Slik vil sjefen for norsk kvinnefotball bruke 35 mediemillioner: - Ikke nødvendig å gjøre alle feil om igjen

- Det har vært en fantastisk utvikling, men det er ikke nok, sier Hege Jørgensen om midlene som tikker inn fra TV 2-avtalen i 2023.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Sent i 2020 ble det klart at TV 2 sikret seg rettighetene til norsk fotball fra sesongen som starter i 2023 til og med 2028-sesongenen. Avtalen innebærer at TV 2 kan vise Eliteserien, OBOS-ligaen (1. divisjon) og Post Nord-ligaen (2. divisjon) samt en rekke kamper fra de aldersbestemte landslagene på herresiden. På kvinnesiden gjelder avtalen for kamper i Toppserien og 1. divisjon.

TV-rettighetene ble kjøpt for rekordsummen 4,5 milliarder kroner, eller 750 millioner fordelt over de seks årene. Disse midlene skal fordeles på interesseorganisasjonene Norsk Toppfotball og Norsk Toppfotball kvinner (TFK) – samt Norges fotballforbund.

Dette er første gang Toppfotball kvinner mottar direkteoverføringer av penger i form av mediemidler. Kvinnefotballen ble prissatt til en årlig sum på 35 millioner kroner i den nye avtalen. Det anslår Hege Jørgensen, daglig leder i TFK, til å være litt over ti ganger mer enn hva de har fått tidligere. Tross den kraftige økningen har Jørgensen forventinger om at tallet vil stige ytterligere i årene som kommer. 

- 35 millioner for Toppserien og 1. divisjon er en historisk høy sum, men mye tyder på at neste avtale vil være enda mer verdt, sier Jørgensen til Kampanje.

- Utviklingen er enorm, og idretten vår blir bare mer og mer populær. I tillegg var det jo aktører som ønsket å tilby mer allerede for denne avtaleperioden.

I totalpakken på 750 millioner kroner årlig utgjør 35 millioner kun fire prosent. 

- Herrene får en god del mer penger. Burde dere hatt en større bit av kaka? 

- Ja, vi mener jo det, sier Jørgensen og fortsetter: 

- Vi får aldri vite sikkert om denne summen kunne vært høyere siden vi ikke var en del av forhandlingene. Men en del av dokumentasjonen vi fikk underveis og i etterkant, kan tyde på det. Nå er vi imidlertid veldig fornøyde med sluttresultatet, det vil si selve TV-produktet som avtalen gir oss. En deling mellom TV 2 og NRK er veldig bra for kvinnefotballen.

Nye midler:

Hege Jørgensen er fornøyd med at kvinnefotballen får inn enda flere midler til neste år, men håper hun er misfornøyd med dagens avtale om noen år.

- Det har vært en fantastisk utvikling, men det er ikke nok

Jørgensen begynte i Toppfotball kvinner i 2017. I hennes første år i stillingen jobbet hun alene med et budsjett på totalt én million kroner. Til neste år disponerer hun, sammen med de nå fem ansatte i organisasjonen, et budsjett på oppimot 60 millioner kroner. 

- Hvordan skal dere bruke disse midlene? 

- Vi jobber nå sammen med klubbene med å utvikle en ny økonomisk modell som innføres fra 2023. Helt siden pengene begynte å komme i 2018, har vi vært opptatt av å forvalte disse på best mulig måte. Klubbene har utarbeidet en strategi med definerte satsingsområder. Midlene må følge denne. En generell profesjonalisering, både på spiller-, klubb- og talentsiden står sentralt. Så har vi skottet mot herresiden og forsøkt å lære av både hva de har gjort riktig og galt opp gjennom årene. Det er jo ikke strengt tatt nødvendig å gjøre alle feil om igjen. Og de har virkelig gjort mye bra, særlig innen talentutvikling. 

 - Vi må i tillegg ha flaggskip i norsk fotball. Nå begynner økonomien å rulle i de store turneringene og det er viktig å ta del i den internasjonale økonomien. Champions League-vinneren mottar 40 millioner kroner, mens hvis klubbene klarer å kvalifisere seg til sluttspillet, tikker fire millioner kroner inn på kontoen. Dette er mye penger for en Toppserie-klubb. Vi var veldig nære med både Brann og Rosenborg i år, understreker Jørgensen.

- Vil de nye midlene holde til alt dette? 

- Nei, men det er et løft. Vi trenger ytterligere vekst. Det har vært en fantastisk utvikling, men det er ikke nok for å henge med i det som skjer der ute. Vi trenger et næringsliv som ser potensialet og forstår verdien vi kan skape for dem, sier Jørgensen. Det er fantastisk å se hvilken utvikling vi fikk når de store sponsorene våre kom inn i 2018. Uten dem hadde vi vært helt akterutseilt nå. De har virkelig utgjort en forskjell for kvinne- og jentefotballen i hele Norge. 

- Håper jeg er skikkelig misfornøyd i 2027

- Tror du den nye medieavtalen, med TV 2 og NRK på laget, vil bli forvaltet på en slik måte at dere blir mer attraktive sponsorobjekter? 

- TV 2 har vist tidligere hvor dyktige de er til å bygge produkt, og vi er veldig glade for at det blir et samarbeid mellom dem og NRK. Vi ønsker å skape vår egen identitet, og vi opplever at de begge er offensive og virkelig ønsker å være med oss på denne reisen. Kraften av begge kanalene er bra, sier Jørgensen. 

- For å ta et lite steg tilbake. Det virker som det er veldig mye som skjer i norsk kvinnefotball og at utviklingen skyter til himmels. Tror du at dere er fornøyde med medieavtalen i 2027? 

- Jeg håper jeg er skikkelig misfornøyd i 2027, avslutter Jørgensen med et smil.

- I 2028 vil toget ha gått for lengst

Klubbdirektør i Vålerenga Fotball, Harriet Rudd, ser frem til å få vite mer om hvordan midlene skal fordeles.

- I Vålerenga mener vi at det er viktig at midlene ikke fører til en reduksjon i andre støtteordninger og at den største delen av potten går til klubbene som frie midler. Midlene er kjærkomne, men hvis de skal bidra til å løfte norsk kvinnefotball i tråd med de målsettingene som er satt i forhold til Champions League spill og landslag må de fordeles med det for øye. I Vålerenga vil vi bruke midlene til å styrke det arbeidet vi er i gang med; å tilby spillerne våre kompetanse og en treningshverdag på internasjonalt nivå, sier hun til Kampanje.

Klubbdirektøren er verken fornøyd med prosessen eller den endelige medieavtalen som ble inngått for snart to år siden.

- Det sier seg selv at dette ikke er nok til å gi kvinnefotballen et realt løft. Det er veldig synd. Selv om det er et stykke opp til de beste i Europa er veien adskillig kortere enn på herresiden, men utviklingen går veldig fort.  I 2028 vil toget ha gått for lengst. Det betyr at kvinnefotballen ført og fremst må skaffe andre midler, både for å kunne satse på internasjonalt nivå og for å kunne utvikle unge talenter.

Slik vil sjefen for norsk kvinnefotball bruke 35 mediemillioner: - Ikke nødvendig å gjøre alle feil om igjen