Telenor skuffet over mobil-tv-fotball

Telenor oppsummerer to år med norsk fotball. – Brukertallene på mobil er vi ikke fornøyd med, sier fotballdirektør Christian Bernau.

Publisert Sist oppdatert

Det begynner å minke i godteposen til TV 2 Gruppen og Telenor. Om en måneds tid har de to fotballkameratene brukt opp to av i alt tre år med medierettighetene til den beste norske fotballen etter at rettighetene til tre år med Tippeligaen og fire år med cup og landslaget ble kjøpt for en milliard kroner. Telenor tok en tredjedel av regningen.

Les også: Kjøpte fotballen for én milliard

Les også: Telenor styrker TV 2-bånd

– Hva er Telenor mest fornøyd med etter to år med fotball?

– Jeg er kjempefornøyd med det tekniske og kvaliteten på det som produseres. Seertallene på TV 2 Zebra, betal-tv-abonnentene til TV 2 Sport og fotballsatsingen på web, FXT, er jeg også imponert over, sier Telenor fotballdirektør Christian Bernau, mannen som forvalter og utvikler Telenors fotballinvestering, til Kampanje.

– Og hva er skuffelsen?

– Det er at ikke flere har oppdaget hvor bra mobiltjenesten vår er, sier han.

Les også: Milliardfotball løfter Canal Digital

Les også: Valebrokk trygg på milliardinvesteringen

Telenors fotballprodukt på mobil er delt opp i de to produktene årsabonnement og månedsabonnement til henholdsvis 49 kroner og 69 kroner.

– Hvor mange er det som ser fotball på mobil?

– Ikke mange nok, dessverre. Vi har færre aktive abonnenter på mobil enn bredbånd, men vi vet at potensialet er der. Vi er stolte av denne mobiltjenesten og mener det er den beste i verden, men kunden har ikke oppdaget den. sier Bernau.

Regner på flere måter
Fotballmilliarden til Telenor og TV 2 Gruppen er delt i ulike medierettigheter og produkter. Det er fri-tv-rettighetene (TV 2), betal-tv-rettighetene (TV 2 Zebra og TV 2 Sport), internettrettighetene (Fxt.no og TV 2 Sumo) og mobil-tv-rettighetene.

Alt bortsett fra fri-tv-rettighetene, det vil si kampene som vises på reklame-tv-kanalen TV 2, deles mer eller mindre 50/50 både på inntektssiden og kostnadssiden. Hva som er lønnsomt og hva som ikke er lønnsomt er ikke godt å vite.

– Hvilke av disse områdene er lønnsom butikk?

– Lønnsomhet kan du regne deg frem til på mange forskjellige måter. Med TV 2 Zebra har vi klart å øke seertallene og andelene år for år. Vi lukter på fire prosent og neste skritt er å ta TV3. Her har fotballen vært uvurderlig, og hvis halvparten av Telenors mobilkunder er der fordi de er fotballsupportere så er det lønnsomt. I tillegg er det også en omdømmeeffekt her, og en skal ikke glemme at fotball er den eneste differensiatoren på mobil. Det er ikke noe annet sted du kan se fotball på mobil enn Telenor, sier Bernau.

– Ser du selv fotball på mobilen?

– Ja, jeg gjør det. Med tre barn i nærheten er det kamp om kontrollen på den ene tv'en på hytta for eksempel. Da hender det jeg ser hele kampen på mobilen hvis Lyn spiller, sier Bernau og avslører raskt hva som er favorittlaget.

– Halvparten fornøyd
Fotballproduktet Telenor tilbyr på mobil er skåringer, hele kamper, skåringsvarsler, nyheter om lagoppstillinger og oppdaterte tabeller. Bernau mener produktet er bra, de fysiske begrensningene tatt i betraktning. Skjermene på mobiltelefonene er ikke bra nok, og det er press på basestasjonene til Telenor i forhold til antall brukere noe som kan gi hakkete bilder.

– Halvparten av de som har prøvd mobilproduktet er aktive kunder i dag. En "pickup-rate" på 50 prosent er ganske unikt. Tiden jobber for oss, det skjer stadig en utvikling på skjermene og teknologien i pakketeringen gjør at mobilproduktet bare blir bedre og bedre etterhvert, sier han.

Vil by neste gang
– Når kommer mobil-fotball til å ta av?

– Det vil ta et par år før det løsner, men vi har mye bedre salgstall i år enn fjor. Utfordringen er å få dette til å bli en snakkis. Klarer vi å konkurrere med tv og web så vil det bli bra. Men å se en hel kamp blir ikke fantastisk før du får DVBH, og det vil ikke skje før vi er midt i neste rettighetsperiode, sier Bernau.

Les også: – Mobil-gjennombrudd i 2008

Fotballdirektøren går derfor langt i å antyde at Telenor vil være med å by neste gang rettighetene kommer for salg.

– Hva skal jeg si. Vi har rettighetene for ett år til, og vi har lagt grunnen for dette produktet nå og det ville vært dumt hvis vi ga oss etter neste sesong, sier han.

Må skape eksklusivt innhold
Men at fotball på mobil kan bli en snakkis, er Bernau overbevist om. Fotballdirektøren fikk selv mye oppmerksomhet da han på en fotballtur til Monaco i regi av NFF kunne dra frem mobilen og vise reisefølget Rosenborg direkte på den lille skjermen.

– Du sitter og ser Rosenborg live på bussen i Monaco. Det er ganske kult. Men det er også litt av problemet vårt. Foreløpig er dette "nice to have" og ikke "must have", sier han.

Fotballdirektøren mener utfordringen er å etablere brukeradferd.

– Mange tror de må betale for "streamingen" av kampen, men det ligger i abonnementet. Du betaler ikke ekstra for å se kampen. Det må vi bli flinkere til å kommunisere, også må vi få etablert brukeradferd og utvikle eksklusiviteten på mobil. Her må klubbene bidra mer for å skape mer eksklusivt innhold. Tenk deg et eksklusivt intervju med Start-treneren rett før laget skal spille kvalikkamp til Tippeligaen. Tror du ikke Start-supporterne vil høre hva Benny sier rett før de går inn på stadion, sier Bernau.

Powered by Labrador CMS