PREMIUM

Avviser kritikk: - Saken har vist viktige problemstillinger som er vel verdt å diskutere, mener Erik Stephansen i Nettavisen.

Nettavisen-redaktør forsvarer «grove påstander» om PR-topp: - Kan diskuteres

Jan-Erik Larsen får støtte fra Civita-leder Kristin Clemet, som mener Nettavisen og Hans Geelmuyden går for langt.

Publisert Sist oppdatert

Kort oppsummert:

Hans Geelmuyden har kritisert Kruse Larsens forretningsmodell, og hevder at Larsen utnytter sine politiske forbindelser for å skaffe informasjon som selges videre til kunder.

Jan-Erik Larsen avviser påstandene som løgnaktige og langt fra virkeligheten. Han understreker at Kruse Larsen aldri har mottatt sensitiv informasjon fra regjeringen, og får støtte fra Kristin Clemet i tankesmien Civita, som mener at dekningen av saken går for langt.

Politisk redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, beskriver debatten som spennende og viktig for å belyse grensene mellom politikk og kommunikasjon.

Oppsummeringen er generert av Labrador AI, men gjennomlest av en journalist.

Torsdag omtalte Kampanje konflikten mellom tidligere PR-topp Hans Geelmuyden og hans tidligere rival Jan-Erik Larsen.

Geelmuyden har skrevet flere kommentarer i Nettavisen i forbindelse med et sakskompleks avisen har gående om bindingene mellom PR-byrået Kruse Larsen og Arbeiderpartiet.

Statssekretær Sissel Kruse Larsen i Finansdepartementet er datteren til Jan-Erik Larsen, og ektemannen hennes er indirekte eier av Kruse Larsen gjennom en aksjepost i familieselskapet Modin AS.

I en kommentar som ble publisert onsdag gikk Geelmuyden også til angrep på Kruse Larsens forretningsmodell.

- Larsen har spredt tentaklene sine i mange retninger. Slik sikrer han seg gratis informasjon fra innsiden av Partiet og rørsla. Denne informasjonen selger han videre til kunder i form av oppdrag. Slik sett er det symptomatisk at Jan-Erik Larsen fortsatt deltar i lukkede møter, og sitter i Arbeiderpartiets veterangruppe.

Larsen svarte til Kampanje at dette var løgn.

- Disse påstandene og karakteristikkene er grove og langt unna virkeligheten. Geelmuyden vet åpenbart ingenting om forretningsmodellen vår og hvordan vi jobber. Det vet alle som har jobbet med oss, skriver Larsen i en e-post til Kampanje.

Han viser videre til en kommentar han selv har skrevet i Tidens Krav. Her understreker han at Kruse Larsen aldri har mottatt sensitiv informasjon fra regjeringen og Statsministerens kontor.

- Går for langt

Larsen får støtte fra Kristin Clemet i tankesmien Civita. Hun mener Nettavisen og Hans Geelmuyden går for langt i dekningen av bindingene mellom Kruse Larsen og Arbeiderpartiet.

- Geelmuydens oppsummering antyder at vi i Norge ikke kan ha statssekretærer som er gift med mennesker som har et lite eierskap i et familieselskap som har et eierskap i et kommunikasjonsbyrå, skriver hun i en kommentar på Civita.

Da vil svært mange mennesker bli ekskludert fra politisk virksomhet og fra forvaltningen, påpeker hun.

 - Men er det ikke bra at Nettavisen setter søkelyset på bindingene mellom politikken og PR-bransjen?

- Jeg synes det er helt legitimt at journalister spør og graver og setter søkelys på alle verdens bindinger. Det er tusenvis å ta av. Alle mennesker har bindinger, men jeg synes Nettavisen samlet sett går for langt, sier Clemet til Kampanje. 

Civita-sjefen opplyser at tenketanken både har samarbeidet med Kruse Larsen og Geelmuyden Kiese. Hun kjenner også Geelmuyden privat. 

- Er du overrasket over at Geelmuyden går så hardt ut mot Jan-Erik Larsen? 

- Nei, man kan ikke bli overrasket over Hans Geelmuyden, for da kjenner man han dårlig, ler Clemet. 

- Han er en mann av store og voldsomme ord. Det er hans stil. Noen ganger er det ikke så morsomt for det er et alvor i det, for også politikere har krav på en viss beskyttelse i et rettssamfunn.

- Jeg kjenner forretningsmodellen

Kampanje har vært i kontakt med Hans Geelmuyden som står fast ved uttalelsene om Jan-Erik larsen.

- Jeg kjenner forretningsmodellen hans godt, for den har jeg diskutert med ham, og forelest om i mange år. Jeg synes den er problematisk, selv om den ikke er straffbar, sier Geelmuyden.

Han fortsetter:

- Jeg har vært med på å utvikle myndighetskontakt på norsk fra tidlig nittitall, og heldigvis kan dialog med myndigheter i Norge gjøres effektivt gjennom åpen medvirkning. Dette er en modell der man jobber i åpne høringsprosesser og informerer gjennom frie medier, sier Geelmuyden og legger til:

- En annen måte, som er den Jan-Erik Larsen i Kruse Larsen bruker, er en vennetjenestemodell. Da sitter man på innsiden av en maktstruktur, og gjør akkurat det jeg forklarer i kommentaren i Nettavisen. 

Han understreker at modellen han mener Larsen benytter seg av ikke er straffbar, men at han mener den er uetisk.

- Dette er ikke noe jeg finner på, så beklager Larsen, dette vet jeg. Han selger nettverket sitt og kontaktene sine i Arbeiderpartiet, og tjener ganske gode penger på det. Med en slik forretningsmodell er det ikke ueffent å ha en datter som er statssekretær i Finansdepartementet. Sakene i Nettavisen viser at informasjonen flyter fritt, og at skottene er få mellom Arbeiderpartiet, regjeringen og familien Kruse Larsen. Det er greit for velgerne å vite i fall de trodde at vi lever i et folkestyre, avslutter Geelmuyden.

- Kan diskuteres

Politisk redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, mener dette er en «spennende og forfriskende debatt om grensene mellom politikk og kommunikasjon, og mellom statsmaktene og mektige byråer».

- Når Jan-Erik Larsen hevder at påstandene fra Geelmuyden er «grove og langt unna virkeligheten», så kan vel det fortsatt diskuteres, sier Stephansen og fortsetter:

- Han glemmer å nevne at han selv har fått publisert et omfattende tilsvar i Nettavisen, der han hadde alle muligheter til å tilbakevise det som har kommet fram i vår journalistikk om saken, sier Stephansen og henviser til denne kommentaren.

Han understreker imidlertid at hvorvidt statssekretær Kruse Larsen bør gå av fra sin stilling i Finansdepartementet er en mening fra kommentarforfatter Geelmuyden.

- Uansett har saken vist viktige problemstillinger som er vel verdt å diskutere.

Powered by Labrador CMS