Orkla Media-kutt bekymrer

Fellestillitsvalgt Kjetil Haanes i Orkla Media reagerer svært negativt på at Orkla Media skal kutte 300 millioner kroner. – Dette gir grunn for bekymring, sier Haanes, som også tviler på at Orkla Medias frieri vil resultere i noe ekteskap.

Publisert Sist oppdatert

På Orklas kapitalmarkedsdag ble det klart at Orkla skal redusere kostnadene med totalt to milliarder kroner innen 2008, og 300 millioner faller på Orkla Media-sjef Bjørn Wiggen. Fellestillitsvalgt i Orkla Media, Kjetil Haanes, er bekymret og frykter at kuttene særlig vil ramme dagspressen i Norge hardt.

– Vi har lagt merke til at Orkla-sjef Dag Opedal har sagt at det må kuttes to milliarder kroner i Orkla, og vi har fryktet at dette også ville ramme Orkla Media. Nå kommer det tydeligvis med stor tyngde. Vi sier ja til all effektivisering, og det finnes sikkert områder hvor det er mulig å gjøre ting mer effektivt, men sier et like klart nei til ufornuftige tiltak, sier Haanes til Kampanje.

Frykter for dagspressen
Han viser til at Orkla Media allerede har gjennomført omfattende effektiviseringstiltak i virksomheten i Polen og i Berlingske Tidende, og frykter derfor at det nå er dagspressen og kanskje ukepressen i Norge som står for tur. Det vil i klartekst bety 31 region- og lokalaviser og ukebladforlaget Hjemmet Mortensen, hvor Orkla Media eier 50 prosent.

– Bare i Berlingske Tidende har Orkla fjernet 800 ansatte siden de overtok, og jeg kan ikke forstå at det skal være så mye mer å hente der. 300 millioner kroner høres veldig mye ut, og jeg frykter at det når er dagspressen og ukepressen i Norge som får en hard støyt. Både i dagspressen og ukepressen går det egentlig veldig bra, så det vil være svært uheldig om man må igjennom en økonomisk hestekur der. Det er det faktisk ikke grunnlag for, sier Haanes.

– Hva vil et kutt på 300 millioner kroner bety for Orkla Media?

– Faren når man gjennomfører så enormt store kutt som det legges opp til her er at man ødelegger muligheten for fremtidig inntjening og rammer produktene. Med så store kutt er jeg bekymret for at man skyter seg selv i foten. Orkla Media har alltid hatt en filosofi om å gjennomføre årlige effektiviseringer på to-tre prosent, noe som har gitt en god utvikling, men hvis vi nå skal gjennomføre så dramatiske kutt i tillegg, er det grunn til bekymring, sier Haanes.

Tviler på ekteskap
Han tror ikke de varslede kuttene har noe med Orkla Media-sjef Bjørn Wiggens frieri i Dagens Næringsliv og jakt på en partner å gjøre, men han utelukker ikke at det vil få konsekvenser.

– Man ser ofte at man pynter bruden i forkant av et salg eller en fusjon, men jeg ser ikke noen direkte sammenheng her. Det skal jo kuttes i hele Orkla. Men prisen man kan oppnå ved et eventuelt salg vil helt sikkert øke når det er gjennomført store kutt på forhånd, uten at jeg sier at det er derfor kuttene kommer nå, sier Haanes.

Som fellestillitsvalgt i Orkla Media er Haanes godt orientert om hvilke tanker ledelsen i Orkla Media gjør seg om et eventuelt salg eller en fusjon, og han mener sjansen for at det skal skje store strukturelle endringer i Orkla Media er blitt mindre, jo lenger prosessen har pågått.

– Jeg oppfatter situasjonen som helt åpen, og teoretisk sett kan det ende med at det verken blir inngått partnerskap eller ekteskap. Grunnen til det er at det har vist seg i praksis at det ikke finnes så mange gode og fornuftige løsninger som samtidig er akseptable for alle parter. Situasjonen er uavklart, og vi må nok vente til utpå nyåret før vi får en avklaring, sier han.

Det skal imidlertid ikke mangle på beilere, og blant de som har bekreftet sin interesse for Orkla Media finner vi finske Sanomaa, svenske Bonnier og Stampen/Göteborgsposten, norske Schibsted og danske Egmont. I tillegg skal flere tyske konserner være interessert, særlig i den polske delen av virksomheten.

Lanserer Dagbladet
De tillitsvalgte i Orkla Media har stilt en rekke krav til en eventuell fusjon eller et salg, og blant kravene er at mest mulig av selskapet holdes samlet. Det kan i praksis bety at en utenlandsk partner er mest aktuelt.

– Etter hvert som prosessen har løpt, virker det mer usannsynlig at det skjer noe, rett og slett fordi det ikke har utkrystallisert seg noe klart alternativ. Men hvis man tenker seg at man kommer fram til en samlet løsning er det mest sannsynlig at det blir en utenlandsk løsning. Men man kan også se for seg at man finner en tilfredsstillende delt løsning, sier Haanes.

– Vil det åpne for en norsk partner?

– Det ligger både eierskapsmessige og politiske begrensinger i veien for det, og verken Schibsted eller A-pressen kan overta Dagspresse Norge. I praksis er det ikke mange i Norge som kan overta Orkla Medias dagspressedivisjon. Hvis det skal bli en norsk løsning, sitter man i praksis igjen med Dagbladet, hvis de er interessert, sier Haanes.

Powered by Labrador CMS