Eventbransjen skuffet over ny krisepakke: - De har ikke skjønt behovet vårt

Nå frykter Sponsor- og Eventforeningen for fremtiden. - Vi står i fare for å miste en hel bransje.

Publisert / Oppdater

Jacob Andersen
Jacob Andersen

Regjeringens har i dag lagt frem en ny krisepakke som blant annet skal hjelpe en hardt rammet eventbransje. Regjeringen har satt av inntil én milliard kroner i en ny kompensasjonsordning for reiselivet.

Næringsminister Iselin Nybø forteller at eventbransjen blir inkludert i kompensasjonsordningen for reiselivet som ble omtalt i dag morges. 

- Vi vet at festivaler, messearrangører og den såkalte eventbransjen har vanskelige tider. Regjeringen foreslår derfor at arrangementsmarkedet inkluderes i kompensasjonsordningen, sa Nybø under pressekonferansen ifølge NRK.

Det kommer også en ny støtteordning for store publikumsåpne arrangementer, herunder messer og matfestivaler som har måtte avlyse på grunn av koronarestriksjoner. 

Trine Weidal, daglig leder i eventselskapet Gyro, er ikke imponert over det hun har sett så langt.

- Vi er ikke veldig «happy» i utgangspunktet, og opplever at de ikke helt har skjønt hva vårt behov er, sier Weidal til Kampanje.

Det er noe vi ikke helt forstår her. Trine Weidal, Gyro-sjef

- Er ikke tilpasset oss

Gyro-sjefen sier de har hatt mye dialog med regjeringen, men likevel opplever hun at ordningene ikke treffer bransjen hennes. 

- Det er noe vi ikke helt forstår her. Det er veldig mye fokus på store åpne publikumsarrangementer, men det er dekket gjennom kulturordningen. Men eventbransjen driver primært med lukkede arrangement for næringslivet og det ser vi ikke er dekket av denne ordningen, sier Weidal.

- Hvis reiselivsbransjen får en milliard og eventbransjen går innunder den ordningen, hvor mye blir det igjen til deres bransje?

- Det er et veldig godt spørsmål. Ut ifra de summene som blir antydet her, er det ikke veldig mye igjen til oss, sier Weidal.

Hun leser ordningen som veldig reiselivsrettet.

- Jeg har all forståelse og respekt for at de trenger støtte, men dette er ikke tilpasset oss og vil ikke hjelpe oss, sier Weidal.

Nå håper hun at eventbransjen får komme til bords.

-  Så vi kan komme med våre innspill. Slik jeg forsto Nybø skulle de gå i dialog med partene i arbeidslivet, og da forventer vi at vi er en del av gruppene de går i dialog med, så ordningene blir tilpasset så de gjelder oss, sier Weidal.

- Ingen av våre innspill er tatt hensyn til

Janette Haukland, lederen av Sponsor- og Eventforeningen, har vært spent på dagens krisepakke.

- Det er beksvart for messe- og eventbransjen. Kommer det ikke en treffende kompensasjon nå, vil det være dramatiske utfall, sa hun til Kampanje tidligere i dag.

Dagens krisepakke har ikke gjort fremtidsutsiktene mye lysere.

- Vi tenker at det fortsatt er litte grann uoversiktlig hvordan de presentere det, men etter å ha lest preposisjonen kan vi ikke si at vi er veldig fornøyde. De har ikke hensyntatt hovedinntektskilden til våre medlemmer som er næringsarrangementer, sier Haukland til Kampanje.

Haukland sier de har laget en god og fin ordning for åpne arrangementer og publikumsarrangementer.

- Vi syntes det er bra de får den dekningen, men hovedandelen av vår business er næringsarrangementer, som for eksempel NHOs årskonferanse i den ene enden av skalaen til små næringsarrangementer i småbyer rundt omkring i distriktene som da påvirker et helt lokalt samfunn. Det er ikke dekket, sier event-sjefen.

- Så vil vi få beskjed om at vi er dekket av kontantstøtteordningen som videreføres, men der vet vi for lite til å si noe om den faktisk treffer. For den ordningen som ble avsluttet 1. september, traff oss ikke. Den trenger betydelige forbedringer for at den skal være treffende for oss i denne runden, legger hun til.

Hun mener det hadde vært en god idé å åpne for at alle næringsarrangementer kommer inn under samme ordning som publikumsarrangementer.

- Da hadde vi fått tilbake inntil 60 prosent av tapt omsetning som vi har på hoveddelen av vår business i eventbransjen, sier Haukland.

- Har regjeringen lyttet til noen av innspillene dere kom med?

- Nei. Sånn vi ser nå er ingen av våre innspill tatt hensyn til, sier Haukland.

Hun mener konsekvensene av det kan bli dramatiske.

- Én ting er å få støtte for publikumsåpne arrangementer, som er en veldig liten andel. Hvis kontantstøtten ikke blir godt nok gjennomarbeidet i runde to, så får vi massive konkurser og kompetanseflukt. Vi står i fare for å miste en hel bransje, sier hun.

Eventbransjen skuffet over ny krisepakke: - De har ikke skjønt behovet vårt