Tidligere Dinamo-eier etablerer nytt byrå: - De gikk ut på dato

I 2019 fusjonerte digitalbyrået Dice Digital med Dinamo. - Ikke det smarteste jeg har gjort.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

- SMFB Dinamo gikk ut på dato, bokstavelig talt. Derfor startet jeg et nytt byrå med varer som er «up to date» og kundene vil ha, sier Bjørn Tore Stig, til Kampanje.

Stig er i dag daglig leder i byrået Bare Digital. Byrået, som kun jobber digitalt, er en nettverksbasert bedrift med fokus på digitale tjenester og løsninger. Stig forteller at han er eneste ansatte i byrået som fungerer mer som ett nettverk, heller enn en vanlig bedrift.

- Vi har ikke noen hovedkontorer. Folk jobber der de selv mener de jobber best, sier Stig.

Han er utdannet innen markedsføring og økonomi, men har de siste 30 årene jobbet som leder og rådgiver i digitale prosjekter og virksomheter. Han har gründet frem en rekke digitale selskaper, og vært med å etablere blant annet JBR McCann Multimedia, Bare Digital, hvor han nå jobber, og Dice Digital. 

I 2019 var han hovedeier i sistnevnte byrå, som fusjonerte med Dinamo. Han beskriver fusjonen som «ikke det smarteste han har gjort».

- Målet da var å endre kursen til et reklamebyrå som styrte etter en kultur fra tidligere storhetstider. Vi forsøkte, men retningen lå fast. Man sto ved sin lest og fortsatte med det man alltid hadde gjort, mener Stig.

- Da vi fusjonerte med Dinamo var ideen å være med der lenge. Jeg ønsket å arbeide med spennende prosjekter og bidra til å endre kurs gjennom å bli mer digitale og markedsorienterte. Men når det ikke skjedde, valgte jeg å gå ut. Da var veien kort til å starte opp noe eget igjen, fortsetter han.

«Launch and learn»

Da Dinamo og SMFB i fjor slo seg sammen til ett byrå, valgte Stig å trekke seg ut og han hadde sin siste arbeidsdag i SMFB Dinamo i oktober i fjor. I mars i år starten han opp igjen Bare Digital, selskapet han formelt stiftet i 2007, men som har ligget stille frem til i år.

- Vi bruker de mulighetene teknologien byr oss. Alt blir bedre og mer effektivt hele tiden. Kunstig intelligens er for eksempel ingen trussel for oss, det er en stor mulighet, men bare hvis man vet å omstille seg, sier Stig.

Han forteller at de i Bare Digital jobber ut ifra et eget prinsipp. Det er å få nettsider opp og stå, for deretter å gjøre justeringer underveis.

- Vi baserer oss på klare hypoteser og bruker ferdigutviklede rammeverk. Deretter fyller vi det med godt innhold og lanserer produktet. Videre lar vi markedet gi oss feedback som vi endrer og justerer etter. Slik jobber mange nå i 2023. I Bare Digital kaller vi det for «Launch and learn», sier han.

Bare Digital teller i dag kun Stig som ansatt. Han forteller imidlertid at han samarbeider med en rekke partnere med kompetanse innen blant annet utvikling, design, innholdsproduksjon og digital markedsføring.

- Hvordan har oppstarten gått?

-  Bare Digital har blitt møtt veldig positivt av potensielle kunder så vel som partnere i nettverket. Det begynner å bli et spennende miljø rundt oss med mye energi og positivitet, sier Stig som tror Bare Digital kan være med å utfordre «tradisjonelle modeller» i byråverden.

-  Vi har allerede begynt å få direkte henvendelser fra kunder som vil ha gode digitale løsninger uten at det skal bli for omfattende, sier han.

I dag har han blant annet S-room, ABC Teknikk og Desert Control på kundelisten.

- Hvordan ser regnskapet for 2023 ut?

 - Det er kanskje litt tidlig å svare konkret på, men la oss si det slik at det kommer til å bli bra og vi vil gå i pluss, sier Stig og fortsetter:

-  Målet vårt er å tjene nok penger til å leve og ha det bra og jobbe med spennende løsninger, hvor og når vi vil. Det viktige er at vi leverer bra og skaper resultater.   

- Forstod lite

Stigs tidligere arbeidsplass, SMFB Dinamo, ble meldt konkurs for to uker siden. Stig som forlot skuta i fjor, tror noe av grunnen til det er at selskapet ikke klarte å holde seg i takt med tiden. 

- Det virket som man ikke tok inn over seg at digital ikke er en «kanal», men grunnlaget for måten man kommuniserer, markedsfører og driver på nå for tiden. Vi lever altså i en helt annen tid enn det reklamebyråene ble etablert i, sier han.

Da SMFB og Dinamo skulle fusjoneres i 2022 forteller Stig at han ble satt helt på sidelinjen, selv om han på tidspunktet var en av de største eierne i eierselskapet SMFB Holdning.

- Fusjonen med SMFB forstod jeg og mange med meg lite av. Den ble bare gjennomført og vi som minoritetseiere hadde i praksis ikke noe valg, sier Stig.

Stig valgte derfor å trekke seg ut av Dinamo på samme tid som de fusjonerte med SMFB. 

- Jeg hadde lite tro på at det ville bli noe bedre, heller verre, og det viste seg jo å være rett, sier han.

Han mener SMFB Dinamos arbeidsmetoder var for gammeldags.

- Markedet er i konstant endring og for å overleve må man tilpasse seg. Derfor startet jeg like godt opp Bare Digital, sier Stig.

Stig forteller at han fortsatt er eier i SMFB Holdning gjennom sitt selskap Bare Digital.

- Det blir en positiv overraskelse om jeg en gang får noe for de aksjene, sier han.

- Ikke enig

Kampanje har vært i kontakt med Dinamo-sjef Hølje Tefre som svarer følgende på påstanden om at lederstilen var låst fast i tidligere storhetstider:

- Det er jeg ikke enig i. Vi hadde en solid ledergruppe med erfaring og kompetanse fra et bredt spekter av kommunikasjons- og markedsføringstjenester, som jobbet godt sammen og definitivt ikke baserte utviklingen av selskapet på hvordan det ble gjort i tidligere tider.

- Han mener at Dinamo ikke gikk konkurs grunnet markedet, men på grunn av arbeidsmetodene som han mener var for gammeldags og at dere gikk ut på dato. Hva tenker du om det?

- Også her er jeg uenig med Bjørn Tore. Arbeidsmetodikken vår var og vil fremover være basert på effektive metoder for idéløsning, produksjon og utrulling av aktiviteter, enten det gjelder visuelle identiteter, utvikling av nettsteder, kommunikasjonskampanjer eller andre aktiviteter på vegne av våre kunder. 

- Han forteller også at han selv ønsket at Dinamo skulle bli mer markedsorienterte og digitale, men at det ikke skjedde. Er du enig i det? 

- Her vil jeg si at fusjonen med Dice Digital bidro til at vi satte enda mer fart på markedsarbeidet enn vi hadde gjort tidligere, så det Bjørn Tore skal ha for var at han bidro til at vi gikk fra å være brukbare til å bli blant de mest aktive og synlige selskapene på egenpromotering, noe veksten vår bla på sosiale medier de siste tre-fire årene underbygger.

Tidligere Dinamo-eier etablerer nytt byrå: - De gikk ut på dato