PR-bransjen i skyggen av GK

Mens nesten alle vet hva Geelmuyden.Kiese er, omtales de andre norske PR-byråene i liten grad i norske medier. – Det er overraskende hvor lite synlige de andre byråene er, sier medieanalytiker Tommy Brakstad.

Publisert Sist oppdatert

På Kampanjes omtalebarometer for PR- og reklamebransjen i november topper Geelmuyden.Kiese (GK) nok en gang suverent. Byrået er alene omtalt i nesten dobbelt så mange artikler i norske nett- og papiraviser som resten av PR-byråene i Norge, og det neste byrået på listen er omtalt i en knapp sjettedel så mange artikler som GK.

Barometeret, som er utarbeidet av Retriever Norge, viser at GK er omtalt i 133 artikler i november, og 121 av artiklene har stått på trykk i medier som ikke regnes som rene bransjemedier. På andre plass følger Burson-Marsteller (BM) med omtale i bare 21 artikler, og også BM får mindre omtale i bransjemedier enn i andre medier.

– Geelmuyden.Kiese får veldig mye omtale fordi de har opparbeidet seg en posisjon og et navn. De har jobbet langsiktig med å opparbeide seg en posisjon som et ledende byrå, og det blir dermed lett å ty til byrået for media når de trenger ekspertuttalelser. Men de har også vært flinke til å løfte fram enkeltpersoner. Hans Geelmuyden er det beste eksempelet på det. Han brukes veldig mye som ekspert, sier medieanalytiker Tommy Brakstad i Retriever Norge.

Dobbelt så mye
Bak Geelmuyden.Kiese og Burson-Marsteller følger Argument med omtale i ti artikler, flest i bransjemedier, og Apeland Informasjon med ni, også flest i bransjemedier. Totalt er byråene utenom Geelmuyden.Kiese omtalt i 72 artikler.

En av faktorene som bidro sterkt til Geelmuyden.Kieses omtalehopp fra 58 artikler i oktober til 133 i november var en lobbyundersøkelse byrået gjennomførte. I tillegg vakte det stor oppsikt at Norske Reindriftssamers Landsforbund leide inn Geelmuyden.Kiese for 300.000 kroner for å skaffe seg et bedre rykte.

– Men byrået er også flinke til å løfte fram aktuelle saker og til å få faget PR fram i media, blant annet ved å gjennomføre undersøkelser og lignende. Jeg synes det er overraskende at de andre PR-byråene er så lite synlige, og det er nærliggende å tenke at det kan få konsekvenser i kamp om kunder. Ser vi til reklamebransjen, vil jeg berømme McCann for å ha fått til noe av det samme som Geelmuyden.Kiese. De har sagt at de tar dette på alvor og greid å bli mer synlig, sier Brakstad.

Snever reklamebransje
McCann ligger på andre plass på omtalebarometeret for reklamebransjen i november med omtale i 60 artikler, 55 av dem i bransjemedier, mens Dinamo topper med 81 artikler. 42 av artiklene hvor Dinamo er nevnt har stått på trykk i andre medier enn bransjemedier, og mye av omtalen har blant annet kommet i forbindelse med Dinamo Story.

– Reklamebransjens utfordring er kanskje å bli mer synlige utenfor sin egen andedam. De har kanskje et litt snevert syn på kommunikasjon, men det er klart det er viktig å være synlig i bransjemediene, for å treffe potensielle kunder og beslutningstakere, sier Brakstad.

På plassen bak Dinamo og Mcann følger Bates med omtale i 40 artikler, hvorav 33 er i bransjemedier. Bak Bates er det et sprang ned til sju byråer med mellom 20 og 30 artikler. Flere reklamekonkurranser i november har blant annet bidratt til at flere reklamebyråer er omtalt mer enn vanlig.

I neste utgave av Kampanje magasin kan du se det komplette omtalebarometeret for PR- og reklamebransjen.

Powered by Labrador CMS