Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Dagbladet står foran store utfordringer dersom avishuset skal lykkes med sitt nye nyhets- og aktualitetsmagasin Memo. Medierådgivere Kampanje har snakket med beskriver satsingen som spennende, men peker på svært mange utfordringer både i leser- og annonsemarkedet.
– God distribusjon, og en god abonnementsmasse er avgjørende å få på plass. Løssalg alene vil neppe være tilstrekkelig, sier medierådgiver Beathe Stangeland i Mediacom til Kampanje.
Abonnement blir viktig
Samfunnsengasjerte kvinner og menn er målgruppen i et sammensatt magasin med nyheter, politikk, utenriks og kultur. Altså snakker vi om et magasin som minner om Time, Newsweek og Der Spiegel i en magasinsjanger vi ikke har journalistiske tradisjoner for i Norge.
– Journalistisk er jeg ikke i tvil om at Dagbladet får det til, men suksess avhenger av at magasinet skiller seg vesentlig ut fra Økonomisk Rapport og Kapital på den ene siden og VGs og Dagbladets helgemagasiner på den andre siden. Det høres jo ut som om magasinet er tenkt som en variant av Time og Newsweek, sier Stangeland.
Stangeland sier at det vanskeligste er å spå hvor det nye magasinet skal stjele leserne fra.
– Spørsmålet er om det vil konkurrere med nyhetsleverandørene eller manneunderholdning generelt. Men det er et kommersielt potensial dersom magasinet tiltrekker seg høyt utdannede mennesker som er interessante for annonsører. Men for å oppnå suksess tror jeg et slikt magasin er helt avhengig av å ha en god abonnementsmasse, sier Stangeland.
Flere utfordringer
Medie og markedsdirektør Helle Thorkildsen i Carat hilser alle nye medier velkommen på markedet, men også hun ser store utfordringer for Memo.
– Det kommer an på hvilken forretningsmodell de har lagt til grunn og hvor høyt de har lagt listen i forhold til kjøpere av magasinet og annonseinntekter. Jeg skjønner godt at Dagbladet lanserer dette magasinet, fordi det kan være en åpen nisje der. Spørsmålet er bare om den nisjen er stor nok, sier Helle Thorkildsen.
– Det er også et litt åpent spørsmål hvilke annonsører som kommer og som vil velge seg et slikt magasinprodukt. Umiddelbart ser jeg at de mediene Memo vil ha som hovedkonkurrenter på annonsemarkedet, ikke nødvendigvis er de store annonsebærerne de heller, og dette blir en utfordring.
Også Thorkildsen sammenligner Memo med kjente utenlandske titler som Time og Newsweek, og nettopp likeheten med disse titlene kan bli et problem, mener hun.
– Dessuten er det jo grunn til å spørre om hvorfor leserne de jakter på skal velge Memo, dersom de allerede er internasjonalt orienterte og leser magasiner som Time, Newsweek, Economist og Der Spiegel, sier Thorkildsen.
Lite marked
Media manager i OMD, Fanny Bronken, frykter at markedet Dagbladet sikter seg inn mot Memo kan bli for smalt.
– Generelt tror jeg det markedet Dagbladet henvender seg til med dette magasinet er lite, fordi det kan bli for smalt innholdsmessig, sier Bronken til Kampanje.
– Dessuten skal vi ikke glemme at alle de store norske byene har gode regionaviser som også satser mer på dybdestoff og kommentarer, som et slikt magasin vil konkurrere mot. Utenfor de større byene tror jeg interessen for et slikt magasin som Dagbladet skisserer er liten, sier hun.
Også hun ser imidlertid at at det finnes muligheter i nisjen, men hun tviler på at Memo vil bli noen gullgruve for Dagbladet.
– Likevel kan det være et lite hull i markedet og en nisje her, spesielt med tanke på at de blir alene om å presentere en ukentlig oppsummering av nyheter, men noen gullgruve blir det neppe. Dessuten tror jeg suksess vil avhenge av at man gjør stoffet tilgjengelig og vinklet på en måte som leserne føler relevant for eget liv, sier Bronken.