Navn: Sebastian Pandonis

Alder: 22

Stilling: Kreatør i Anorak.

Utdanning: Art Director/Copywriter, et toårig program på Berghs School of Communication i Stockholm.

Første jobb i bransjen: Kreatør i Anorak.

Min hobby: Jeg lager mye video, promo og design for venner som lager musikk.

I Kampanje sin faste spalte «Unge Talenter» tar vi hver uke en prat med ett talent under 30 år. Denne uken er det Sebastian Pandonis (22) som står for tur, men når Kampanje spør om han liker begrepet er han ikke så sikker.

- Jeg tror ikke på det å være et talent, det sier at man er medfødt det talentet. «Du har talent» undergraver de timene man har brukt på å jobbe og lære seg ting. Så det ordet irriterer meg litt. Man kan være flink på skolen, men når man kommer ut i jobb er det noe helt annet, sier Pandonis til Kampanje.

Til tross for sin unge alder har han allerede rukket å være innom toneangivende byråer som Anti og Anorak hvor han i dag jobber i team med et annet reklametalent, nemlig Sollin Sæle som blant annet markerte seg med flere gull i reklamekonkurransen Gullblyanten for sin egen kampanjeide #beholdOslo. I Anorak har de to allerede rukket å lage kampanjer for Bookis og SATS.

- Jeg jobber hardt og har lyst til å bli veldig flink, sier Pandonis.

Uansett har jobbene han har gjort og innsatsen han har lagt ned, blitt lagt merke til: Han har blitt premiert med tittelen «Årets gullkalv» både i 2020 og 2021, og fått gull i kategorien «Student kommunikasjon» under Gullblyanten. Pandonis har også vunnet «Graphite Pencil» og «Portfolio Pick» under D&AD New Blood og sist, men ikke minst, ble han rangert som nummer én studentkreatør i One Show 2021 med to «Gold Pencil», to «Silver Pencil», to «Bronze Pencil» og «Bronze Cube».

Les også: NRK-talent ble redaktør som 22-åring: - Skulle gjerne vært astronaut

Ble fanget av reklamen på videregående
Pandonis sitter for tiden på et kontor i Danmark med danske prosjekter. Det å kunne jobbe både innenlands og utenlands var avgjørende da han skulle velge arbeidsplass.

- Jeg vurderte lenge å dra til utlandet, USA eller London for eksempel, fordi jeg ville noe større. Det var planen gjennom nesten hele studiet, men etter å ha snakket med mange som har gjort det selv eller kjenner noen som har gjort det, skjønte jeg at man får ganske lite ansvar som nyutdannet. Man havner langt nede, og jeg kjente at jeg ville ha mer ansvar, sier kreatøren-.

Interessen for reklamebransjen kom allerede på videregående, ifølge Pandonis. Han var interessert i både film, design og skriving, og fant ut at reklame var den perfekte blandingen.

- På Operasjon Dagsverk i 2017 fikk jeg jobbe for Anorak. Den ene dagen inspirerte meg, sier Pandonis.

Sikret seg jobb raskt
Etter et halvt år på folkehøgskole i Danmark og et halvt år med jobb da han kom hjem igjen, begynte Pandonis på Berghs School of Communication i Stockholm.

- Da jeg gikk på Berghs søkte jeg praksis i Anorak. Jeg sendte mail til de som var fadderne mine den ene dagen på videregående og spurte om de husket meg, og det gjorde de, forteller han.

Rett etter at praksisen var ferdig signerte Pandonis kontrakt på fast stilling, og sikret seg med det jobb litt over et halvt år før endt studie.

Les også: Fredrik (29) byttet fra journalistikk til markedsføring: - Snudde opp ned på karrieren min

Gull og diplom:

22-åringen stakk av med seieren i kåringen «Student kommunikasjon» under Gullblyanten. Foto: Tor Lie

Partneren var fobilde
Til tross for sin unge alder har han allerede rukket å være innom toneangivende byråer som Anti og Anorak hvor han i dag jobber i team med et annet reklametalent, nemlig Sollin Sæle som blant annet markerte seg med flere gull i reklamekonkurransen Gullblyanten for sin egen kampanjeide #beholdOslo. I Anorak har de to allerede rukket å lage kampanjer for Bookis og SATS.

Han beskriver Sæle som «partneren» sin og forteller at hun var ferdig med studiene da han begynte, men at de allerede da bestemte seg for å jobbe sammen. På spørsmål om Pandonis har et forbilde i bransjen trekker han frem nettopp henne.

- Det var Sollin ganske lenge. Jeg hadde fulgt med på henne og hun gjorde det dødsbra rett før jeg begynte å studere. Så hun var forbildet mitt ganske lenge, innrømmer han.

Han trekker også frem medstudenter på Berghs, og forteller samtidig at han ble inspirert hver gang noen holdt en presentasjon i forelesning.

- Jeg ser opp til mange folk på min alder. Jeg vil si unge folk som er et par år eldre enn meg. Folk som har gått ut av Berghs. Det er de som har inspirert meg til å gå på den skolen jeg gikk på, fortsetter han.

- Var et sjokk
Overgangen fra studier til arbeidsliv, beskriver han som et sjokk:

- Som student og nyutdannet var det et sjokk for meg at bransjen er så tradisjonell. Systemet i dag er lagt opp til at kreatører skal skape reklameløsninger som passer inn i tradisjonelle formater, sier han.

Pandonis mener det ikke «burde være slik at du får en liste over flater som skal fylles.»

- For meg skjer det magi når man prøver å løse kundens problem eller nå et mål uavhengig av kanal, ikke når man skal fylle en flate som har blitt booket før man har en idé. Eller når man prøver å stappe en idé inn i en flate den ikke passer i, sier Sebastian Pandonis.

Les også: Malin (28) vant mediepris og fikk jobb av kunden: - Hadde allerede gått rundt med et crush på selskapet