14 byråer har kjempet om Forsvaret - Anorak slo Try i finalen

Forsvaret skal kjøpe kommunikasjonstjenester for rundt 40 millioner kroner de neste fire årene. Se hvordan tilbudene ble evaluert her.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Som Kampanje tidligere har skrevet, har mye stått på spill når Forsvaret har invitert Byrå-Norge til å kjempe om sitt kommunikasjonsoppdrag. Tidligere har Forsvaret hatt tre separate avtaler for reklame, innhold og digitale tjenester, men nå samler de alt i en pott til en verdi av opp mot ti millioner kroner i året.

I den forrige avtaleperioden har Try levert reklame, mens Try Apt har levert digitale tjenester. Innholdsavtalen har tidligere ligget hos Hyper.

Nå må både Try og Hyper se forsvarsmillionene forsvinne, for det er NoA og Anorak som har gått seirende ut av konkurransen.

- Gleden stod i taket i Wergelandsveien 15 da beskjeden kom og vi er naturligvis enormt stolte over at Forsvaret har valgt oss som samarbeidspartner de nærmeste årene, sier kundedirektør Janne Espevalen i Anorak.

Hun mener oppdraget bare er blitt mer meningsfullt i lys av krigen i Ukraina og sikkerhetssituasjonen i Europa.

- Samfunnsoppdraget og rollen til Forsvaret har kanskje aldri vært viktigere og vi går til oppgavene med både glede og ærefrykt, fortsetter Espevalen.

Byttet ut pitsj med workshop

Forsvaret mottok kvalifikasjonssøknader fra 14 byråer. Seks av dem fikk anledning til å levere et tilbud. De var: Anorak, Dinamo, Per Høj, Pol, Publicis og Try.

Dermed røk både Ahead Group, Både Og, Ferskvann Reklamebyrå, Frontkom, Los & Co, Maverix Media, SMFB og Tante Randi ut allerede i første runde.

Markedssjef i Forsvaret kommunikasjon, Gry Bohne Hauge, forteller at de valgte å bytte ut en tradisjonell pitsj med en workshop for å vurdere tilbudenes kvalitet. Dette tildelingskriteriet ble vektet 60 prosent i den endelige evalueringen, mens pris ble vektet 40 prosent.

I workshopen måtte byråene bryne seg på briefen «Hvordan får vi 17-åringen til å elske Forsvaret». På dette punktet gikk Anorak til topps, foran Try på andreplass.

Ifølge Forsvaret viste Anorak bred og solid kunnskap om Forsvarets samfunnsoppdrag og rolle i samfunnet gjennom en kontekstuell analyse over utfordringer og muligheter for Forsvaret.

«Enkelte av de øvrige leverandørene viste lite inngående målgruppeinnsikt, mens Anorak AS utmerket seg med dyp brukerinnsikt gjennom en analytisk, nysgjerrig og sulten tilnærming til målgruppen», skriver Forsvaret i tildelingsbrevet.

Anorak imponerte med gode forberedelser i form av dybdeintervjuer, kortere intervjuer og webundersøkelser i forkant av workshopen.

Byrået får også skryt for å ha involvert Forsvaret selv i prosessen og underveis i workshopen, og for å bruke tilbakemeldingene fra oppdragsgiveren i den kreative briefen.

- I workshopen fikk vi oppleve en prosesstankegang og metodikk som gjør oss sikre på at Anorak og NoA blir en god samarbeidspartner for oss i årene framover, sier Gry Bohne Hauge.

Når det kom til pris hadde Try det dyreste og Anorak det nest dyreste tilbudet blant leverandørene. Her var det Per Høj som utmerket seg. Per Høj ble vurdert som den fjerde beste på kvalitet og den nest beste totalt sett.

Se hele evalueringen i bunnen av saken.

Lander ny avtale:

- Krigen vil nok fortsette å prege kommunikasjonen framover også, har markedssjef Gry Bohne Hauge i Forsvaret tidligere sagt. Foto: Forsvaret

Try: - Kom ikke som en stor overraskelse

Try har jobbet med Forsvaret på reklame siden 2015. I 2019 landet i tillegg datterbyrået Try Apt Forsvarets digitalavtale. Nå må konsernsjef Kjetil Try erkjenne at militærtjenesten er over.

- Vi liker jo best å vinne og vil selvfølgelig savne Forsvaret, men sånn er det av og til. Offentlige kunder må kjøre anbud hvert tredje eller fjerde år og det er nok enn sunn praksis. Nå har vi vunnet Forsvaret de siste to anbudsrundene og sånn sett kom ikke dette som en stor overraskelse, sier han til Kampanje.

- Men vi har hatt et veldig godt samarbeid med dem og skulle gjerne fortsatt en runde til, legger Try til.

Try har blant annet laget reklamekampanjer som «Det var en gang et land» og «Fantastiske ingenting» for Forsvaret.

Les mer: Forsvaret følger opp reklamesuksess: - Vi trenger å bli minnet på hvor heldige vi er

Reklamesjefen lover Anorak tøff konkurranse neste gang Forsvaret lyser ut kommunikasjonsoppdraget.

- Vi melder oss nok på igjen ved neste korsvei, sier han.

Legger mer penger inn i avtalen

Det er en solid avtale Anorak nå har sikret seg. Forsvaret regner med å bruke 40 millioner kroner på kommunikasjonstjenester de neste fire årene. De har estimert det maksimale forbruket til å være på 55 millioner kroner.

Det betyr at den samlede verdien på oppgavene har steget fra seks til ti millioner kroner i året dersom Forsvaret ikke overstiger sitt antatte forbruk. Bruker de hele den maksimale rammen på nærmere 14 millioner kroner i året, så vil det være snakk om en dobling og vel så det.

- Vi har gjort en grundig jobb med å innhente forventet forbruk fra andre etater i forsvarssektoren. De siste årene har det vært flere større utviklingsprosjekter i sektoren, særlig innen digitale tjenester, har markedssjef Gry Bohne Hauge tidligere uttalt til Kampanje.

Les mer: Forsvaret dobler potten i ny reklameavtale: - Krigen vil prege kommunikasjonen fremover

Seks byråer i Forsvaret-finalenSlik ble byråene evaluert

Rangering Byrå Pris 40 % Kvalitet 60 % Totalsum
1. Anorak 3,24 6,00 9,24
2. Per Høj 4,00 3,66 7,66
3. Try 3,00 4,56 7,56
4. Dinamo 3,33 4,08 7,41
5. Pol 3,28 2,82 6,10
6. Publicis 3,59 1,38 4,97

4,00 er høyeste mulige poengsum på pris og 6,00 er høyeste mulige poengsum på kvalitet.

14 byråer har kjempet om Forsvaret - Anorak slo Try i finalen