Ny designsjef måtte kutte i staben: - Vært et tøft år for bransjen

Kristin Schanche blir ny daglig leder i Designit Oslo, som nå teller langt færre ansatte.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

Kristin Schanche som det siste året har fungert som Head of Studio etter at Niklas Mortensen ble nordisk sjef i Desgnit-konsernet, blir nå offisielt daglig leder for Oslo-avdelingen. Niklas Mortensen går inn i den nyopprettede stillingen som Chief Design Officer for alle de europeiske avdelingene i selskapet i lys av det de kaller en «ny europeisk struktur», hvor den nordiske lederstillingen han har innehatt forsvinner.

Samtidig er det klart at Oslo-avdelingen har redusert bemanningen ytterligere siden design-byrået fremla regnskapstallene sine for 2022. De viste at byrået gikk med over 20 millioner kroner i underskudd.

Det tunge underskuddet resulterte i en nedbemanning på åtte årsverk på tampen av deres avvikende regnskapsår, som gikk fra 1. april i fjor og ble avsluttet 31. mars i år.

Nå skal være 30 igjen lokalt og tre stillinger med europeiske og internasjonale roller som også sitter på Oslo-kontoret, får Kampanje opplyst. 

Nedbemanningen skal ha skjedd både gjennom stillinger som ikke er erstattet og kutt i antall ansatte.

- Det stemmer at Designit, som flere i bransjen, har måttet gjøre nedbemanninger i løpet av året. Dette var en del av en større europeisk omorganisering med hensikt å strømlinjeforme både den forretningsmessige siden og det kreative verdiforslaget til byrået, sier Schanche til Kampanje.

Den nye Designit-sjefen påpeker samtidig at første kvartal var «tøffere enn vi håpet».

- Det har vært et tøft år for bransjen og Designit, men vi gleder oss over at vi nå skyter fart fremover. 

Les også: Kraftig underskudd for Designit - har kuttet ti stillinger

- En del som har sittet på gjerdet

Schanche er samtidig motivert for å «ta studioet inn i en ny epoke». Til tross for en helt fersk nedbemanning, er en av Schankes første oppgaver å finne en ny salgsdirektør for Norge. 

- Det har allerede meldt seg mange spennende kandidater. Vi er entusiastiske ved tanken på å ønske enda flere dyktige hoder velkommen fremover, sier hun.

Hun forteller at hun også vil jobbe tett med de andre europeiske lederne for å styrke deres strategiske samarbeid på tvers av Europa. I hennes nye rolle blir hun nemlig også en del av det europeiske lederteamet, og vil bidra «strategisk og taktisk på europeisk nivå».

- Vi opplever at kunder som ønsker internasjonal rekkevidde kommer til oss nettopp for dette, sier Schanche.

- Hva slags oppdrag har falt fra under den økonomisk turbulente perioden mange bransjer befinner seg i nå?

- Det har kanskje vært en økning i hodeleie for å ta toppene hos in-house-miljøene, men ellers ikke de store endringene i type oppdrag. Det har dog vært mindre aktivitet i markedet jevnt over. Det er nok en del som har sittet på gjerdet, men nå opplever vi at investeringsviljen er på vei tilbake.

- Får en ekstremt erfaren og solid leder

Schanche har hatt sentrale roller ved Oslo-kontoret i sin tid i Designit. Først var hun fagleder og direktør for industridesign, og senest som Head of Studio.

Hun får skryt av tidligere norgessjef, Mortensen, som nå skal løfte blikket for Designit i sin nye kreative lederstilling.

- Oslo-kontoret får en ekstremt erfaren og solid leder som kjenner Designit veldig godt. Hun har jobbet hos oss i mange år, og kjenner ikke bare desingerne og faget, men også organisasjonen i sin helhet. Studiet overlates i de aller, aller beste hender etter min vurdering, kommenterer Mortensen.

- Var det flere aktuelle kandidater til stillingen?

- Vi hadde en intern og åpen runde, men det var raskt konsensus på flere nivåer i Oslo-kontoret at hun var riktig person til å overta rollen som daglig leder. Gitt mitt Nordiske fokus har hun for øvrig i praksis hatt denne rollen det siste året, og hun har allerede bekrefet at hun er riktig person til å ta studioet videre.

- Minner om app-øyeblikket i 2009

Designit Oslo er eid av det indiske IT-selskapet Wipro. Det siste året skal byrået, som blant annet har avdelinger i Norge, England, Danmark, Spania, Tyskland og Sverige, ha vært gjenstand for «omfattende endringer» i konsernstrukturen. Fremover skal de ulike kontorene jobbe tettere med morselskapet. Mortensen skal blant annet lede arbeidet med å integrere kunstig intelligens i byråets kjernevirksomhet, og sammen med morsselskapet Wipro, jobber Designit med å utvikle sin egen AI-plattform.

- Vår bransje og Designit har vært gjennom en del endringer det siste halvannet året, med fokus på tall og det operasjonelle. Det er verken det vi lever av eller drives av, og med denne rollen ønsker jeg å få håndverket tilbake i fokus, sier han. 

Mortensen mener endringen ikke kunne kommet på et bedre tidspunkt.

- Vi ser i hvor stor grad AI har påvirket og kommer til å påvirke bransjen vår fremover, både når det gjelder måten vi utfører arbeidet vårt på og i det markedet etterspør. Det er lignende app-øyeblikket da Apple åpnet iPhone-økosystemet i 2009.

- Hva slags AI-løsninger er det dere ser for dere kan være nyttig å tilby kunder?

- Vi ser nå at det er mye fokus på optimalisering og effektivisering kontra innovasjon, og jeg håper at etter hvert som vi får en modenhet på kundesiden, så vil man se muligheter forbi optimaliseringssporet, sier han og fortsetter:

- Vi ser etterspørsel fra kunder gå i retning AI, men de er samtidig forvirret hva dette betyr for dem og etterspør AI-løsninger uten å ha problemer å løse med AI. 

Ny designsjef måtte kutte i staben: - Vært et tøft år for bransjen