Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Arne-Inge Christophersen, direktør i mediebyrået Initiative Universal Media, synes dette er det største tilbakeslaget i nyere norsk mediepolitisk historie.
– Det har tatt P4 ni år å posisjonere seg i forhold til norske og internasjonale annonsører. Nå vil dette snart gå over i historiebøkene, sier han.
Han fortsetter:
– Det seneste året har P4 virkelig måtte kjempe hardt i et vanskelig og turbulent reklamemarked. Radioreklamemarkedet har som kjent hatt en relativt kraftig tilbakegang i inneværende år, men P4 har tatt denne utfordringen på strak arm.
Christophersen peker på det faktum at P4 er en kommersiell suksess.
– Denne suksessen har også mange av landets annonsører tatt del i, og P4 har dermed posisjonert seg som en svært viktig kanal for kommersielt innhold. Ikke rent få produkter og tjenester har passert gjennom P4s mange reklameinnslag disse årene. For mange annonsører har dette rett og slett vært den viktigste markedsplassen, sier han.
Mediebyrå-direktøren kan ikke fatte hvordan Kanal4 skal kunne matche P4s posisjon.
– Her er det ikke bare å overta en etablert markedsplass etter P4. Nå skal det sies at jeg ikke har lest Kanal4s konsesjonssøknad, men har fått med meg det mediene har skrevet. Det virker ikke akkurat som om Kanal4 sikter på konsepter som treffer like bra som de P4 har. Man skal dessuten ha det helt klart for seg at også denne kanalen skal finansieres gjennom kommersielle inntekter, og da søker man mange kommersielt interessante lyttere. Dette har P4 greid, sier han, og peker på at Kanal4 skal sende smale «livssynsprogrammer» og programmer mot en eldre målgruppe – og det er ikke akkurat det mest etterspurte i det kommersielle landskapet.
– Jeg tror at Kanal4 vil få en meget trang fødsel og at ett av virkemidlene må være sterkt reduserte priser fra første dag.
Christophersen ser for seg at konsekvensen av konsesjonstildelingen blir at enkelte annonsører kanskje vil revurdere bruken av radioreklame for 2003.
– Dette fordi man ikke vet hva man vil kunne få i 2004 og at mye handler om utvikling av langsiktige reklamekonsepter og kanalvalg. Denne effekten fortjener ikke P4 etter den markedsbearbeidingen de har gjennomført. Hvis dette skulle inntreffe, vil vel kanskje dette også bli en regning som blir tillagt vekt i et eventuelt søksmål mot staten, sier Christophersen.
Han mener videre at P4 må få den kommende P5-konsesjonen.
– P4 må få den tiltenkte konsesjonen for P5, slik at P4 fortsatt kan leve og at man ikke opplever det største tilbakeslaget i 15 år med kommersiell radiohistorie. Dette vil gavne både P4s ansatte, lyttere og annonsører. Dessuten vil det også redde kulturministeren fra den største fadesen i nyere mediehistorie, avslutter han.