Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Mandag kveld kunne den norske reklamebransjen konstatere at de med én gulløve hadde fått en bedre start i reklamekonkurransen Cannes Lions enn sine svenske kollegaer, som på samme tidspunkt «bare» hadde mottatt en sølvløve. Gleden ble imidlertid kortvarig, for tirsdag kveld ankom söta bror for alvor Croisetten med Grand Prix i kategorien «Entertainment Lions». Og det med en jobb som truer med å gi begrepet «söta bror» en helt ny mening.
Reklamekonkurransens gjeveste pris går til McCann Stockholm for kampanjen «Eat a Swede» som de har laget for den svenske foreningen for matprodusenter, Livsmedelsföretagen. Det var også denne kampanjen som sikret Sverige deres første sølvløve mandag.
«Eat a Swede» er ikke en metafor. Det skal forstås bokstavelig. Den 18 minutter lange «mockumentaren» som står i sentrum av kampanjen handler om en svensk forsker som har funnet en måte å dyrke menneskekjøtt på i et laboratorium. Og ikke et hvilket som helst type menneskekjøtt, men menneskekjøtt fra Sverige. Det skal være nøkkelen til en mer bærekraftig og sunn kjøttproduksjon.
Les også: Nordmann i eksklusivt Cannes-selskap: - Mye av norsk reklame er navlebeskuende
- Brilliant og mesterlig
Helt sann er filmen likevel ikke. Det egentlige målet til Livsmedelsföretagen er å sparke i gang en debatt om hvordan den globale matvareindustrien kan bli mer bærekraftig. Her vil de svenske matprodusentene ta et lederskap og det har de langt på vei lykkes med i Cannes.
- Vi ble forstyrret, underholdt, hypnotisert og trolig også sulten av denne filmen. Den huket av så mange bokser på en veldig unik måte, sier juryleder Maria Garrido til Kampanje.
Hun har over 25 års erfaring fra bransjen med toppjobber i store selskaper som Vivendi, Havas Group og Mondelez. Nå mener hun svenskene har truffet blink på tidsånden.
- Jeg kan ikke overdrive hvor viktig timingen er. Den var så relevant fra et samfunnsmessig perspektiv. Vi snakker om alternative former for kjøtt, om planeten, om et bærekraftig forbruk av mat, om startup-kultur. Denne filmen tar tak i alle disse temaene som flyter rundt oss og putter de inn i en film som får frem budskapet til den svenske matforeningen. Vi synes det var brilliant og mesterlig gjort, sier Garrido.
Prisen er en påminner om at du ikke må hete Nike eller Burger King for å hente Grand Prix i Cannes.
- Du må ikke være en sexy, glamorøs merkevare for å gjøre fantatisk, utrolig arbeid. Dette er en lokal kampanje med et globalt budskap, påpeker Garrido.