Nominasjonene til Årets medienavn er ute, og blant de ti navnene Kampanje-redaksjonen mener har utmerket seg spesielt i 2017, finner vi Ragnhild Ås Harbo.

Den tidligere Aftenposten-journalisten tok bladet fra munnen da #metoo-kampanjen så vidt hadde begynt å skape bevegelser i den norske mediebransjen og fortalte sin historie om et overgrep som skjedde da hun var på reportasjereise for avisen.

På den måten ga hun et ansikt og et navn til hundrevis av kvinner som har opplevd lignende, og har vært med på å starte en selvransakelse i bransjen som må føre til et tryggere arbeidsmiljø for kvinner.

Kampanje kommer til å presentere alle kandidatene i løpet av de neste dagene, men allerede nå kan du se hele listen og stemme her: Disse kan bli Årets medienavn

- Det er kjempestas! Det er utrolig hyggelig å bli satt pris på, sier Harbo når Kampanje ringer for å fortelle henne om nominasjonen.

- Hvordan har dette året vært for deg?

- Det har vært en fin og styrkende opplevelse. Det er klart det er litt turbulent å drive og røske opp i gamle ting, men jeg har bearbeidet dette ganske godt, så det er ikke en særlig stor belastning. Jeg har ingen skam- eller skyldfølelse, og det gjør det lettere å snakke om dette.

- Omfanget gjør dette sterkt
Harbo sto frem med sin historie på et tidspunkt der ikke så mange andre norske kvinner hadde gjort det samme, og fremdeles er det få som har valgt å fortelle om sin opplevelse under fullt navn og bilde.

- Det har vært godt å være en av de første som dyttet borti den domino-brikken. Det er fælt at det er så mange historier der ute, men det er godt å se at det faktisk skjer ting, at det diskuteres og at det har fått konsekvenser.

- Har du bevisst eller ubevisst gått og ventet på en kampanje som #metoo?

- Ja, det kan du si. Det er så rart, jeg har snakket med mange om dette, men jeg har ikke stikket ut hodet og sett større på det før nå. Omfanget gjør dette så sterkt. De mennene som har holdt på med dette så lenge, de må virkelig bite i det sure eplet nå. De trodde det var greit, at vi tålte det, at vi likte det. Nei, nå må vi ta hodet opp av sanden. Vi skal ikke finne oss i dette lengre.

Tror mange menn har fått en vekker
Noe av det som har overrasket Harbo positivt etter at hun stod frem, er at folk ikke ser på henne som et offer.

- Folk kommer bort og sier «så utrolig tøff du er». Det er selvfølgelig mange kvinner som har støttet meg, men også veldig mange menn har takket meg, og det gir meg håp. Det finnes så sykt mange bra menn, og jeg har tro på at når de har fått en vekker, så vil de ikke bare tenke over hva de selv sier og gjør, men også se at ikke andre går over streken.

- Hva annet kommer du til å huske fra 2017?

- For min del er jeg blitt ferdig utdannet journalist, og det har vært et veldig artig jobb-år både i NRK både i nyhetene og i P3. Det har blitt et bra år, selv om jeg nå sitter og er arbeidsledig. Sammenlignet med 2016, da Donald «Grab Them by the Pussy» Trump ble valgt til president, så har dette året vært en kul motreaksjon. Det er litt «Girl Power All The Way».

Stem på din kandidat her: Disse kan bli Årets medienavn