Navn: Jan Grønbech

Stilling: Avtroppende Google-sjef

Alder: 52

- Hvor mye gleder du deg til å endelig bytte ut Samsungen med en Iphone nå som du slutter i Google?

- Jeg har aldri hatt en Samsung, men en Google Pixel 3 XL. Det har jeg ennå, da jeg mener den er best. Apple er et propritært system for spesielt interesserte. Det er bare så forstemmende hvor mange spesielt interesserte som kommer fra Norge. Det er sikkert fordi vi nordmenn tror at dyrt er bra og kult. Så for å svare på spørsmålet ditt, jeg vil heller prøve å sende SMS fra min Remarkable, noe som ikke er mulig, enn å bytte til en Iphone. 

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Sannsynligvis blir det kalkun i år da min kone fra USA også har et ord med i laget. Vi bytter litt på hver jul. Kalkun på amerikansk er først og fremst stuffing. Det er der familiens særegenheter kommer til syne med de merkeligste ingredienser. Til kalkunen drikker vi sannsynligvis noe som bobler. Det er veldig mye rart man kan spise til musserende og kalkun er en av disse rettene. Har nylig oppdaget engelsk musserende vin. Samme jordsmonn som i Champagne, men bedre vekstforhold, sies det. Godt er det i alle fall og ikke så veldig dyrt heller.   

- Hva er ditt personlige høydepunkt fra medie- og kommunikasjonsåret 2019?

- Jeg gledet meg stort over at nettavisene nå er i ferd med å etablere en stor og lojal abonnementsmasse digitalt. Dette lover godt for fremtiden til den fjerde statsmakt. I tillegg ser vi at TV 2 lykkes med Sumo-produktet og at de andre TV-kanalene har gode digitale tilbud. Jeg er ekstremt opptatt av at pressen skal ha forutsigbare inntektskilder for å opprettholde sin viktige oppgave i samfunnet og de siste 20 årene har mange slitt med å finne oppskriften. 2019 ble på mange måter året da dette snudde. Ellers er det jo alltid artig å følge radarparet Trump og Boris på Twitter og andre kanaler. Aldri har verden sett mindre verdige og mindre egnede statsledere.  

- I år har vi hørt om flyskam, kjøttskam og forbrukerskam. Hva har du skammet deg mest over i år, og hva har du gjort for å lette på skammen?

- Jeg prøver å bidra til miljøet ved å kjøre en liten elbil, resirkulere, kun kjøpe ting jeg virkelig trenger, spise lite kjøtt og kun ha fornybare kilder til oppvarming og lys hjemme. Vi byttet nylig ut oljefyren i vårt gamle hus, med en grønn løsning, og kuttet CO2-utslippet vårt med rundt 80 prosent. Skam har jeg aldri brukt noe særlig energi på å ha. 

- Hvis du fikk bestemme helt selv, hvor bør NRKs nye hovedkontor ligge, og hvorfor?

- NRK kan ligge akkurat der de måtte finne det forsvarlig å legge det, så lenge det er i Oslo. Men, ettersom det er finansiert over skatteseddelen bør det ikke ligge på Tjuvholmen og derfor er det nok også smart å selge drømmetomten på Marienlyst. Jeg er bare redd den går for billig for her skal NRK ut å forhandle med landets sleipeste aktører.   

- Posten tuller med juleevangeliet i sin nye film. Er det innafor eller helt borti natta å antyde at postbudet er Jesus’ rettmessige far?

- Ingenting er for alvorlig til å tulle med, spesielt ikke julen. Har ikke sett filmen, men det høres helt greit ut.  

- Smarttelefonen og sosiale medier revolusjonerte tiåret vi legger bak oss, hva slags teknologisk nyvinning vil fargelegge det nye tiåret?

- Jeg håper på at bilbransjen kan bli ytterligere omkalfatret og at selvkjørende løsninger som man kan abonnere på blir en realitet. I tillegg tror jeg internet of things vil eksplodere i omfang og at vi alle vil ha hundrevis av ting hjemme som er koblet på nett og som vil gjøre livene våre enklere og energi-forbruket mindre. I løpet av det neste tiåret vil quantum computing ta enorme steg fremover og dette vil revolusjonere hva man kan gjøre med datamaskiner. Noen tror også at the point of singularity er mindre enn ti år unna. Det er det vanskelig for meg å mene noe om, men hvis de har rett vil altså kunstig intelligens bli bedre enn biologisk intelligens på dette tidspunktet, og da vil det være mange gode grunner til å la mennesker slutte å fatte beslutninger historien har vist at de uansett ikke har forutsetninger for å ta. NAV kan da for eksempel bli bemannet utelukkende av maskiner. Det kan ikke skade. 

- Hva var den beste og den verste tv-serien du brukte tid på i år?

- Jeg er veldig selektiv til hva jeg gidder å bruke fritid på. Ergo, hvis jeg ikke liker det jeg ser etter fire-fem minutter så slår jeg av. Den beste serien jeg har sett i 2019 er nok the «The Crown». Det er muligens det beste jeg har sett på TV. Det jeg ikke likte ofret jeg så lite tid på at jeg ikke husker hva det var.  

- Gikk Aftenposten over streken da solgte «Forklart»-podkasten til Equinor?

- Jeg har hørt litt på «Forklart» og liker produktet. Jeg har også fått med meg at Equinor var en sponsor der, men la aldri merke til det selv. Jeg er tilhenger av at man eksperimenterer litt med kanaler som er relativt nye for å finne nye og bedre kommersielle løsninger. Det er ikke lett å finansiere podcasts, men det er et fantastisk medium og kan på relativt kort sikt erstatte radio som har malt seg selv helt inn i et hjørne de siste årene av åpenbare grunner. Da synes jeg vi som brukere skal gi aktørene litt spillerom. Dette går seg nok til over tid. Dessuten er det artig å observere hvor lett folk lar seg krenke hva gjelder kommersielle løsninger i media.     

- Hvilket bilde på kamerarullen din oppsummerer 2019 best?

- Mine fantastiske kolleger i Google Norge «bakte» kaker til meg på min siste arbeidsdag. Etter nesten 15 år i Google var denne dagen og dette bildet det eneste jeg kommer til å huske fra 2019. Jeg vil benytte sjansen til å takke mine gamle kolleger i Google Norge for en fantastisk reise og våre kunder og partnere for at de ga oss sjansen til å lykkes og til å effektivisere deres markedsføring. God jul og godt nytt år!

Kakebilde:

Da Jan Grønbech hadde sin siste arbeidsdag rett før jul, foreviget Google-sjefens kollegenes kakebaking på sin Google Pixel 3 XL-mobil. - Etter nesten 15 år i Google var denne dagen og dette bildet det eneste jeg kommer til å huske fra 2019, sier Jan Grønbech