Abonnér på Kampanjes nyhetsbrev
Ved à klikke på "Abonner" godtar du vår personvernerklæring
Direktør for NRK Distriktsdivisjonen, Grethe Gynnild-Johnsen, vil ikke frede noen når hun nå igangsetter et større vurderingsarbeid av NRK tilstedeværelse i distriktene. Arbeidet settes i gang som en del av NRKs nye langtidsstrategi som sier at «NRK skal være like viktig i fremtiden som i fortiden». Den nye langtidsstrategien strekker frem til 2017.
- Vi må stille oss spørsmålet om vi er på alle de riktige stedene og de riktige plassene, og slik jeg ser det så er svaret nei. Vi er ikke på alle de riktige plassene i dag, sier distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen til Kampanje.
Les også: Varsler nye NRK-ambisjoner
I et internt NRK-notat kommer det frem at formålet med prosjektet er «å sikre NRK en redaksjonell lokal tilstedeværelse i Norge som best mulig bidrar til å oppfytlle NRKs strategiske mål». Disse er som følger:
- Full gjennomgang
Gynnild-Johnsen er sjef for alt det NRK holder på med utenfor Marienlyst og dermed også sjefen for NRKs 12 avdelinger i distrikts-Norge. Totalt er det snakk om 17 redaksjoner og vel 30 lokalkontorer og distriktdirektøren sier alle steiner skal snus.
- Vi skal ha en full gjennomgang og det kommer til å bli endringer, sier Gynnild-Johnsen.
Grethe G. Johnsen beveger seg dermed inn et brennbart område. NRKs distriktskontorer og tilstedeværelse i «hele» Norge har alltid utløst et heftig engasjement. Dersom Gynnild- Johnsen skulle komme til å legge ned og flytte på distriktskontorer vil det garantert bli heftig debattert. Et av områdene NRK kommer til å se nøyere på er blant annet Troms og Finnmark, en region det har skjedd store endringer i både industrielt og befolkningsmessig. Hovedkontoret her har siden tidenes morgen vært Vadsø med sine mer enn 25 stillinger.
- Er det noen kontorer eller avdelinger som er i faresonen?
- Jeg kan ikke i dag si hvor det kommer forandringer. Dette er en prosess som er innholdsstyrt og vårt mål er at NRK skal være der vi får ut det beste innholdet, men fortsatt er det slik at distriktskontorene er utrolige viktige for NRK. I radioen er en tredel av sendingene i P1 en hverdag distriktssendinger. Men da må vi også se dette opp mot digitaliseringen av radiomediet og hva slags radiotilbud NRK skal ha i fremtiden, sier Gynnild- Johnsen.
For det er ikke rent lite innhold som daglig produserer utenfor Marienlyst. Totalt produseres det eksempelvis seks timer radio hver dag fra hvert distriktskontor, to faste tv-sendinger klokken 18.40 og 20.55 og alle kontorene lager nyhetsinnslag på tv på hverdager. Mange store tv-produksjoner gjøres det også hver uke som «Norge Rundt» og «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu...». I tillegg er det hele tiden en kamp om å komme på med sine innslag i de store,nasjonale nyhetssendingen til «Dagsnytt» og «Dagsrevyen».
Ifølge Johnsen er distriktskontorenes nettsatsinger også blitt svært populære og noen av de mest populære sidene i NRKs nettilbud samlet sett.
Vurderer flytting i Bergen
Distriktsapparatet til NRK strekker seg fra alt fra enmannskontorer til den største avdelingen utenfor Marienlyst som er på Tyholt i Trondheim. Der jobber det rundt 300 personer. Andre distriktskontorer er Bergen med sine rundt 150 ansatte, Tromsø med sine 120 ansatte og Førde i Sogn og Fjordande med rundt 30 ansatte for å nevne noen.
Totalt er det snakk om 56 steder rundt om i landet hvor NRK har kontorer inkludert den samiske redaksjonen SAPMI.
Som en forsmak på hva som kan komme skje sier Johnsen at det i Bergen og Tromsø allerede vurderes flyttinger. I NRK Hordaland skal det blant tas stilling til hvorvidt NRK skal flytte inn i den nye medielandsbyen på Nøstet ved siden av TV 2 hovedkontor.
- Både i Bergen og Tromsø er det satt i gang prosesser som kan føre til at vi flytter til nye lokaler, men ikke noe er avgjort, sier Gynnild-Johnsen.
- Blir NRK mindre synlige i distriktene i årene som kommer?
- Nei, tvert i mot. Dette er ingen nedbemanningsprosess men en styrking av distriktssatsingen til NRK, sier Johnsen.