Søndag 06.47 skrives norsk jernbanehistorie, når Go-Ahead har sin aller første avgang i Norge, med strekningen Stavanger-Oslo. Omtrent samtidig ruller det britiske selskapet ut sin aller første reklamekampanje i Norge.

- Go-Ahead ønsker å bli oppfattet som en troverdig nykommer, som er kommet for å bli. I det første stadiet er hovedfokuset på å beholde eksisterende kunder. Mange har hørt navnet, uten at de kjenner til merkevaren. Derfor må vi nå bygge kunnskap og kjennskap om hva de faktisk står for, sier Johanne Nordberg Aas, strategisk rådgiver for markedsføring i HyperRedink, som står bak Go-Aheads første kampanje. 

- Det er viktig for oss at kunden forstår at vi har lokal forankring. Vi er et nyskapende selskap som er innovative, samtidig som vi er en pålitelig og seriøs aktør som kundene kan stole på. Vi er her for kunden og service står høyt i fokus hos oss. Vi ønsker at Go-Ahead skal være det foretrukne valget for reiser mellom Oslo – Kristiansand og Kristiansand-Stavanger, sier Cathrine Elgin, administrerende direktør i Go-Ahead.

At de første Go-Ahead-togturene skal gjennomføres med Vy eller NSB-logo på togene, som Dagsavisen har skrevet, mener Nordberg Aas er helt uproblematisk. 

- Jeg tror det viktigste er at togene går og at de som er daglige brukere av toget opplever at ting er i orden og at tinger som de pleier. Det primære er at togene går, merkevaren det sekundere. 

- Twitter ikke primærkanal
- Go-Ahead dukket opp på Facebook i forrige uke, men er så langt ikke å se på Instagram eller Twitter. Kommer dere til å dukke opp der etter hvert?

- Twitter er ikke primærkanalen for målgruppen, så vi vil heller fokusere på Facebook. Det er den kanalen folk bruker, og det er der kundene har mulighet til å ta kontakt med Go Ahead, sier Nordberg Aas, og legger til å at de kommer til å «kjøre» en kommunikasjonskampanje på Instagram i tillegg.

- I tillegg har vi annonser i noen aviser, og digitalt i Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen. Vi kjører samme konsept i alle kanaler – «Wån tikket plis» – reisende trenger ikke børste støv av engelsken når vi tar over den 15. desember. Det meste blir som før. 

Saken fortsetter etter videoen.

- Norske ansatte, tog og togkonduktører
- Er dere sent ute med å markedsføre Go-Ahead?

- Nei, det har vel gått etter planen. Vi begynte dialogen med Go-Ahead i august/september, og det var mange biter som skulle på plass, sier Nordberg Aas. 

Nordberg Aas sier kampanjen både «spiller litt på skepsis og litt på humor».

- Selv om ikke alle har vært fornøyde med tilbudet til NSB og Vy, så har det vært en viss skepsis til en ny aktør på norske skinner. Når en engelsk gigant skal tøffe seg på skinner, så kan noen nordmenn grue seg eller bli skeptiske. Budskapet er at selv om selskapet er engelsk i bunn, så er Go-Ahead i Norge norsk – med norske ansatte, norske tog og norske togkonduktører.

Hun ønsker ikke å røpe størrelsen på budsjettet, men sier de «ikke har noe Vy-budsjett» å jobbe med når de lanserer Go-Ahead første kampanje.

- Fokuset ligger på å komme i gang og vise at vi kan gi et godt produkt og en god tjeneste til de togreisende, og bevise at det er vel så bra som tilbudet man har hatt. Vi bygger kommunikasjonen steg for steg, istedenfor å gå ut med noen store løfter helt i starten.

Elgin legger til at de ansatte i Go-Ahead gleder seg. 

- Dette blir fryktelig spennende. Så håper vi kundene forstår at vi ikke har hatt anledning til å gjøre de store forandringene nå i starten. Det kommer mer etter hvert.