PREMIUM

Tar grep: Røde tall får konsekvenser for Schibsteds nisjesatsing og leder Sarah Sørheim. Investeringstakten i Shifter er dratt ned samtidig som Fri Flyt har kutte kostnader og bemanning.

Schibsted taper millioner på nisjeaviser – legger nye satsinger på is

Nisjesjefen, Sarah Sørheim, peker på annonsefall og ny bokføring av kostnader. Nå er målet break even i 2026.

Publisert Sist oppdatert

Regnskapstallene for Schibsted nisjesatsing, som består av de to selskapene Fri Flyt og Shifter, er klare, og de viser at de to selskapene samlet sett går med et driftsunderskudd på 15,5 millioner kroner. 

Verst er det for friluftsmagasinet Fri Flyt som opplever en resultatforverring på hele syv millioner kroner. Magasinet ender opp med et driftsresultat på - 8,2 millioner kroner samtidig som omsetningen faller med rett over tre millioner. 

- Det er ikke til å legge skjul på at 2024 var et ganske tøft år, men det reelle underskuddet i de to selskapene er mindre og det er derfor vanskelig å sammenligne med tallene for 2023, sier Schibsteds nisjesjef, Sarah Sørheim, når Kampanje ringer. 

- Vi fører kostnader på en annen måte i Schibsted nå, og det er en rekke kostnader tilknyttet sentrale funksjoner som nå slår ut her. Men det er likevel slik at vi har hatt utfordringer i begge de to selskapene på ulikt vis, fortsetter hun.

- Et omstillingsår

Samlet sett legger de to selskapene på seg 11 millioner kroner i kostnader, der Shifter sine øker med hele 7,3 millioner. Samtidig går annonsesalget for nisjesatsingen tregt, og Sørheim betegner nedgangen hos Fri Flyt som «ganske dramatisk». 

Hun peker på at markedet for banner-annonser er borte, og at Fri Flyts største annonsørgruppe, sportsbransjen, selv sliter. 

- Det har vært et omstillingsår. Vi må i mindre grad belage oss på annonseinntekter og det vi har tjent penger på før, sier hun.

At annonsepengene uteblir har også ført til at man har kuttet kostnader og fire årsverk i Fri Flyt. 

- Vi har brukt året på å omstille hele selskapet til en abonnementsdrevet økonomi. Vi er akkurat ferdig med prosessen internt, den har vært tøff for de ansatte, men jeg er utrolig imponert over hvordan ledelsen og de ansatte har håndtert det. Det er aldri gøy å måtte kutte kostnader når det går utover årsverk, men jeg har veldig tro på at vi går inn i høsten med et styrket Fri Flyt og med en ny kommersiell strategi samtidig som produktet fortsatt har sin nummer-en-posisjon i markedet. 

Her kan du se resultatene til Fri Flyt i 2024

Fri Flyt 2024 2023 Endring (%)
Omsetning31,735-9,3 %
Driftsresultat−8,2−1,2-578,8 %
Resultat før skatt−8−1,2-554,8 %

Tall i MNOK.

- Har fått konsekvenser for investeringsviljen

For Shifters del, påpeker Sørheim at det er et annet bilde. Selskapet som ble gründet av Lucas H. Weldeghebriel og Per-Ivar Nikolaisen i 2016, regnes fortsatt som et vekstselskap i Schibsteds portefølje.

- Merkevaren Shifter begynner å få noen år på baken, men Shifter under Schibsted, med den organisasjonen vi har nå, er ganske så ny. Vi tok 100 prosent eierskap for under ett år siden på bakgrunn av en ambisjon om hvordan vi ønsket å utvikle selskapet videre, kommenterer Sørheim. 

Shifter-gründerene Lucas H. Weldeghebriel og Per-Ivar Nikolaisen fikk Schibsted inn som eier i 2023.

I 2024 går selskapet med et driftsunderskudd på 7,5 millioner kroner, og det er særlig lønnskostnadene som tynger selskapet. Nå blir blant annet Sørheims lønn bokført i Shifter. I tillegg jobber det nå fire journalister med B2B-avisen BankShift, som dekker bank- og finansbransjen, og som ble lansert på tampen av 2023.

- Det er et selskap i en vekstfase, og vi har kjempetro på BankShift. Vi har sett en veldig pen abonnementsutvikling der, og Shifter har også stabilisert seg med tanke på brukerinntekter. Men annonsemarkedet er også vanskelig her og derfor blir veksttakten langsommere enn om vi hadde hatt høyere inntekter. Selskapet er rigget for å vokse, og vi har sett at vi har klart å treffe bra med BankShift.

- Og her har man ikke tatt noen grep med tanke på kostnader?

- Nei, Shifter er i en annen situasjon. Vi har ligget litt på været og sett an markedet som har vært krevende. Samtidig har Schibsted vært i en stor omstillingsperiode med krevende kostnadskutt og veldig store endringer internt. Det har også fått konsekvenser for evne og vilje til å investere. Investeringstakten må litt ned i slike faser.

- Betyr det at man har lagt nye publikasjoner under Shifter-paraplyen på is? 

- Ja, det ligger i kortene, svarer Sørheim før hun følger opp:

- Nå skal vi bruke høsten på å legge strategien for 2026, så hva som skjer videre med eventuelle nye satsninger kan jeg ikke si noe om på nåværende tidspunkt.

Her kan du se resultatene til Shifter i 2024

Shifter 2024 2023 Endring (%)
Omsetning12,39,3+32,3 %
Driftsresultat−7,5−3,2-133,2 %
Resultat før skatt−7,5−3,3-127,2 %

Tall i MNOK.

- Røft budskap

For en knapp måned siden kunne Tveitnes legge frem Schibsteds konserntall for 2024. De viste at mediekonsernet tapte 40 millioner kroner på driften, og overfor Kampanje var Schibsted-sjefen tydelig på at alle deler av Schibsted nå må være lønnsomme. 

Les mer: Underskudd i Norges største mediekonsern: - Er ikke fornøyd med røde tall

Konsernet har heller ikke vist seg som nådig om det ikke går veien. For to uker siden ble det klart at influencer-plattformen Inzpire.me nedlegges etter at Schibsted kjøpte seg opp i selskapet i 2023. Der mister 16 ansatte jobben. 

- Tveitnes sier hun har vært veldig tydelig internt på at alle merkevarer og forretninger skal tjene penger. Hvor tålmodig tror du konsernet vil være med sin nisjeavdeling?

- Det er jo et røft, men helt tydelig og ærlig budskap, og det har vi forholdt oss til også i nisjeenheten. Derfor har vi gjort endringene i Fri Flyt, det er et resultat av at vi ikke kan drive med et så stort underskudd. Samtidig har vi et uttalt mål om at Shifter skal nå break even, og jobber etter det målet. 

- Skjer det i år?

- Vi har en ambisjon om at alle enheter i nisjesatsingen skal gå break even i 2026, men det viktigste er at vi går i riktig retning. Fordelen av å være eid av et så stort og tålmodig mediehus som Schibsted er at man får sjansen til å kjøre en ordentlig omstilling, slik som vi har gjort i Fri Flyt. I og med at Shifter har vært i en annen fase, en vekstsituasjon, blir de målt på en litt annen måte. Det har likevel fått konsekvenser for utviklingen i Shifter, som har hatt lavere innovasjonstakt enn det vi hadde lagt opp til i utgangspunktet. 

Powered by Labrador CMS