Fra arkivet

Oktober 1996

Publisert
Nyhet

Taper millioner på politisk sommel

TV Torget har måttet redusere antall ansatte til under en fjerdedel og hevder å ha mistet omsetning for 60 millioner kroner siden desember i fjor. Kulturdepartementet har ennå ikke greid å komme til noen endelig avgjørelse i TV 2s anke om lange salgsprogram på tv. Behandlingstid: Ni og en halv måned. Foreløpig.

TV Torget har redusert antall ansatte fra 45 i desember 1995 til 10 personer i dag. Ifølge administrerende direktør Lars A. Skorpen Hansen i TV Torget har bedriften lidt nærmere 60 millioner kroner i tapt omsetning på grunn av Statens medieforvaltning og Kulturdepartementets langdryge behandling av klagesaken.

- Estimatet på den tapte omsetningen forutsetter like mye sendetid på TV 2 og like godt salg i år som i fjor høst, sier Hansen.

Det var i 10 uker fra oktober til desember i fjor at Knut Bjørnsen solgte gryter og cd'er på TV Torget for 24 millioner kroner. De lange salgssendingene ble stoppet 19. desember da både Statens medieforvaltning og Forbrukerombudet tok affære på grunn av påståtte brudd på reklamereglene. Deleierne i TV 2 valgte å sende innslagene i vanlige reklamebolker for ikke å provosere under saksbehandlingen.

Medieforvaltningen avgjorde raskt at TV 2 hadde sendt for mye reklame og påla kanalen en reklamefri dag 10. januar i år. Norges største kommersielle tv-kanal har ved en liknende anledning tidligere gått glipp av over en million kroner i omsetning.

TV 2 anket saken - og den gikk tilbake til medieforvaltningen som kom til samme konklusjon for andre gang. Byråkratene sendte saken deretter over til Kulturdepartementet.

Komplisert affære

Ekspedisjonssjef Helge Sønneland i Kulturdepartementet nekter å kommentere hvorfor saken har tatt så lang tid å behandle i Statens medieforvaltning og departementet. Han sier den har topp prioritet og innrømmer at hjemmekjøp via tv (homeshopping) er en sak av stor prinsippiell karakter for norske myndigheter.

- Det har vært klart fra begynnelsen at det fra politisk hold ikke har vært noe ønske om å slippe til den spesielle formen for tv-salg i full utstrekning. Vår oppgave er imidlertid å finne ut om Statens medieforvaltning har vurdert denne saken korrekt etter gjeldende regelverk. Det synes uansett klart at reglene må endres dersom TV 2 skal få sende så mye som de ønsker, sier Sønneland.

Hovedproblemet er at det ikke finnes regler for denne type kommersielle programmer i Norge. Statens medieforvaltning hevder at TV Torget er reklame og dermed må holdes innenfor reklamebolkene, mens Forbrukerombudet (FO) angriper hjemmekjøp-programmene fra den redaksjonelle siden. Ombudet mener TV Torget er et selvstendig tv-program som inneholder salgsfremmende omtale av produkter i utilbørlig grad.

Ombudet fikk ikke medhold for disse påstandene i Markedsrådet 28. januar i år. "Med de forskrifter som gjelder i dag, mener Markedsrådet det ikke foreligger hjemmel i gjeldende regelverk til å gripe inn overfor programmet TV Torget på TV 2", sier rådet i sin avgjørelse og kritiserer Kulturdepartementet for manglende oppfølging av EU-direktiver og eget regelverk.

I den Europeiske Union er det utarbeidet egne regler for tv-shopping, noe både TV 2 og TV Torget påstår Norge ifølge EØS-avtalen er forpliktet til å følge.

Vurderer fremtiden

Mens politikere og byråkrater krangler om prinsipper og regler, fortsetter hovedkonkurrenten TV-Shop ufortrødent å sende via London og TV3. Store, amerikanske aktører er også på plass eller på vei inn i norske hjem via satelitt og kabel.

- For oss synes det uforståelig at man ikke vil ha et alternativ til de internasjonale selskapene i Norge. Av forbrukermessige hensyn må det være en stor fordel å ha reklamasjonsmuligheter nærmest mulig kundene. Det er ikke like enkelt å reklamere med kjøpsloven i hånden overfor aktører i Asia, sier advokat Per Schrader-Nielsen i TV 2.

Han mener det er en grense for hvor lenge eierne i TV Torget, TV 2, Polygram og Fjernsynsbutikken, vil holde det gående uten profitt.

- Vi må til enhver tid se på hvilke rammebetingelser bedriften har når man ikke tjener penger på driften, sier Schrader-Nielsen.

Administrerende direktør Lars A. Skorpen Hansen sier en løsning kan være å sende fra et annet land.

- De andre skandinaviske landene er utelukket. De har tatt forbehold i forhold til EU-direktivet for å ha handlefrihet til en strengere gjennomføring av reglene i egne land. Vi må nok i tilfelle sende via England eller Mellom-Europa, sier han.

Herman Berg

Sliter: Åse Klevelands ansatte i Kulturdepartementet sliter med å finne en løsning på salgsproblematikken på tv. Ifølge departementsfolk er ikke politikerne særlig interesserte i å slippe til nasjonale aktører som TV Torget på TV 2 i full skala på norske skjermer. I tilfelle må regelverket endres.

Powered by Labrador CMS