Kan vi lære noe av bunaden for å skape en grønnere business? Ja, tenker jeg. Men før jeg går inn på hvordan, så kan vi tenke litt på hvorfor kundeopplevelsen kan spille en viktig rolle i det grønne skiftet?

Jeg mener at vi ikke kan legge ansvaret for det grønne skiftet på folks samvittighet. De fleste bedrifter har begynt å tilby grønne alternativer til «ikke-så-grønne produkter og tjenester», med budskap om at dette kan du kjøpe med god samvittighet. Og det er veldig fint at det kommer grønne alternativ, men jeg tror veien om samvittigheten er en unødvendig lang omvei, og i verste fall en blindvei. For selv om vi alle har en samvittighet, så er det i varierende grad at vi drives av den, og det er ikke alltid samvittigheten som veier tyngst på vektskåla når vi skal ta en beslutning.

Her kommer kundeopplevelsen inn. Lykkes vi å gi de grønne produktene og tjenestene den beste kundeopplevelsen, kan vi nå langt flere enn de mest samvittighetsfulle. Og vi kan levere produkter og tjenester som folk vil ha, som ikke skader planeten og som er bra for business.

Så hvem er det som har lykkes i å levere produkt eller tjenester som lang levetid, og har stor verdi for eieren? Jeg kom til å tenke på bunaden. Jeg har aldri hørt om noen som har kastet en bunad. Tvert imot, bunaden lever lenger enn sin eier. En bunad som er brukt er ofte mer verdifull enn en som er ny. Og den selges heller på Finn til en god pris fremfor å gå i søpla.

Er det noe andre industrier kan lære av bunaden? Jeg har gjort en enkel analyse, sett litt under panseret, og funnet noen elementer jeg mener er relevante for flere. Og bare så det er sagt, jeg er ingen bunadsekspert så er mine refleksjoner er basert på det faktum at bunaden er et produkt som lever lenge, og som skaper verdi for eieren gjennom hele livet.

#1 Bunaden er designet og sydd med visshet om at livet endrer seg.

Kropper endrer seg over tid, de kan bli større eller mindre, og selv om vekten er lik så skifter så har kiloene en tendens til å flytte på seg gjennom livet. Dette har designet av bunaden tatt høyde for, den kan enkelt legges ut og inn, opp eller ned, slik at bunaden kan tilpasses sin eier, og ikke omvendt.

Bunaden kan også oppgraderes; nye smykker, skjorter, skjerf eller annet tilbehør. Dette gjør at bunaden er relevant for sin eier gjennom hele livet. Og som en bonus, eieren av en bunad unngår en del bomkjøp som de ville bare brukt en gang.

#2 Bunaden har et perfekt designsystem. 

En bunad er på et vis et designsystem; bestående av et begrepsapparat, av mønster, regler for material og fargebruk, og kunnskap.

Dette gjør at det er enkelt og trygt for kunden å kjøpe og eie en bunad. Bestiller du en Vest-Telemark-bunad får du ikke en Nordlandsbunad. Dette endrer seg ikke fra år til år, eller fra leverandør til leverandør. Det gjør at dersom noe skulle skje med bunaden vil kan kunden alltid få den reparert, selv om stedet de kjøpte den er lagt ned, eller de har flyttet til et annet sted.

Så selv om den er dyr, så er det en trygg investering i et langsiktig perspektiv, både for eieren av bunaden og for den som ønsker å kjøpe en brukt bunad.

#3 Bunaden er ikke et plagg, den er en historie. 

Bunaden forteller en historie om sin eier. Den åpenbare er historien om stedet de bor eller har tilhørighet til. Men også om tradisjonen i håndverket, den som har laget bunaden eller smykkene, om hvem som har eid bunaden før eller historien om når de fikk bunaden.

Dette gjør at bunaden er vaksinert for sesongbaserte trender. Det er ikke krise å ha på seg den samme bunaden gang etter gang, og det blir ingen pinlig situasjon dersom to med samme bunad møtes på fest. Tvert imot blir bunaden en del av din unike identitet samtidig som den forteller en felles historie.

#4 Kundeopplevelsen av en bunad er summen av mange aktører.

Siden bunaden lever lenge er det mange kontaktpunkt og mange aktører som sammen leverer denne opplevelsen. Og nevnte designsystem gjør dette mulig.

Selv om mange lar seg irritere over bunadspolitiet, så tenker jeg at dette designsystemet legge til rette for en demokratisk forretningsmodell som har plass for lokale aktører og sosiale entreprenører som holder håndverkstradisjon i hevd og som kan levere kortreiste produkter og tjenester.

Så oppsummert, hva kan vi lære av bunaden?

1. Et tilpasset og skalerbart design gjør at vi kan skape mening og verdi for kunden i lang tid.

2. Et godt designsystem kan gjøre opplevelsen, og investeringen, trygg og forutsigbar for kunden.

3. «Ulempen» kan snus til å bli fordel gjennom å skape emosjonell verdi for kunden.

4. En samskapende forretningsmodell er potensielt win-win-win-win – bra for kunden, bra for deg, bra for samarbeidspartnere og bra for planeten.