Tidligere byråleder blir smykkedesigner: - En spinnvill idé

Mannen som i mange år ga innholdsmarkedsføringen i Norge et ansikt, har funnet seg en ny karrierevei.

Publisert / Oppdater

Anette Johansen-Desjardin
Anette Johansen-Desjardin Journalist

Etter elleve år som byråleder i Aller-konsernet, var Per Engh Halvorsen sentral i oppbyggingen av Ahead Group. Først var han leder i Redink, som i dag heter Hyper, og de to siste årene av treårskontrakten satt han som administrerende direktør i gruppen.

Gründeren som har stablet en rekke selskaper på beina, er nå i siste innspurt før lanseringen av sitt eget selskap. Datoen for «Engh», er satt til 27. oktober - og blir med det Norges første uavhengige smykkemerke for menn. 

- Jeg har egentlig aldri vært så opptatt av jåleri, og det virker kanskje som en spinnvill ide, sier Halvorsen til Kampanje.

Engh Halvorsen var i mange år en foregangsperson innenfor den nye markedsføringsdispilinen innholdsmarkedsføring eller content marketing gjennom sitt eget byrå Redink. Med en omsetning på over 100 millioner kroner, var byrået lenge landets største byrå og markedsleder på området. Byrået ble senere slått sammen med reklamebyrået Hyper i Aller Media-konsernet under navnet Hyperredink, men etterhvert forsvant både Redink-navnet og Eng Halvorsen. 

Les også: Per Engh Halvorsen gir seg som byråsjef i Aller-konsernet

 

På mange måter er smykker også en kommunikasjonsform, og alle gamle og kreative triks vil komme godt med i brandingarbeidet. Per Engh Halvorsen

- Aldri vært så nervøs som jeg er nå

I halvannet år har han jobbet og utviklet Engh, med en ambisjon om å lage verdens mest eksklusive sølvsmykker for menn.

- Jeg har bygget opp mange selskaper i løpet av karrieren, men jeg har aldri vært så nervøs som jeg er nå. Dette blir jo veldig personlig, og kanskje er ideen om smykker for menn litt tidlig ute, men jeg håper det er plass til Engh på markedet, sier han. 

Ideen begynte på en seiltur i Hellas.

- Jeg har aldri hatt mange smykker, men de få jeg har hatt, har vært med i mange år. På denne turen mistet jeg et armbånd i havet, noe som gjorde datteren min veldig lei seg. Hun var trist fordi jeg hadde gått med armbåndet dag og natt i syv år - og at jeg mistet en del av meg selv. 

Siden har han vært på jakt etter et lignende smykke. 

- Jeg har lett og lett, men aldri funnet en erstatning. Jeg har fått flere gullsmeder til å lage noe tilsvarende, men det ble aldri helt likt. Da slo det meg at dette må jeg designe og gjøre på egenhånd, forklarer han. 

 

- Rart å sitte på den andre siden av bordet

Etter at Ahead-kontrakten tok slutt for tre år siden, flyttet Halvorsen til Risør. Der kom han i kontakt med en gullsmed, og siden har han jobbet mot å realisere eget smykkemerke.

- Jeg har fått mye god hjelp på veien, men dette er virkelig en helt ny hverdag for meg. Jeg er vant til å ha store teams rundt meg, men nå er det plutselig jeg som skal designe alle smykkene og finne produsenter til å lage hvert enkelt produkt. Men dette har virkelig vært noen lærerike år.

Halvorsen har vært et kjent navn i den kreative bransjen siden Dinamo-oppstarten i 1998. Selv om han synes det var godt å hoppe av, da han flyttet til Sørlandet, får han god bruk for all fagkunnskap i det nye prosjektet.

- Jeg har fått god hjelp av Uniform, som har hjulpet meg med identitetsplattformen til Engh. Det er rart med det, selv om jeg har gitt mange selskaper råd om branding og markedsføring - så er det litt rart å sitte på den andre siden av bordet nå. Men på mange måter er smykker også en kommunikasjonsform, og alle gamle og kreative triks vil komme godt med i brandingarbeidet.

I forbindelse med lanseringen av sitt eget smykkemerke har den tidligere byrålederen stilt opp i en egen PR- og reklamevideo. Video: Eirik Andresen

I dagens teknologiske hverdag er det et gigantisk mulighetsrom der man kan jobbe med spesialister i alle disipliner. Dette forstår jeg er en stor utfordring hele den norske kreative bransjen står overfor. Per Engh Halvorsen

Dyrere enn et reklamebyrå

Halvorsen har falt for ideen om å lage eksklusive sølvsmykker, men med et utradisjonelt valg.

- Det er godt mulig Engh er den eneste i Europa, kanskje til og med globalt, som setter edle stener i sølvbaser, som er behandlet med palladium og rhodium. I smykkebransjen er dette litt tabu fordi alle foretrekker gull, men jeg har alltid likt sølv best og synes det er det mest maskuline metallet som passer til alle.

I slutten av måneden tar han fatt på oppgaven om å utfordre det han refererer til som en konservativ bransje.

- Ettersom vi opererer som et online brand og kutter et handelsledd, kan vi utfordre på pris og legge oss inntil 40 prosent lavere priset enn butikk. Men det er klart det ikke er noen garantier for å lykkes, så får tiden vise om det er plass til Engh-smykker, eller om det ender opp som en svindyr hobby.

For det å etablere et brand som privatperson - er kostbart.

- Det er dyrere å etablere et smykkebrand enn et reklamebyrå, så jeg har tatt mange andre veier og har hentet inn mye hjelp fra et globalt selskap fra Indonesia, som har senket kostnadene betydelig. I dagens teknologiske hverdag er det et gigantisk mulighetsrom der man kan jobbe med spesialister i alle disipliner. Dette forstår jeg er en stor utfordring hele den norske kreative bransjen står overfor.

 

- Ikke mye lønnsomhet i norske reklamebyråer

Ahead-sjef Kjetil Botten Skogly, fortalte nylig til Kampanje at Hyper som for et par år siden, talte 50 ansatte, i dag er halvert. Halvorsen sier han er ferdig med byråkonstellasjoner og er fornøyd med den nye tilværelsen i Risør, men at han følger med fra sidelinjen. 

- Ny teknologi, kunstig intelligens og det at man kan jobbe med eksperter fra hele verden til en brøkdel av prisen, er bare noen av mange store utfordringer. Jeg er helt sikker på at flere tar grep for å tilpasse seg, men alle vet at det er beinhardt å selge timer. Og med noen få unntak, er det ikke mye lønnsomhet i norske reklamebyråer.

- Jeg hadde mange morsomme år i bransjen og det var mye jobb - selv om det ikke føltes som jobb. Men jeg føler meg rett og slett litt ferdig, og tanken om å vende tilbake har i hvert fall ikke streifet meg nå.

- Blir det lettere å selge smykker enn reklame?

- Reklame er for dem som er interessert i reklame - smykker er noe helt annet. Det er for alle som er opptatt av estetikk, i tillegg til at det er en måte å kommunisere med omverden på. Det er for mange en del av identiteten og smykker forteller ofte en historie over generasjoner og store anledninger. Det er mange likheter med hva jeg gjorde før, for mye av dette handler også om markedsføring og hvordan vi kommuniserer.

Les mer her: Har halvert antall Hyper-ansatte på to år: - Nå skal vi investere igjen

Tidligere byråleder blir smykkedesigner: - En spinnvill idé