Amedia kjøper seg inn i podkastselskap: - Betyr ikke at alle podkastene våre skal bak betalingsmur

Mediekonsernet har vært i dialog med podkastselskapet Moderne Media over flere måneder. Fremover er planen å legge Amedias lydinnhold på abonnementsplattformen Untold.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø
Tobias Fredø Journalist

I dag kunne Amedia annonsere at de har kjøpt seg inn i Norges største, frittstående podkastprodusent Moderne Media og deres søsterselskap Podkast Norge, som står bak podkastplattformen Untold. Amedia går inn som minoritetsaksjonær og tar en andel på 49 prosent. 

Med det følger Amedia etter konkurrenten Schibsted inn på podkastmarkedet. Schibsted har de siste par årene giret opp sin podkastsatsing gjennom både å signere profiler og kjendiser samt kjøpt seg inn i podkastplattformen Podme, som de tok en majoritetsposisjon i i juni i fjor. 

Direktør for «Nye Medier» i Amedia, Arne Reginiussen, som nå går inn i styret i Moderne Media på vegne av mediekonsernet, avviser at de er sent ute til «podkastfesten».

- Amedia og Moderne Media kommer til å meisle ut sin egen strategi på hvordan vi skal jobbe med det her. Det er en betydelig satsing, og vi er trygge på at vi har funnet en perfekt partner for å vokse i markedet. Vi vil lage en best mulig podkasttjeneste, samt lage en plattform for våre redaksjoner i tillegg til å styrke tilbudet for eksisterende Amedia-abonnenter, sier han til Kampanje.

- Schibsted har brent av millioner på Podme, og har nå rett under 200.000 brukere. Hvor stor investeringsvilje har dere med Moderne Media? 

- Generelt sett så er lyd fortsatt i vekst og Moderne Media har vist vei, så vi gleder oss til å være med å utvikle dette videre. Vi har aviser som har kommet langt i sine lydsatsinger, og oppsettet med Moderne Media vil sette ytterligere fart på det. Dette er en investering i tråd med at vi har etablert Amedia «Strategi og vekst» for en tid tilbake, og i det bildet er dette en naturlig retning for å understøtte Amedias redaksjonelle og kommersielle satsing, svarer Reginussen.

Les også: Amedia kjøper podkastselskap: - En kamp om yngre generasjoners tid

Var i dialog i flere måneder

Selskapene som Amedia nå kjøper seg inn i ligger under Mm Gruppen som eies av gründer Jim Fossheim. Han fortsetter i rollen som daglig leder og styreleder i begge selskapene. Moderne Media, som har produsert podkaster og tilbudt annonsesalg på lyd siden 2012, hadde i fjor en omsetning på 23,3 millioner kroner, og et resultat før skatt på 5,3 millioner kroner. 

Reginiussen opplyser at Amedia har vært i dialog med podkastselskapet gjennom flere måneder. 

- I løpet av denne tiden har vi utforsket synergier, og sett at et slikt samarbeid er til det beste for begge parter og at vi kan styrke hverandre, sier Reginiussen.

Han ønsker ikke å kommentere hvor mye Amedia nå legger på bordet for sin minoritetsposisjon i de to selskapene. 

- Går dere med planer om å kjøpe større andeler senere - eller er dere fornøyd med å ikke ha kontroll i selskapet?

- Igjen, vi kommenterer av prinsipp ikke betingelser som ligger i avtalen, svarer Reginiussen som dermed ikke utelukker at det kan bli aktuelt. 

Går sammen om lyd:

Amedia og Moderne Media går sammen om å bygge opp en ny podkasttjeneste gjennom felles eierskap. Fra venstre Marie Olaussen i Tønsbergs Blad, daglig leder og eier i Moderne Media, Jim Fossheim og Amedia-toppene Arne Reginiussen og Gisle Torheim. Foto: Werner Juvik / Amedia.

- Alltid nøye med hva vi bruker penger på

Den nye eierposisjonen går innunder Amedias område «Strategi og vekst», hvor avdelingen til Reginiussen, «Nye medier», også ligger. Der finner man blant annet nysatsinger som Bodø Nu, Rana No og Vefsn No, i tillegg til at de har ansvar for sports- og rettighetsstrategi i Amedias fotball-samarbeid med TV 2.

«Strategi og vekst» håndterer oppkjøp både i kjernemarkedet avis, men har også økt oppmerksomhet i andre markeder. Inntil nylig lå Avisa Oslo også under her, før konserndirektør Anders Opdahl gjorde rokkeringer for to uker siden. Der skal Amedia nå stabilisere Oslo-prosjektet, som har kostet Amedia rundt 70 millioner kroner siden oppstarten. 

- Skal dere gå inn med millioner i podkast-samarbeidet eller gjør tapene i Avisa Oslo at Amedia holder igjen på havresekken med tanke på nye investeringer?

- Vi er alltid nøye med hva vi bruker penger på. Med de mørke skyene som henger over norsk økonomi er det ekstra viktig nå. Men Amedia har en sterk finansiell stilling, og vi kommer fortsatt til å investere i innhold og fremtidig vekst, slik at vi fortsatt kan både forsterke og finansiere journalistikken vår fremover, svarer finansdirektør og visekonsernsjef i Amedia, Gisle Torheim, som også er øverste ansvarlig for vekstintiativene til konsernet. 

Han er «glad for å ha tatt en stor posisjon i Moderne Media».

- Samtidig som gründer og daglig leder Jim Fossheim sitter i førersetet i selskapet. Moderne Media har, nå senest med lanseringen av abonnementsproduktet Untold, vært suksessfulle i podkastmarkedet i mange år, og nå skal vi skyte enda mer fart sammen.

Les også: Amedia jakter oppkjøp utenfor avismarkedet - henter Telenor-topp til å lede ny Venture-avdeling

- Innhold Amedia produserer kan bli tilgjengelig i Untold

I tillegg til ovennevnte Moderne Media, har Amedia også sikret seg en minoritetsposisjon i søsterselskapet Podkast Norge, som står bak utviklingen av podkastplattformen Untold, som ble lansert før sommeren.

Der finner man programmer fra Moderne Media som tilbys til abonnenter til en pris av 69 kr per måned eller 699 kr for et helt år. Noen av Moderne Medias mest kjente podder er i dag «Truecrimepodden», «Historiepodden», «Skrekkpodden», «Henrettelsespodden» og flere fotballpodkaster.

Over tid tar Amedia sats på å legge eget innhold over på denne plattformen. 

- Når det gjelder Untold vil det være naturlig å tenke slik at innhold Amedia produserer vil kunne bli tilgjengelig i Untold, på lik linje med at Amedias abonnenter vil kunne få tilgang til tjenesten. Vi skal bruke den neste tiden til å finne ut når og hvordan, forteller Reginiussen.

I dag er Amedias podkaster offentlig tilgjengelig hos blant annet Apple og Spotify. 

- Men avisene har også løftet frem innholdet i egne kanaler. Avtalen betyr ikke at alle Amedias podkaster nødvendigvis skal bak betalingsmur.

Reginiussen forteller at alle detaljer omkring samarbeidet ikke er klarlagt enda. Han har tro på at både reklamesalg og det å ta «en del av et brukermarkedet som er i vekst», blir viktig for podkast-satsingen fremover.

- Nå har vi gått i partnerskap og vi skal bruke god tid sammen for å stake ut kursen videre for dette samarbeidet. Det gjelder også innholdssynergier til det beste for både Amedia og Moderne Media. Det vil vi komme tilbake til, avslutter han.

Amedia kjøper seg inn i podkastselskap: - Betyr ikke at alle podkastene våre skal bak betalingsmur