Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
En av Sveriges mest erfarne personer innen produktplasseringer, Peter Carnello, har bestemt seg for å satse i Norge. Carnello er kanskje den i Norden med lengst fartstid i markedet etter at han allerede tilbake i 1994 etablerte sitt selskap InBetween i Sverige.
Til Kampanje sier Carnello at han med sin lange bakgrunn fra både film og tv har jobbet kommersielt med over 50 tv- og spillefilmer. Nylig jobbet han med kinoaktuelle «Hundreåringen» der bilmerket Volvo har en sentral plass, men han har også plassert produkter og knyttet merkevarer til serier og filmer som «Solsidan», «Hamilton» og «Snabba Cash».
- Jeg har i lang tid hatt et ønske om å etablere InBetween Entertainment i Norge og er svært fornøyd med å kunne gjøre dette sammen med de menneskene jeg nå har samlet, sier Peter Carnello til Kampanje.
Carnello har fått med seg tidligere markedsdirektør i Fox International Channels, Martin Aarestrup, og salgsdirektør i Monster, Dag Arne Midtbø, til å starte opp InBetween i Norge, og dermed kaster Carnello seg ut i et markedet som først ble lovlig i Norge i fjor. Han sier reisen i det svenske markedet med produktplassering som markedsføringskanal også har vært lang.
- Da jeg begynte i Sverige for 20 år siden var det ikke lett. Det var mange kritikere og skeptikere som mente dette gikk utover den kunstneriske friheten. I dag er det en naturlig del av finansieringen, sier Carnello.
- Fortsatt et ladet ord
Fortsatt er det imidlertid slik at mange vegrer seg for å snakke om produktplassering. Kampanje har ved en rekke tilfeller snakket med tv- og filmprodusenter om det er produktplassering i deres produksjoner senest i forbindelse med den nye «Flåklypa Grand Prix»-filmen uten at produsentene ønsker å bruke ordet
Les også: Uenige om Flåklypa-reklame
- Mange synes det er litt farlig å snakke om produktplassering eller «snikreklame» som mange kaller det. Hvorfor?
- Det er ikke lenger snakk om «snikreklame». Det ordet er ikke der lenger, men det er nok fortsatt mange som ikke har så mye erfaring med dette og i tillegg er det nok fortsatt et litt ladet ord der mange tenker på «glamour», «spenning» og «penger». Men vi tror mer åpenhet rundt dette vil gjøre det mindre farlig å snakke om, sier han
Med sin bakgrunn i fra den svenske tv- og filmbransjen mener Carnello at så mye som 10-30 prosent av det totale budsjettet i dag er produktplassering eller annen toppfinansiering. Denne toppfinansieringen kan komme en produksjon til gode på flere måter og det kan dreie seg om både produktplassering eller annonsørfinansierte produksjoner.
- Det er aktører som har prøvd seg på AFP som har måtte bukke under som Propaganda Media?
- Det ønsker vi ikke å kommentere. Vi fokuserer på det vi driver med selv, sier Carnello.
Les også:
Deler inntektene
Etter at den forrige regjeringen uttalte at den kom til å åpne opp for produktplassering i det norske markedet, har det vært en oppblomstring av aktører som har ønsket å posisjoner seg i dette markedet både på tv-produksjonssiden og på reklamesiden. I tillegg har også tv-kanalene selv bygd opp egne avdelinger som skal håndtere denne nye formen for reklame.
- Blir det ikke mange kokker og mye kommersielt søl?
- Nei, så lenge det er én som har oppdraget så fungerer det. Vi har gjort dette lenge i Sverige, sier Carnello.
Carnello sier måten det foregår på er at man har en splitt der inntektene fordeles mellom tv-produksjonsselskapet og InBetween på den ene siden og tv-kanalene på den andre gjerne i en 50/50-avtale.
- Det er den mest transparente måten å gjøre det på, sier han.
Det blir Martin Aarestrup som blir leder for den norsk satsingen og han sier selskapet allerede er i gang med å vurdere flere film- og tv-prosjekter med tanke på å knytte produkter og merkevarer enda tettere til innholdet enn det man kan gjøre gjennom tradisjonell reklame og tv-sponsing.
- Vi er et selskapet som utlukkende skal fokusere på det vi kaller «branded entertainment». Det at annonsører ønsker å bli en del av innholdet på film og på tv, gir nye muligheter både hos tv-kanalene og for produksjonsselskapene. Dette åpner for finansiering av flere prosjekter, og den gode historiefortellingen for merkevarene, sier Martin Aarestrup, som altså går inn som daglig leder og en av fire gründere av InBetween Entertainment Oslo.
Slutter i Monster
I dag kan man se produktplassering på mange av de store, norske tv-kanalene og Kampanje har da også tidligere omtalt produktplasseringer i programmer som «Idol» på TV 2 og på TV3-programmer som «Robinsonekspedisjonen», «Hellstrøm rydder opp hjemme» og «Hjelp, han pusser opp». Tidligere salgsdirektør i Monster, Dag Arne Midtbø, som også går inn på eiersiden i InBetween i Norge, sier det er mer produktplassering i norske programmer enn man kanskje ville tro.
- Vi ser en klar tendens til at annonsørene vil være en større del av innholdet. 30-sekundersspotten funker ikke lenger like bra som før, sier han.
Midtbø mener det i dagens tv-markedet pågår en kontinuerlig jakt etter finansiering.
- Tv-kanalene vil trolig ikke få mer penger til produksjon, men man forventer å få like gode produksjoner. Kanalene må dermed støtte seg på andre og finne nye finansieringskilder. Klarer man å hente inn en toppfinansiering så kan både tv-produksjonsselskapene og tv-kanalene tjene mer penger samtidig som man lager bedre produksjoner, sier Midtbø.
Midtbø sier det var «litt tilfeldig» at også han nå velger å slutte i tv-produksjonsselskapet Monster, som før jul ble solgt til svenske Modern Times Group for rundt 700 millioner kroner. Etter det har flere Monster-profiler sluttet, deriblant grunnlegger Trond Kvernstrøm og formatutvikler Jon Peder Olrud.
- Jeg ønsket å ta ut det jeg har jobbet med i Monster de siste tre årene, så når «set up»-en ble så bra som den er blitt i InBetween, følte jeg timingen var god. Også passer det godt med en økende etterspørsel på området «branded entertaiment», sier Midtbø.
InBetween har allerede flyttet inn hos Pulse Communications i villaen på Frogner, og rådgiver Preben Øiamo går inn som styreformann i InBetween samtidig med at Pulse også går inn med en andel i selskapet.
- Dette blir å ta et steg videre etter mange års arbeid med merkevareallianser og såkalt filmpromotion, nå sist med «Gåten Ragnarok» og Statoil, sier Øiamo.