Ikeas reklamefilm «Magevirus» stikker av med sølvfisken for juli og er dermed nominert til Gullfisken som deles ut på nyåret.

- Det er en erkjennelse i juryen at de aller fleste reklamefilmene i juli holder seg veldig «innafor» komfortsonen og dermed glir litt over i hverandre. Ikea sin vri på den egentlig taktiske sofatrekk-filmen gjør ikke det. Den skaper oppmerksomhet, gir ubehag, Ikea anerkjenner og vi i juryen erkjenner at sånn er livet, av og til, skriver juryen i sin begrunnelse.

I filmen ser vi en stue som er tatt rett ut av en Ikea-katalog, komplett med navn og pris på produktene fra Ikea, før vi bildet filmer en kvinne som ligger på en sofa og kaster flere ganger opp i en bøtte. 

«Livet er ikke en Ikea-katalog» fastslår møbelgiganten og følger opp med et budskap om at de har avtagbare sofatrekk som kan vaskes.

Har fått sterke reaksjoner
Markedssjef i Ikea Norge, Celin Kjenslie, er veldig fornøyd med at filmen har blitt plukket ut av Sølvfisk-juryen.

- Vi synes selvfølgelig dette er fantastisk! Vi ønsket med denne filmen å vise de mer ærlige sidene av hjemmet og hvordan våre produkter er laget for å tåle den hverdagen. Det er stas å se at det slår an, og at vi får annerkjennelse i form av en Gullfisk-nominasjon, sier hun.

Filmen skapte sterke reaksjoner da den først kom ut. Årsaken til det er at filmen inneholder visualisering av brekninger og oppkast. VG var først med å omtale kritkken, som også Kampanje har omtalt.

Les også: Ikea-reklame vekker kraftige reaksjoner: - Ubehagelig

- Det er veldig gøy at denne filmen skapte så mye engasjement og oppmerksomhet – mest positivt, men også noe negativt. Det skal sies at intensjonen aldri var å støte noen, sier Kjenslie.

Tatt av lufta
Deres innsikt viser at filmen har gjort jobben med å etablere budskapet i kampanjen. Likevel valgte de å gjøre endringer i kampanjen som en direkte konsekvens av reaksjonene de fikk.

- Basert på reaksjonene valgte vi å justere noe på tidspunktene og trykket på «Spy»-filmen, samtidig som vi også gikk noe tidligere enn planlagt live med film tre i konseptet, sier markedssjefen.

Mens de andre to filmene i kampanjen fortsatt er på lufta, er Sølvfisk-vinneren lagt i skuffa.

- Per i dag er det ikke planlagt nye visinger av denne filmen fra vår side, men vi gleder oss til et gjensyn med den på Gullfisken.

Det er reklamebyrået Try som står bak filmen. Det kreative teamet består av Caroline Riis og Eirik Sørensen. Regissør på filmen, som er produsert av Pravda, er Morten BorgestadMette Waaberg er produsent.

Se vinnerfilmen for juli her: