Det har stormet rundt reklamebyrået DDB de siste årene. Reklamebyrået som en gang var rangert som et av landets største og beste både hva gjaldt omsetning og kreativitet, gikk på en skikkelig smell i 2009. Først forsvant toppsjefen ut døra og deretter gikk den ene profilerte medarbeideren etter den andre. Dernest forsvant kundene og staben ble kraftig redusert. Etter hvert kom også tapene på bordet.

Nå setter den internasjonale eieren Omnicom i gang en større redningsaksjon og førstehjelpen kommer fra Sverige og DDBs svenske søsterbyrå. DDB Sverige har nemlig sendt sin mangeårige partner og kundeansvarlig til Oslo for å snu skuta. Samtidig forsvinner dagens leder Stein Erik Bostad fra DDB.

- Ja, nå har jeg fått mitt personnummmer og skal jeg begynne å betale skatt i Norge, sier den nye byrålederen i DDB Oslo, svenske Pelle Josephson, til Kampanje.

Som DDB nylig gjorde, flytter også Josephson på seg permanent. DDB flyttet før sommeren ut av villaen bak slottet i Oslo til Havnelageret i Oslo, mens Josephson tar med seg familien fra Sverige til Oslo og forlater Stockholm og et av de fremste reklamebyråene i Sverige.

- Hvorfor sa du ja til jobben?

- Det blir spennende å se om vi kan gjenta det vi gjorde i Sverige med DDB, dessuten er det en personlig utfordring for meg å jobbe med et nytt språk i tilegg til de kulturelle forskjellene, sier han.

Gjort reisen før
Den svenske reklametoppen mener overgangen fra Stockholm til Oslo ikke blir så stor.

- Stockholmsbyrået er bygget på unge, sultne mennesker. Når vi started DDB på nytt for rundt åtte år siden tok vi inn unge mennesker fordi vi ikke hadde råd til å ansette de største navnene. Vi gikk fra å være 20 mennesker til å bli 140. Mange av de som kom inn da er partnere og kreative ledere i dag. Det er den reisen vi nå skal gjøre med DDB i Norge. Det er store likheter med det vi gjorde i Sverige. Utfordringene er mye av det samme, sier Josephson som har jobbet mye med kunder som McDonald’s, Skoda, Intersport, Nordea og dagligvarekjeden Willys.

- Hva skal til for å få det til?

- Først og fremst kreves det hardt arbeid og fokus, og så må vi få inn de rette personene, de med vilje og tro på kommunikasjon som løsning. Vi må få inn unge mennesker med energi, som er uredde og tør besvare de vanskelige spørsmålene. Den ungdommeligheten og ureddheten skal vi parre med den erfaringen som ligger i DDB-systemet, sier Josephson.

- Skal være topp 3
- Og hvor høyt sikter du med DDB i Oslo?

- DDB skal være på topp 3 i alle markeder vi er inne i og den posisjonen skal vi få tilbake også i Norge. Vi skal snu dette markedet og finne tilbake dit. Ikke som det byrået DDB en gang var, men som et moderne digitalt byrå, sier Josephson.

- Topp 3 er ambisiøst?

- Ja, men jeg er helt overbevist om at vi skal klare det, sier han.

Nordisk satsing
Samtidig som at Josephson tar turen over til Norge gjør DDB også en endring i Sverige. Den svenske sjefen Niclas Melin blir også administrerende direktør for DDB Norden og den øverste ansvarlige i DDB i Sverige, Norge, Danmark og Finland. DDB sender dermed et tydelig signal om at byrået satser offensivt i Norden.

- Norge skal integreres i større grad mot Sverige og resten av Norden, sier Josephson.

Den siste tiden har det kommet flere gode DDB-nyheter. Reklamebyrået ble valgt som samarbeidspartner på reklamesiden av Nordea og ble også vist tillit av SAS. Dermed har byrået to kunder med nordiske ambisjoner i stallen. I tillegg forlenget Statnett med byrået.

- At vi fikk fortsette med Statnett var en fin tilbakemelding på at vi er et bra byrå. Men det er fortsatt saker som skal endres. Uansett finnes det en enorm kraft og revansjelyst i DDB og den viljen smitter over på det kreative arbeidet, sier han.

I tillegg jobber byrået med merkevarer som McDonald’s, Peugeot, Fjordland, Grilstad og Stena Line. Hva som er den økonomiske situasjonen i DDB akkurat i dag ønsker ikke Josephson å være konkret på nå. Tallene for 2010 er ikke offentlige, men det er grunn til å tro at tapet vil være større enn 2009-underskuddet på 26 millioner kroner.

- Det ble et tap i fjor, men vi begynner å få balanse i dette nå. Nå skal vi bygge stein på stein å vokse samtidig som vi er lønnsomme, sier Josephson.

- Klarte ikke omstillingen
- Hva var det som ikke fungerte med gamle DDB?

- De klarte vel ikke riktig omstillingen av hva som kreves av et moderne reklamebyrå. De tapte noen år i omstillingsfasen. Da begynner usikkerheten å bre seg og man havner i negativ spiral, sier den nye DDB-sjefen.

- Så DDB skal bestå i det norske markedet?

- Ja, absolutt. Satsingen vi gjør på nordisk nivå med Niclas Melin som nordisk sjef er et signal om at vi tenker offensivt. Det er viktig å ha sterke byråer i alle de fire nordiske markedene – også Norge, sier Josephson.