NRK starter høstjakta best i nyhetstung TV-måned - men TV-seingen får et nytt kraftig fall

TV 2 holder stand med hovedkanalen, men må samtidig forberede seg på ny «folkefest» på NRK.

Publisert / Oppdater

Knut Kristian  Hauger
Knut Kristian Hauger

TV-høsten er i full gang og i dag foreligger månedstallene for den viktige TV-måneden september. Den viser at det er Warner Bros. Discovery og NRK som øker, mens TV 2 og Viaplay Group går tilbake på det lineære TV-markedet der kampen om reklamemilliardene også står. Kanaldirektør i TV 2, Trygve Rønningen, mener likevel det er gledelige tall å finne i septembermålingen, der blant annet hovedkanalen TV 2 Direkte nå vokser fra 20,1 prosent på samme tid fjor til årets 20,5 prosent.

- Vi er godt fornøyde med september-tallene og ser at vi står oss godt med tanke på andeler gitt at vi er i en situasjon med potensielt én million færre TV-seere. Vi får også et stort utslag på de yngre seergruppene noe som er positivt og det skyldes nok at de store tingene våre går godt i de målgruppene. Både «Forræder» har superbra, men også «Skal vi danse» og «Farmen» gjør det bra. Høstprogrammene og et par landskaper hjelper også, sier kanaldirektør i TV 2, Trygve Rønningen, til Kampanje.

Det er likevel NRK og Discovery som øker mest. Statskanalen fosser frem med 2,4 prosentpoeng og hadde i september en markedsandel på 41 prosent i riksuniverset. Det viser tallene fra Kantar. Warner Bros. Discovery har en vekst på 1,5 prosentpoeng til 15,2 prosent.

- Vi er godt fornøyde med høsten så langt. Sett bort fra våre måneder med OL-sendinger, så gjør TVNorge andelsmessig sin beste måned siden oktober 2017. To av våre flaggskip, «Kongen befaler» og «71° nord – Norges tøffeste kjendis», leverer igjen varene, godt backet av de andre lokalproduksjonene våre, som generelt ligger høyere enn i fjor høst. At Casper Ruud slo seg helt til finalen i US Open bidro også til å løfte tallene, sier Hanne McBride, kommunikasjonsdirektør i Warner Bros. Discovery.

Les også: En halv million har sett «Forræder»: - Deilig å ha funnet formatet

 
 

Kraftig fall i TV-seingen

Mest illevarslende er det nok at TV-seingen ser ut til å falle så kraftig som den gjør i en relativt sterk TV-måned som september. Nedgangen i lineær seing er nå på hele 18 minutter og ender dermed i snitt på 79 minutter for hele befolkningen.

- Det er en ganske markant nedgang i lineær-TV-konsumet i år, men på samme tid i fjor hadde vi et stortingsvalg og det vet vi øker livekonsumet en del. Så blir det spennende å se utover høsten når vi også får et fotball-VM i en periode hvor det blir mørkt og kaldt, sier medieanalytiker Håkon Lund Sørensen i NRK til Kampanje.

Markedsandelene til NRK-huset holder seg imidlertid og for flaggskipet NRK1 er det en vekst på 2,5 prosentpoeng.

- I det markedet vi har, så er vi fornøyd med at vi holder den samme kontakten med seerne som vi har gjort ellers i år. Det kan ha sammenheng at vi kommer fra en tid med pandemi og korona og at vi nå får en liten korreksjon samtidig med at stadig flere er på vei over til strømming. Det vil bli veldig spennende å se utviklingen videre i høst

- Hva løfter dere andelsmessig?

- Det har vært en nyhetstung måned i september der NRK sender mange timer med nyheter. Det er både riktig og viktig når det skjer så mye i løpet av en måned med både krig i Europa, dronning Elizabeths bortgang og høye strømregninger. De ser vi at folk har et behov for å se nyheter og da er det også godt å se at vi klarer å levere på det, sier Lund Sørensen.

Tøffere kamp om helgen

For NRKs del så er det nå tydelig at kanalen har fått opp dampen med sitt høstskjema selv om den nye lørdagssatsingen «Verdens beste venner» så langt har vist en svak formkurve, noe Kampanje omtalte før helgen.

- TV 2 har bitt fra seg i helgen så lang, hva tenker NRK om helgetilbudet fremover?

- «Maskorama» kommer nå i sin tredje sesong og det er et godt kjent konsept med tall over millionen fra tidligere sesonger. Jeg tror det blir en ny folkefest med «Maskorama» på NRK. Det blir som sagt veldig spennende å se hvordan den lineære seingen utvikler seg. Kanskje kan «Maskorama» sikre litt stabilitet på lørdagskvelden, sier han.

Tilbake hos TV 2 så ser kanaldirektør Trygve Rønningen ikke utlukkende blidt på at NRK får sin store seersuksess fra tidligere år tilbake på lufta.

- Men vi registrerer at Kampanje kåret TV 2 til lørdagsvinneren her forleden og det er hyggelig. Det hjelper i kampen om andelene når vi lykkes i helgen, sier Rønningen.

- Men hva skjer når NRK kommer på igjen med «Maskorama»?

- Vi synes at «Maskorama» er et fantastisk TV-program og det gjør vondt å konkurrere med NRK når de er så dyktige. Men vi har 30 års erfaring å konkurrere med et dyktig NRK så det er ikke en ukjent problemstilling for oss, sier Rønningen.

Les også: Seertallene stuper for NRKs nye lørdagssatsing «Verdens beste venner»: - Halvparten av hva det burde være

Her kan du se markedsandelene til TV-husene og deres største kanaler for september i år. Alle tall fra Kantars TV-meter riksuniverset 10-79 år.NRK og Warner Bros Discovery vokser i TV-markedet

Kanal 2022 2021 Endring prosent
NRK 41,0 38,6 + 2,6
 - NRK1 35,1 32,6 + 2,5
 - NRK2 4,7 4,8 - 0,1
 - NRK3 1,3 1,3 -
TV 2 28,9 30,8 - 1,9
 - TV 2 Direkte 20,5 20,1 + 0,4
 - TV 2 Nyheter 4,1 5,1 - 1,0
Warner Bros. Discovery 15,2 13,7 + 1,5
 - TVNorge 6,8 6,0 + 0,8
 - Max 2,6 1,5 + 1,1
Viaplay 7,0 7,9 - 0,9
 - TV3 3,1 4,2 - 1,1

NRK starter høstjakta best i nyhetstung TV-måned - men TV-seingen får et nytt kraftig fall