De ansatte i Dagbladet ble i dag informert om at antallet årsverk som skal kuttes er satt til 48 årsverk. Samtlige ansatte mottar tilbud om sluttpakke og fristen for å søke er satt før sommeren.

- Vi har gitt alle ansatte muligheten til å søke, sier konsernsjef Tore Stangebye i Dagbladet til Kampanje.

- Betyr dette at Dagbladet unngår oppsigelser?

- Det vil tiden vil vise. Det kommer an på hvor mange som søker sluttpakke, men målet er å få til frivillig avgang, sier Stangebye til Kampanje.

Les også: Dagbladet kan kutte 50 årsverk

Les også: Nedbemanning i Dagbladet

- Begrensede midler
Ingen ansatte i Dagbladet kan vente seg fete sluttpakker.

- Vi har satt av begrensede midler til sluttpakker, bekrefter Stangebye.

Han har aldri vært en begeistret tilhenger av romslige sluttvederlag. Da Dagbladet varslet kutt på 35 årsverk for halvannet år siden, uttalte Stangebye dette til Kampanje:

- Det er lenge siden vi sluttet med å gi ut fete sluttpakker, ja, det var før min tid i Berner Gruppen. Jeg mener det er en uting. Vi har ikke økonomi til å gjøre det. Jeg mener det viktigste er å hjelpe folk over i annet arbeid, å gi sluttpakker er feil, sa Stangebye den gangen.

Nå gjentar han dette:

- Det er viktig for oss å forsøke å hjelpe folk over i nye jobber. Samtidig er sluttpakkene begrenset.

- Beskjedne sluttpakker
- Vil Dagbladet kutte i alle avdelinger?

- Vi har valgt å la alle få søke sluttpakke. Det betyr at vi vil vurdere alle søknader og så vil vi se nærmere på hvordan årsverkkuttene skal fordeles i mediehuset når fristen for å søke sluttpakke har utløpt, sier Stangebye.

Sluttpakkene har ikke skapt stor begeistring i mediehuset.

- Dette er beskjedne sluttpakker og vi har gjort det klart for ledelsen at et høyere nivå på pakkene kunne løst mer av denne nedbemanningen, sier leder i redaksjonsklubben, Harald S. Klungtveit, til Kampanje.

Han understreker at ledelsen viser vilje til å unngå oppsigelser ved å tilby sluttpakker til samtlige ansatte.

- Et sluttpakketilbud som går ut til alle ansatte ser vi på som et reelt forsøk på å få til en frivillig løsning. Effekten av sluttpakketilbudet er det umulig å si noe om før man kjenner antallet søkere.

- Alternativet er konfliktfylte prosesser
Klungtveit har tidligere uttalt til Kampanje at han mener redaksjonen er kuttet til beinet.

- Nå er det uttalt at ingen er skjermet i denne nedbemanningsrunden og vi konstaterer at også redaksjonene kommer til å bli mindre uavhengig av hvordan denne prosessen ender.

- Kommer Dagbladet i mål med nedbemanningen før sommerferien?

- Ledelsen kan ikke forhaste seg når det gjelder så alvorlige og omfattende prosesser i bedriftene som dette. Det eneste som gir hurtig nedbemanning er gode, frivillige løsninger, alternativet er konfliktfylte og svært langvarige prosesser, advarer klubblederen.