Ny Hollywood-gigant inntar det norske markedet - kupper rettigheter fra HBO Nordic

Er allerede til stede i over én million nordiske hjem. Nå sikter den nordiske Viacom-sjefen enda høyere.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det nordiske strømmemarkedet er glohett, og den amerikanske giganten Disney hadde nesten ikke rukket å lansere Disney+ i Norge før konkurrenten ViacomCBS annonserte en kraftig opprustning av sin strømmetjeneste Paramount+. Den har vært tilgjengelig som et tilleggsprodukt hos en rekke norske TV-leverandører, men gjenoppstår som en egen tjeneste med flere eksklusive TV-serier og filmer i starten av neste år. Der vil man blant annet finne filmer og TV-serier fra Paramount Pictures, Showtime, Comedy Central og Nickelodeon.

Det skjer etter at fusjonen mellom Viacom og kringkastingsselskapet CBS ble fullført ved slutten av fjoråret.  Paramount+ blir selskapets globale strømmetjeneste, også i USA der den bytter navn fra CBS All Access.

- CBS tar med seg masse eksklusivt innhold som tilfører en helt ny dynamikk til tjenesten, og det gjør at vi velger å gå direkte til forbrukerne i Norden, forklarer nordisk sjef i ViacomCBS, Jesper Dahl.

Paramount+ er på plass hos 1,3 millioner husstander i Norden og han tror potensialet er enda støre.

- Dette er et marked som domineres av Netflix, HBO Nordic og Viaplay, er det plass til enda en tjeneste?

- Det tror jeg, og jeg er rimelig sikker på at innholdet vi kommer med, som er bredt sammensatt med alt fra barneinnhold, premium-TV-serier, filmer og dokumentarer, kommer til å være interessant på det norske markedet. Noen av de rettighetene vi lanserer med er rettigheter som ligger hos andre i dag, sier Dahl.

Les også: TV 2 mister Disney-rettigheter: - Det blir litt annerledes

Overtar Showtime-rettigheter

Han bekrefter at Paramount+ overtar rettighetene til førstegangsvisningen av de nye TV-seriene fra Showtime. Dette er en rettighet som tidligere har ligget hos HBO Nordic i Norge, og som har gjort at de kan vise serier som «Billions» og «The Affair» umiddelbart etter at de har hatt premiere i USA.

- Alle nye serier som har premiere på Showtime fra og med januar kommer til å være eksklusivt tilgjengelig på Paramount+, forteller Dahl.

Det inkluderer den nye serien «Halo» basert på actionspillet av samme navn og «First Ladies, der produsent og hovedrolleinnehaver Viola Davis spiller USAs tidligere førstedame Michelle Obama. I tillegg vil man finne kjente titler som «Ray Donovan», «The Affair», «Dexter» og «The Good Fight» i tjenesten.

Kampanje har vært i kontakt med HBO Nordic som bekrefter opplysningene. De beholder imidlertid rettighetene til nye sesonger av Showtime-seriene som allerede har hatt premiere.

- Hvor mye vil Paramount+ koste?

- Vi kan si at prisen vil være under det som er standard for hva andre SVOD-tjenester som Netflix, HBO Nordic og Viaplay koster.

Den nordiske ViacomCBS-sjefen vil samtidig fortsette samarbeidet med TV-distributørene og andre aktører.

- Vi har stor tro på at partnerskap er veien å gå og at vi har en vesentlig rolle å spille der, for eksempel i nye mobilpakker hvor vi og teleoperatører kan hjelpe hverandre med å gi det beste produktet til norske kunder.

- Vil alltid være plass til store Hollywood-selskaper

- Disney+ lanserer med en sterk merkevare i Norge, tror du folk flest har et forhold til Paramount-merkevaren?

- Jeg tror det er et annerledes forhold. Disney er veldig kjent som en merkevare for barn, mens Paramount er mer kjent for «general entertainment». Folk flest vet at Paramount produserer filmer og flere vet også at vi produserer mange TV-serier. Vi håper kjennskapen blir enda større. Vi var også før Disney med pluss-navnet i Norden og varemerket har siden 2017 ligget hos Get, Canal Digital, RiksTV og Telenor.

Tjenesten lanseres uten norsk innhold og det foreligger heller ingen planer om å ta opp kampen om de nordiske dramaseriene.

- Ikke fra lansering, men vi er i gang med å se på lokalt innhold. Det kan være norsk, dansk, svensk eller finsk. Det første vi vil se på er nok lokalt innhold for barn.

Det er ikke satt noen dato for relanseringen av tjenesten, men det vil skje i løpet av første kvartal forteller Dahl.

- Kan det bli for mange strømmetjenester for seerne å velge mellom?

- På et eller annet tidspunkt kan det bli for mange, men det vil alltid være plass til store Hollywood-selskaper som produserer mye nytt innhold og har et stort arkiv og som eier innholdet sitt selv.

Les også: Mener Disney+ trenger nytt innhold: - Minimalt med nye produksjoner

Under ser du en graf over hvor mange prosent av norske husholdninger som abonnerte på de ulike strømmetjenestene i februar. Kilde: Kantar

Netflix desidert størst i Norge

 • 61
  Netflix
 • 33
  HBO Nordic
 • 25
  TV 2 Sumo
 • 22
  Viaplay
 • 12
  Dplay

Ny Hollywood-gigant inntar det norske markedet - kupper rettigheter fra HBO Nordic