Fredag forrige uke bekreftet markedskommunikasjonssjef i Ikea Norge, Tobias Lien, at de hadde plukket ut fem byråer som er med videre inn i finalerunden om Ikeas reklamekonto. Lien ønsket da ikke å navngi hvilke fem byråer som var «med videre i prosessen».

Av det Kampanje kan erfare skal fire av disse byråene være SMFB, Kitchen, Try og Anorak. Disse fire byråene toppet sammen med Morgenstern kreativitetskonkurransen Gullblyanten, som ble avholdt sist fredag. Alle disse med unntak av Morgenstern kjemper om møbelmillionene.

Les også: Kitchen til topps i Gullblyanten: - Vi er så til de grader tilbake og det er fantastisk

Legger man Gullblyanten-kåringen til grunn, er det dermed fire av landets beste byråer som nå kjemper om Ikeas gunst.

- Jeg kan verken bekrefte eller avkrefte det av respekt for byråene som deltar, skriver Lien i en tekstmelding til Kampanje.

Ordknapp forsamling
Byråleder i SMFB, Ikeas nåværende byrå, Kristian Kristiansen, sier de ikke har for policy å kommentere pitsjer. Han ønsker ikke å kommentere hva han tenker om konkurrentene, og om de håper å fortsatt ha Ikea som kunde i tiden fremover.

Verken Try eller Kitchen ønsker å avkrefte eller bekrefte om de er blant de fem i finalen. Det har heller ikke lyktes Kampanje å komme i kontakt med Anorak.

Anorak har for øvrig en løs tilknytning til Ikea gjennom sitt svenske søsterbyrå fra Noa-alliansen, Åkerstam Holst, som sitter på Ikeas reklamekonto for Norden.

Det femte og siste finale-byrået til Ikea, skal etter det Kampanje har klart å få rede på være McCann, uten at dette har blitt bekreftet.

- Det var stor pågang
Det var i desember Ikea annonserte at de ville sette ut reklamekontoen til ny byrårunde etter åtte års samarbeid med SMFB. Byrået har laget mye prisvinnende reklame for Ikea, blant annet «Winter is coming», og byrået blir av Ikea beskrevet som en god samarbeidspartner som «leverer på et imponerende høyt nivå».

Les også: Ikea setter reklame-kontoen i spill

- Hvor mange byråer var det som meldte sin interesse for pitsjen?

- Det var stor pågang. Vi føler oss skikkelig heldige når så mange flinke folk ønsker å jobbe med Ikea, svarer Lien.

På spørsmål om hvor stor reklamekontoen deres er per år, svarer Lien at han ikke ønsker å kommentere hvor mye de bruker på markedskommunikasjon.

- Men andelen vi bruker på markedskommunikasjon vil være omtrentlig det samme som i fjor, sier han.

Kritiserer «gratis-pitsj»
Sist uke kom det frem at byråene ikke vil bli kompensert for sitt bidrag i Ikeas byråkonkurranse. Det høstet kritikk, og styreleder i Kreativt Forum, Eldar Skylstad, sa da at annonsører alltid burde betale en liten sum for å få byråer med i en pitsj. Han argumenterte også for at byråene måtte ta sin del av ansvaret.

Les også: Ikea dropper pitsj-betaling: - Byråledere er altfor lite flinke til å sette ned foten (Premium)

- Her må begge sider av bordet tenke seg om.  Og det som er litt utrolig i dette, er at alt dette skjer selv om både Kreativt Forum og annonsørforeningen Anfo er skjønt enige om at dette ikke er bra. Det er ikke bra for byråene, men heller ikke for annonsørene. Det er jo noen som sitter og betaler lønna vår, sa Skylstad til Kampanje.