Populær figur: Rock Pocket Games har produsert «Mr. Melk Winter Games» med den populære Tine-karakteren på oppdrag fra Hyper. Foto: Rock Pocket Games

Spillselskap overlever på reklame

Reklamebransjen holder liv i store deler av den norske spillbransjen. - Dette er et sterkt økende fenomen, sier Leif Holst Jensen i Produsentforeningen.

Publisert Sist oppdatert

Rock Pocket Games, som holder til i Tønsberg, er et av mange norske spillselskap som holder hjulene i gang ved hjelp av oppdrag fra reklamebransjen. Det viser resultatene fra «Den norske spillundersøkelsen» som har blitt gjennomført for første gang av Norske Film- og TV-produsenters forening, som også organiserer spillbransjen.

Av spillselskapene som har svart på undersøkelsen, oppgir 24 prosent at de i utelukkende eller i stor grad baserer seg på oppdrag. 22 prosent svarer at de i moderat grad baserer seg på oppdrag. En stor del av dette dreier seg om reklameoppdrag.

Kun 27 prosent oppgir at de ikke baserer seg på oppdrag i det hele tatt.

- Veldig viktige
- Vi jobber med egne spill også, det er den største grunnen til at vi er i bransjen, men reklameoppdragene er veldig viktige. Pengene vi tjener på å lage spill for andre investerer vi i våre egne spill. Frem til nå har det vært vanskelig å tjene penger på norske iPhone-spill, sier daglig leder Ivan Moen i Rock Pocket Games til Kampanje.

Deres første oppdrag var for Monster Entertainment. Deretter har Rock Pocket Games blant annet produsert Senkveld- og Mr. Melk-spill, via Hyper Interactive. Moen ser en kraftig vekst i markedet, men mener potensialet er enda større.

- Jeg synes det burde vært mer. Et spill er en opplevelse, og opplevelser ønsker man å dele med andre. Ser man en reklameplakat man synes er kul tar man ikke bilde av den og deler den med venner. Men laster man ned et spill som er kult vil man gjerne dele det og det sprer seg mye raskere. Man kan også ta i bruk sosiale kanaler som Twitter ogbFacebook, og gi spilleren mulighet til å "skryte" til venner og kjente. Så ja, jeg synes det er rart at ikke ennå flere benytter seg av spill i markedsføring, sier han.

Spillselskap i grenseland
Generalsekretær Leif Holst Jensen i Produsentforeningen forteller at reklamebaserte oppdrag utgjør en større og større del av markedet. For mange er oppdrag fra reklamebransjen en helt essensiell inntektskilde.

- Dette er et sterkt økende fenomen. Mange spillselskaper jobber i grenseland mot digital kommunikasjon. Mange av dem lever av oppdragsgivere og reklameproduksjon, sier han til Kampanje.

Han kom nylig fra Games Developers Conference (GDC) i San Francisco der norske spillutviklere stilte med et rekordhøyt antall deltakere og Produsentforeningen finansierte stand.

- På konferansen så vi at en del av de større utenlandske aktørene også har koblet på en sponsor på et underholdningsspill. Det at merkevarer bruker spill for å markedsføre seg er en sterkt økende tendens.

- Pilene peker oppover
Ivan Moen ser ikke noen grunn til å sette seg som mål å fase ut reklameoppdragene til fordel for kun egne prosjekter.

- Jeg tror vi alltid kommer til å jobbe med oppdrag. Konsollspillet vi holder på med nå tar to år å gjennomføre. Da er det veldig deilig å jobbe med mindre oppdrag innimellom. En annen ting er at vi har mye erfaring med iOS spill, og det ville vært dumt å stoppe med det nå. Dette markedet er jo fremdeles i kraftig vekst.

- Tallene for 2010 viser et underskudd på 113.000 før skatt. Hvor peker pilene nå?

- De peker oppover. Vi gikk med pluss i fjor på grunn av støtten fra Norsk filminstitutt og oppdragene vi hadde for kunder, herunder reklamebransjen. Vi har en del spill på App Store, og vi har flere under produksjon, men vi tjener ikke nok til å drive firmaet kun av App Store-inntektene.

Powered by Labrador CMS