Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Kraftsalven kom onsdag kveld, da mediefolk var samlet på utestedet Stopp pressen for å diskutere hvordan de siste månedenes milliardkutt kommer til å påvirke innholdet i norske medier. Norsk Journalistlag var arrangør, og i panelet sammen med Bech-Karlsen satt Aftenpostens redaktør for A-magasinet og Aften, Kjersti Løken Stavrum, og Schibsteds konserndirektør, Birger Magnus.
Les også: Aamot varsler større kutt
Les også: - Ingen konkurs-fare i norsk avisbransje
Bech-Karlsen benyttet anledningen til å felle en krystallklar dom over norsk presse:
- Det står alt for mye uvesentlige nyheter i norske aviser. Jeg tror vi i fremtiden kommer til å se tynnere aviser, med høyere kvalitet på sakene, spådde førsteamanuensisen ved journalistikkstudiet på Handelshøyskolen BI under debatten som ble ledet av NRK Brennpunkts programleder, Håkon Haugsbø.
Utelukker ikke nedleggelser
Birger Magnus, konsernsjef i Schibsted, sluttet seg ikke til Bech-Karlsens resonnement. Han mener norske aviser holder høyt nivå, og tror det er mulig å kutte i medienes budsjetter uten å redusere den journalistiske kvaliteten.
Magnus erkjenner likevel at de står overfor noen vanskelige valg, og vil ikke utelukke at det kan bli aktuelt å legge ned aviser, også i Norge.
- For seks år siden var vi millimetre unna å legge ned Svenska Dagbladet. Men vi valgte å satse, og det ble en suksess. Vi ser det ikke som sannsynlig at vi må legge ned aviser i Norge, men det kan oppstå situasjoner hvor vi blir nødt, sa Magnus.
- Mye surrete ledelse
En ledelse og kultur som er god til å prioritere, er blant faktorene Aftenposten-redaktør Kjersti Løken Stavrum ser som viktigst for å holde kostnadene nede i vanskelige tider.
- Vi må bruke tida riktig, og legge vekk saker som er ”dead end”. Det har vært altfor mye surrete ledelse som bare har latt journalister holde på med slike saker, mener hun.
Hun forfektet troen på produktutvikling og forandring, og advarte mot å tro at gode, gamle dager kommer tilbake.
- Jeg håper vi kommer til å se tilbake på finanskrisen og være glad for at vi møtte den offensivt, og med vilje til å forandre oss, sa hun.
Også Bech-Karlsen er opptatt av ledelsens rolle i mediebedriftene.
- Vi trenger en ny ledelsesfilosofi, en positiv ledelse der de ansatte sees på som en ressurs, ikke som et problem, mener han.
Frykt og framtidstro
Når det gjelder medieplattformene og deres innhold, frykter førsteamanuensisen at vi nå fokuserer for mye på nettet, og glemmer papiravisene.
– Det jeg er mest redd for, er at en del papiraviser kommer til å gå over ende. Grunnen er at man ikke har tatt en ordentlig diskusjon enda om hva papir og nett skal være. Nyheter på papir må være noe annet enn på nett, men ingen kan si hva nyheter på papir skal være, mener Bech-Karlsen.
- Mye kvartalskapitalisme
Magnus rundet av debatten med et optimistisk syn på framtida.
- I USA har det vært mye kvartalskapitalisme, hvor man har kuttet og kuttet i kostnadene, og til slutt ikke har noe igjen, sa han, med adresse til den dype krisen i amerikansk mediebransje.
Les også: Avisgigant konkurs
- I Norge er det en villighet til å tenke langsiktig. Vi kommer fortsatt til å satse på kvalitetsjournalistikk, også de neste fem til ti årene, avsluttet Schibsted-direktøren.