Resultatene fra årets første kvartal i Reklamebørsen til Mediacom er klare. Og la oss slippe katta ut av sekken med én gang: Rema 1000 løp rett til topps med oppfølgeren til «Smarthus», der ulykkesfuglen «Martin» denne gangen sliter med sin stemmestyrte tredemølle.

Med sine 68 prosent positive liking garanterer vi at «3D-mølle» vil bli en meget sterk kandidat til årets best likte reklamefilm når året er omme. Til sammenlikning leverte «Smarthus» 69 prosent i 2018, noe som holdt til en hårfin andreplass totalt.

Det at en oppfølger klarer å levere like bra som sin opprinnelse er imponerende nok i seg selv. Men at dette skjer innen samme kreative univers gir også noen tilleggseffekter verdt å merke seg: Tredemøllefilmen leverer med sine 78 prosent en enda høyere oppmerksomhet enn det «Smarthus» gjorde (med sine 70 prosent). Og dette med enda høyere effektivitet, begge deler noe de garantert kan takke sin forgjenger for.

«At en oppfølger klarer å levere like bra som sin opprinnelse er imponerende nok i seg selv.»

Fra fjorårets snakkis skal vi nå over til ingen ting. Nærmere bestemt «Fantastiske ingenting». Filmen til Forsvaret stikker nemlig av med andreplassen i første kvartal, med nok en sterk profilfilm over lesten «For alt vi har. Og alt vi er». Filmen leverte 58 prosent positiv liking og var spesielt godt likt blant de under 30 år, noe som sikkert er spesielt gledelig lesning for Forsvarets Kompetanse- og utdanningssenter.

Fra vår alles «nasjonale dugnad» beveger vi oss over til mer lokale varianter, og runder av med tredjeplassen. Denne går til Finn.no med dugnadsfilmen «Granka», som legger seg hårfint etter Forsvaret med 57 prosent positiv liking. I motsetning til for de to forrige filmene, trekkes ikke likingen opp av de yngre målgruppene. Men ingen fare; dette mistenker vi at raskt vil rette seg opp, så fort de kommer opp i riktig dugnadsalder.