20 år gamle Tommy «Taiga» Le er den første nordmannen til å delta i e-sport turneringen The International. Premiepotten er på over 250 millioner kroner og summen fortsetter å øke for hver dag som går.

- Det betyr veldig mye for meg. Alle Dota-spillere drømmer om å spille i The International. Jeg har ofret mye ting for å nå dette. Så det blir veldig stort, både for meg og for familie og venner. Folk må godta at dette er noe du kan leve av, sier Le til Kampanje.

Deltagelsen hans i The Interantional ble først omtalt av Gamer.no.

- Må beholde roen
I august reiser Tommy Le til Shanghai med laget Alliance. Laget består av fem spillere med tre svensker og én fra Tyskland, i tillegg til Le. Alliance har en egen manager, et laghus og en trener som er en tidligere vinner av turneringen.

- Vi kommer for å vinne. Målet er å vinne, sier Le.

I Dota konkurrerer to lag på fem spillere i flere kamper hvor lagene må forsvare og angripe ulike baser. Spillet er et av de mest populære innen e-sport, men det er et spill som er vanskelig å mestre. Le forteller at treneren deres jobber mye med mentaliteten til spillerne.

- Det er veldig viktig at du holder i roen i tankene dine og fortsetter å fokusere på spillet. Med én gang du du mister fokus, kan du dø i spillet. Det er mye strategi og mye som foregår. Mister du fokus i et sekund så taper du masse, sier Le.

Saken fortsetter etter bildet.

Stort: Jonas Alsaker Vikan mener Tommy Les deltagelse er stort for norsk e-sport generelt. Foto: Eivor Eriksen

Mener norske medier strever
Jonas Alsaker Vikan
er journalist i Adresseavisen og har tidligere vært turneringsdirektør i ESL, verdens største e-sportselskap. Vikan mener det er stort at Le skal delta på The International.

- Norge har tradisjonelt sett hatt få utøvere som har hevdet seg på toppnivå i Dota. At Le nå er god nok til å delta på The International er kjempestort for norsk Dota, for norske fans og for norsk e-sport generelt, sier Vikan til Kampanje.

Vikan har selv tidligere konkurrert internasjonalt i spillet Counter-Strike og spilt to VM-finaler. Han mener The International bør inngå i en satsing på e-sport for norske medier.

- Både i størrelse pengemessig og prestisje er dette blant det ypperste, og når norske medier strever med å skjønne hva som er e-sport og hva som er gaming, så står The International fjellstøtt i kategorien for sport og det har konkurransen gjort i en årrekke, sier Vikan.

Le selv er ikke i tvil om at International 2019 bør dekkes av norske medier.

- Om det er noe du skal strømme, så er det det, med mindre det er fotball-VM samtidig, sier Le.

Merker økt medieinteresse
Ifølge Esports Charts hadde fjorårets turnering 14 millioner seere på det meste. Le har selv merket at norske medier er blitt mer interesserte i e-sport.

- Når det er en profesjonell Dota-spiller som er norsk, kommer det mer norske medier. Det liker jeg. E-sport blir større hvert år. Jo bedre du gjør det, jo mer tar media kontakt, sier Le.

Jonas Alsaker Vikan vurderer interessen for Dota i Norge som for liten til at man bør sende alt av Dota-konkurranser, men mener turneringen The International er spesiell.

- Hvordan vil du beskrive norske mediers dekning av e-sport i dag?

- Den er famlende, og preget av at man ikke helt skjønner hva som er e-sport og hva som er gaming. Det vanskeliggjøres nok også av at det ikke er så mange utøvere på høyt nivå i de største grenene som har norske lag. Da blir det fort at man primært dekker nye spill som det holdes konkurranser i, og det er fint nok, men det er altså ikke dette som er det det internasjonale publikummet ser på som e-sport. Slik sett er norsk dekning plassert litt på siden, sier Vikan.

Le håper han vil inspirere andre nordmenn til å satse på e-sport.

- Når andre spillere ser at du kan klare det, vil det inspirere andre til å satse. De må ha noen til å være et forbilde for dem. Jeg hadde jo noen spillere å se på men de var ikke norske. Det ga meg motivasjon til å bli den første nordmannen til å spille Dota profesjonelt og internasjonalt, sier Le.