Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Det er spesielt tøffe tider for flynæringen som sliter med både med høye oljepriser og et krevende marked med små marginer. I en annonse i Aftenposten i dag frir flyselskapet KLM til forretningsreisende med ekstra romslig budsjett.
I reklamen fristes leserne til å nyte flyselskapets vinkjeller. Sitat: «For å hjelpe deg og koble av på reisen din». Annonsen avsluttes så med payoffen, «reiser som inspirerer».
Se hele KLM-annonsen her .
Det har vekket oppmerksomhet i Helsedirektoratet.
- Helsedirektoratet har kjennskap til annonsen, og vil i løpet av kort tid vurdere om den bryter med reklameforbudets hovedbestemmelse, bekrefter seniorrådgiver Jon Bakkerud.
Kaller reiseliv verstinger
- Det er en spekulativ annonse. Det burde være unødvendig å lokke med alkohol for å få folk til å reise på business class, sier Anne-Karin Kolstad i Actis.
For generalsekretæren i Actis kommer ikke KLM-annonsen som noen overraskelse.
Kolstad forteller at reiselivsnæringen er blant verstingene når det gjelder bruk av alkohol for å lokke til seg besøkende. Hun er derfor ikke overrasket over KLM sitt kundefrieri går via vinutvalget.
- Det har vært en liten trend at stadig flere benytter seg av tilslørt alkoholreklame som ligger akkurat på grensen til hva som er lovlig. Så jeg er ikke overrasket. Vi ser også at frisører, tannleger møbelhandlere benytter seg av alkohol for å tiltrekke seg kunder. Vi skal ikke ta fra folk hygge og moro, men her er ikke alkohol noe godt alternativ.
Actis er en paraply for organisasjoner som jobber for å redusere skadene ved bruk av alkohol og narkotika.
Administrerende direktør ved behandlingssenteret for rusmisbrukere, Vangseter, reagerer spesielt sterkt på at KLM referer til alkohol som et direkte virkemiddel til å slappe av.
- Denne annonsen er med på å ufarliggjøre alkohol. De som dermed allerede har et latent problem får en bekreftelse på at de skal drikke i situasjoner hvor det ikke er å anbefale. Så i ytterste konsekvens er det klart at denne typen bekreftelser er med på å skape en anerkjennelse og dermed misbruk, sier Thor Jarle Flakk.
Ønsker ikke å moralisere
Både Actis og Vangseter understreker at de ikke ønsker å moralisere, men at de mener alkoholmisbruk er et stort problem, som de færreste ønsker å gripe tak i. Spesielt påpekes det at det er lite populært i politiske kretser å assosieres i for stor grad med alkoholrestriksjoner, samtidig som samfunnet og næringsliv har store utgifter knyttet til alkoholrelaterte ringvirkninger.
- Vi er naturligvis skeptiske til denne formen for annonsering. Det er ikke fordi vi på noen måte har et moralistisk ståsted. Men med utgangpunkt i at ti prosent av den norske befolkning er registrerte alkoholiker, og at disse igjen ofte har familie, barn og ektefeller. Samlet sett er det derfor en meget stor gruppe som er berørt, og som altfor glatt blir oversett, sier Flakk.
Han er ikke i tvil om hva han vil råde KLM til å gjøre neste gang de skal annonsere.
- Det må være å tenke i helt andre baner, rett og slett. Denne koblingen er unødvendig. Spill heller på det som er spennende ved å reise, oppfordrer han.
KLM har så langt ikke ønsket å kommentere saken.
Faksimile fra Aftenposten 18.11.2008, annonse for KLM.