Har halvert antall Hyper-ansatte på to år: - Nå skal vi investere igjen

Reklamebyrået har nedbemannet med rundt ti ansatte bare i år.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

De tøffe tidene i reklamebransjen er godt dokumentert. En fersk måling som Kreativt Forum har gjennomført, viser at halvparten av byråene i bransjen forventer at 2023 blir et tøft år, og enda vanskeligere enn 2022. 

Les mer: Herjes av konkurser og permitteringer – overskuddene stuper i norske reklamebyråer

I Aller-eide Ahead-gruppen har de akkurat gjort seg ferdig med regnskapsåret 2023, som for deres del avsluttes 30. september. Hvordan disse tallene ser ut, er for tidlig å si, ifølge Ahead-sjef Kjetil Botten Skogly til Kampanje. Han kan imidlertid fortelle at det er spesielt byråene i den mest kreative enden av skalaen som Hyper, Elg og Nova Vista som har fått merke nedgangstidene.

- Det er de mer tradisjonelle reklamebyråene som har det tøffest. Det er der vi merker at kundene kutter mest i budsjettene sine. Heldigvis har vi en bredde i byråporteføljen vår som gjør at vi ikke påvirkes i så stor grad av det som andre gjør, sier Botten Skogly til Kampanje.

Ahead-gruppen består i tillegg av selskaper som Wergeland Apenes, Oculos og Clay.

- Har gjort en stor dreining

Hyper - som for et par år siden talte rundt 50 ansatte - teller i dag cirka halvparten.

- Vi har i løpet av det siste året fullført en ganske stor restrukturering av reklamebyrået vårt, Hyper for å posisjonere dette tydeligere i markedet. Det innebar også en nedskalering i antall ansatte, sier Botten Skogly.

Omtrent ti ansatte skal ha forsvunnet ut døra under årets restrukturering. Resten forlot selskapet allerede i fjor.

- Vi har gjort en stor dreining og spissing av byrået. Nå er Hyper på et sted hvor vi skal investere igjen og bygge det opp. Vi har brukt et par år på å reposisjonere oss, og det har vært en pågående prosess over tid, sier Botten Skogly.

- Hva slags posisjon har dere funnet for byrået nå?

- Hyper er reposisjonert tydeligere som et reklamebyrå. Vi har med oss den tunge, strategiske content-kompetansen, men vi har utviklet en egen metodikk som vi kaller for Hyper-metoden. Den jobber vi etter og konkurrerer for fullt med i reklamemarkedet. Vi opplever at vi får gode tilbakemeldinger i pitsjene vi er med i. Nå gjelder det å gi gass, sier Botten Skogly. 

Må snu underskudd til overskudd

Det er nå fire år siden det kreative tech-byrået Hyper og content-byrået Redink ble slått sammen til Hyperredink. Til sammen hadde de to byråene på dette tidspunktet rundt 100 ansatte.

To år senere ble Redink-navnet fjernet samtidig som ledelsen meislet ut en ny strategi for selskapet.

Underveis har flere byråledere kommet og gått. I fjor høst fikk tidligere Schjærven-sjef Anders Waage jobben med å gjøre Hyper til Ahead-gruppens «kreative spydspiss-byrå».

Regnskapet for 2022 - som altså ble avsluttet 30. september i fjor - viser at han har en tøff økonomisk snuoperasjon foran seg. Hyper hadde da en byråinntekt på 47,4 millioner kroner (- 20 prosent) og et underskudd på 9,2 millioner kroner før skatt.

Ifølge årsberetningen skyldes nedgangen engangskostnader knyttet til restrukturering og lavere aktivitetsnivå med lavere inntjening.

Les mer: Tidligere Schjærven-sjef får jobben med å ta Hyper til topps: - Skal konkurrere på det høyeste nivået

- Investeringene sitter lengre inne

At det er et tøft marked, er tydelig også når Ahead-byråene kaster seg inn i byråkonkurranser.

- Der man tidligere møtte fem-seks andre byråer i en pitsj, møter man nå 15. Det virker som om alle er med på alt, og det gjør det bare tøffere. Det er flere om beinet i alle pitsjer.

Og Ahead-byråene pitsjer «mer enn noensinne». Samtidig utelukker ikke Ahead-sjefen at det kommer flere nyheter fra dem i tiden fremover.

- Vi ser muligheter i markedet til å gjøre noen strategiske grep som posisjonerer oss godt både på kort sikt og på lengre sikt.

- Nå er vi godt i gang med høsten. Hvordan er signalene der ute?

- Vi hadde en fin utvikling fra våren og frem til sommerferien, og så opplevde vi at det tok lang tid før kundene kom i gang igjen. Vi ser nå i september og oktober at det tar seg noe opp igjen, men det er åpenbart at investeringene sitter lengre inne for mange annonsører nå.

 

Har halvert antall Hyper-ansatte på to år: - Nå skal vi investere igjen