Pølsemaker taper millioner på SMFB Dinamo-konkurs: - Føler meg lurt

Tidligere Dinamo-aksjonær er kritisk til konkursprosessen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

Arne Vidar er pølsemaker og sønn av Leiv Vidar, som har gitt navn til selskapet av samme navn. Han har også vært aksjonær i Dinamo siden 2004. Han kjøpte i sin tid aksjene fra fotballklubben Stabæk da reklamebyrået holdt til på Lagåsen. 

- Det har ikke gått som forventet. I perioder har det vært tungt, selv om man har greid å holde det noenlunde gående, sier Vidar til Kampanje.

Det tok slutt onsdag denne uken. Da ble det kjent at eierne i SMFB Dinamo, der Invex Group har vært den største, kastet kortene kun ett år etter at selskapene fant sammen i en ny allianse.

I praksis er det tre selskaper som nå er konkurs. I tillegg til SMFB AS og Dinamo As, har også Polhøgda AS begjært oppbud i Oslo tingrett.

Polhøgda har vært morselskapet til Dinamo og det er her Vidar har hatt aksjer. Som Kampanje tidligere har omtalt, er det også i dette selskapet at den største gjelden ligger. Ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett er den samlede gjelden i Polhøgda på i overkant av 41 millioner kroner. Selskapets aktiva skal ha begrenset verdi, og det innebærer at selskapet har en såkalt underbalanse på om lag 31 millioner kroner.

Da Kampanje ba byråleder Hølje Tefre om en kommentar til gjelden tidligere i uken, forklarte han det slik i en tekstmelding til Kampanje.

- Stort sett gjeld til aksjonærer, dessverre. Hvorav Hundsem Invest er den største, skrev Tefre.

Hundsem Invest er investeringsselskapet til Arne Vidar og familien.

Les også: SMFB Dinamo skylder over 40 millioner kroner

- Informasjon og kommunikasjon har vært fraværende

Ifølge Arne Vidar selv, skal han ha gitt selskapet et lån på 20 millioner kroner i forbindelse med fusjonen i fjor høst. Da var ambisjonen til ledelsen å skape «et av de mest solide byråene som kan levere på hele verdikjeden av markedsføring- og designtjenester».

Les mer: Reklamebyråene SMFB og Dinamo slår seg sammen - skal ta opp kampen med de aller største

Det var hensynet til de ansatte som lå bak lånet, ifølge Vidar.

- Målet mitt var å ta vare på arbeidsplasser. Prognosen var at SMFB skulle komme inn og styrke dette, og så ble det helt motsatt, sier han.

- Men SMFB hadde tapt mye penger og mistet store kunder på dette tidspunktet?

- Selskapene skulles slås sammen og spare en del penger. Det var planer og budsjetter som viste noe helt annet, men informasjon og kommunikasjon har vært fullstendig fraværende underveis, sier Vidar. 

Når selskapet nå er slått konkurs, sitter Vidar igjen med en ubehagelig følelse.

- Jeg føler meg lurt.

- På hvilken måte føler du deg lurt?

- Selskapet ble slått konkurs uten at vi har fått særlig informasjon. Sånn sett virker det på meg som dette er ganske planlagt, sier Vidar.

- Er det en faktisk påstand, eller bare en følelse du sitter med?

- Det er en følelse, men jeg anbefaler ikke Invex Group til noen andre.

Kampanje har siden fredag formiddag forsøkt å få en kommentar til uttalelsene fra Gudleiv Mæhlum Bjørklund, som er eneste eier i Invex Group, uten å lykkes. Verken han eller byråleder Hølje Tefre har svart på våre gjentatte anrop, tekstmeldinger og e-post.

- Ferdig med reklamebransjen

Gudleiv Mæhlum Bjørklund kom i 2020 inn på eiersiden i SMFB. Han var majoritetseier i Frank Kommunikasjon, som ble kjøpt opp av SMFB for tre år siden. Etter fusjonen med Dinamo, har Bjørklund eid 76 prosent av hele konsernet.

Kun timer etter at SMFB Dinamo ble slått konkurs denne uken, la Invex Group inn et bud på konkursboet. Planen er å gjenreise Dinamo med Hølje Tefre som byråleder og med flere av dagens ansatte på laget.

- Vi har gjort oss noen klare tanker om hvor markedet er på vei, og hvilke segmenter selskapet bør fokusere på i årene framover. Dinamo har vært en bauta i norsk kommunikasjonsbransje, og nå tar vi de nødvendige grepene for å få gründerånden og trøkket tilbake i selskapet. Vi vil også vurdere oppkjøp av relevante miljøer for å bredde tilbudet til kundene våre, sa Bjørklund i pressemeldingen som ble sendt ut natt til torsdag.

Les mer: SMFB Dinamo-eier kjøper konkursbo: - Et lett valg

Én ting er sikkert, og det er at Arne Vidar ikke blir med på reisen videre. Han legger til at det til syvende og sist er han selv som har ansvaret for tapet han sitter igjen med.

- Jeg skylder for så vidt ikke på noen, jeg har selv gått inn i dette, men jeg synes ikke det er bra.

- Hvilke følger får dette for deg personlig?

- Jeg taper disse pengene. Ellers så har jeg det bra, men jeg tror jeg er ferdig med reklamebransjen på en stund. Jeg er pølsemaker, ikke reklamemann.

Pølsemaker taper millioner på SMFB Dinamo-konkurs: - Føler meg lurt