- Mot et positivt 2011

- Medie-og kommunikasjonsbransjen kan se ut til å få en positiv utvikling i 2011. I alle fall har bransjefolket stor tro på den nære fremtid – selv om ikke optimismen når rekordhøyder ennå, skriver Henrik A. Sandberg.

Publisert Sist oppdatert

I september svarte 1027 personer fra vår database med ansatte innen medier og kommunikasjon på spørsmål knyttet til 2011. Temaet var lønn og forventninger om arbeidsmarkedet for medie- og kommunikasjonsbransjen. De som svarte jobber innenfor ulike fagdisipliner. Fra personer som skaper innhold av ulikt slag til noe mer teknisk orientering og merkantile stillinger innen forskjellige områder.

Forventningene i bransjen er ulik fra disiplin til disiplin. Årets undersøkelse viser at det fortsatt er de redaksjonelle i bransjen som er de mest pessimistiske, og mest bekymret for både bransjen og egen situasjon. Man skal ikke se bort i fra at foreløpig manglende betalingsvilje på digitale produkter kan være noe av forklaringen på dette.

Felles for alle kategorier innen bransjen er at ønsket om faglig utvikling har vokst i takt med trygghetsfølelsen. Faglig utvikling er den suverent største forventningen for ansatte i medie- og kommunikasjonsbransjen i 2011. Dette er det viktig at ledere for mediehusene og kommunikasjonsbedriftene tar inn over seg når man igjen skal ansette nye mennesker og ruste opp for bedre tider.

I så måte er det viktig at man har opparbeidet en sterk attraktivitet som arbeidsgiver. I vår undersøkelse går det frem at mediebedrifter som Schibsted, NRK og TV 2 er de mest attraktive arbeidsgiverne i bransjen, tett fulgt av kommunikasjonsselskaper som Dinamo og McCann. Vi tror de vinner fordi de har attraktive produkter eller leverer markedets beste tjenester, og gjennom det kan tilby faglig utvikling til sine ansatte.

Slikt må kommuniseres og slikt bør kommuniseres av lederen. Tydelig, ofte og med engasjement. Da er det flere som får lyst til å jobbe hos akkurat deg og du kan spare tid på rekruttering. Ofte får du tak i de beste også.

Vi måler også sterkere forventninger om høyere lønn for tiden som kommer. Undersøkelsen viser at 7 av 10 ansatte har ambisjoner om en ganske kraftig lønnsvekst til neste år. Mange ansatte i bransjen føler de har vært med på en dugnad de siste par årene, og nå er det tydeligvis tid for tilbakebetaling. I alle fall er det tilbakemeldingen i undersøkelsen.

Vi kan med andre ord fastslå at de som skal få tak i de beste hodene til neste år må kunne synliggjøre faglig utvikling og tilby lønninger over snittet i markedet.

Når det gjelder generell fremtidstro er det de merkantilt ansatte og lederne i mediekanalene og mediebyråene som er de mest optimistiske foran 2011. Inntektsstrømmen reklame er et særdeles viktig termometer i forhold til utviklingen i medie- og kommunikasjonsbransjen. Svært mange har reklameinntekter som sin største inntektsstrøm og ser positivt eller negativt på medielivet basert på denne utviklingen. IRMs Norsk Mediestatistikk viser at vi sannsynligvis kommer til å lande på drøye 16 milliarder NOK i reklameinvesteringer i år. Estimatene betyr at vi ligger an til en oppgang på 4,6 prosent fra finanskriseåret 2009. Spådommene for 2011 viser at oppturen fortsetter på ytterligere 5,1 prosent. Det betyr at vi nærmer oss 2008-nivået med stormskritt. Og det var vel ikke mange som trodde at det skulle gå så raskt å ta igjen det tapte. Vi skal heller ikke være skråsikre i så måte, men at positiviteten i markedet ser ut til å fortsette en stund til, det virker rimelig sikkert.

Medieselskapene ser nå ut til å levere bedre økonomiske resultater. Man har fått bedre kontroll på kostnadene via diverse kostnadsprosesser. Hvis reklamemarkedet øker slik vi tror og brukerinntektene blir i nærheten av ambisjonene til mange innen mediebransjen – ja, da ser det slettes ikke verst ut for bransjen vår. Samtidig må man passe seg i forhold til å ta på seg nye og for store kostnader, i alle fall være bevisst på det. Det er viktig å unngå nye, krevende kostnadskutt de neste årene som igjen vil påvirke arbeidsmiljø og lojalitet og som vil skape uro. Det er nå de fleste medie- og kommunikasjonsbedriftene er avhengig av stabile og kloke hoder som kan forvalte markedsveksten på den aller beste måten.

De fleste piler peker i riktig retning. Det er grunn til å se fremover – mot det som kan synes å bli et godt år for de aller fleste i bransjen.

Godt nytt medie- og kommunikasjons-år!

Powered by Labrador CMS