Torsdag inviterte Medienettverket til #metoo-debatt. Det skjer samtidig som mediedekningen av seksuell trakassering i den norske mediebransjen har nådd et kokepunkt - etter TV 2s innrømmelse av at de har kjennskap til fem episoder med seksuell trakassering fra de siste årene, alle tilknyttet TV 2 Sporten.

Les også: TV 2 brøt arbeidsforhold etter trakassering – ukjent for ny arbeidsgiver

Det var et Schibsted-tungt panel Medienettverket samlet i dag, med Schibsted-sjef Rolv Erik Ryssdal, Jane Throndsen i VG, Espen Egil Hansen i Aftenposten, Reidun Kjelling Nybø i Norsk redaktørforening og Dag Sørsdahl i Aller Media,

Schibsted stod i sentrum av #metoo-debatten for bare noen uker siden, etter at politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, gikk ut og kritiserte den mannsdominerte kulturen og ledelsen i mediekonsernet. Senere overtok NHST-sjef Gunnar Bjørkavåg rampelyset - da han svarte på kritikken med å utfordre Skartveit til IQ-test og padletur i en uttalelse han senere har beklaget.

Fikk «gave» fra VG-redaktør
I torsdagens debatt måtte Ryssdal igjen svare for at bare 3 av 13 i Schibsteds medieledelse er kvinner.

- Det er for dårlig. De tiltakene vi har tatt, har ikke vært gode nok, og nå går vi gjennom det, sa han da temaet kom på bordet.

Deretter tok VGs magasinredaktør Jane Throndsen ordet. Hun hadde med seg et dokument til konsernsjefen som hun overleverte med et smil.

- Dette er folk. Dette er kvinnfolk, sa Jane Throndsen og leverte fra seg VG-ledergruppens tiltak for å få flere kvinner i ledelse til Ryssdal.

- Den kan du få som en gave, vær så god!

Ryssdal tok umiddelbart selvkritikk.

- VG har hatt god rekrutteringspolicy. Vi (i konsernledelsen, red. anm.) har også hatt det, men den har ikke vært fulgt godt nok. Vi vet at VG har vært flinke til å ha tydelige og åpne prosesser, det har ikke vi, svarte han.

Vil ikke svare på mål
Debattleder Veslemøy Østrem i Aftenposten og Medienettverket presset Ryssdal på om bonusen hans står i fare som følge av at han ikke har lykkes med å oppnå kjønnsbalanse i Schibsted-ledelsen.

- Fremover kommer vi til å sette dette som et av de viktigste resultatene for Schibsted og kommer til å bli målt på det. Vi har hatt veldig mange gode intensjoner, men vi ser at resultatet blir for dårlig, fortsatte Ryssdal.

Deretter overtok sjef for VGTV, Helje Solberg, stafettpinnen med et spørsmål fra salen.

- Vil du sette tydelige mål? Det gjør vi i VG, spurte hun.

- Ja, vi skal sette hardere KPI-er. Hva som kommer i 2018 kan jeg ikke si eksakt, svarte Ryssdal.

Aller-sjef: - Skjønner ikke
Konsernsjef Dag Sørdahl i Aller Media fikk lov til å stå frem som et godt eksempel i debatten med en kvinneandel på 50 prosent i konsernledelsen.

- Jeg skjønner ikke at dette fortsatt skal være en problemstilling og at man må ha mange tiltak, regler og prosesser for å få til dette. Det er veldig mange flinke kvinner. Vi har alle vært på skolebenken og hørt om mangfold i team. Det store paradokset er hvorfor det likevel er så vanskelig. Min påstand er at hvis du vil, så finnes de kvinnene der.

Tidligere i debatten omtalte Ryssdal kampanjen som en kraftig vekker.

- Jeg er også sjokkert over omfanget som kommer frem. Men så er jeg veldig glad for at debatten har kommet opp, jeg tror den får store konsekvenser. Alle kommer til å slå mye hardere ned på dette, tror Ryssdal.

- Etter nesten 30 år bak meg i mediebransjen, trodde jeg at det vi nå ferske eksempler på, var noe som hørte 80- og 90-tallet til. Jeg har vært rasende sint, akkurat som Karianne Solbrække, over at det finnes ledere som ikke tar tak i det, sa Reidun Kjelling Nybø i redaktørforeningen.