En ny film som Kitchen har laget for Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets (Bufdir) har for alvor gått viralt og sprer seg som «ild i tørt gress». Hittil har filmen hatt mer enn 100 millioner visninger på nett via Facebook og Youtube.

- Når vi lagde ideen, ønsket vi å ta bort alle voksne, og gjøre det til en film om medmenneskelighet. For på samme måte som barna i denne klassen hjelper hverandre, må vi andre også hjelpe hverandre når det trengs. Det kan være et barn i gata, en på treninga eller en i familien som trenger et nytt hjem, og da er det bare spørsmål om man har plass i hjertet sitt til en til, sier tekstforfatter Bendik Romstad i Kitchen til Kampanje.

For filmen «Matboksen» skulle brukes på Facebook for å rekruttere flere norske fosterhjem med særlig fokus på rekruttering i nettverk og nærmiljø.

Hos Bufdir er de glade for den enorme spredningen.

- Det er godt å se at mange av oss ønsker å ta ansvar når et barn eller ungdom nær oss trenger hjelp. Barn og ungdom som trenger et nytt sted å bo, foretrekker ofte å flytte til noen de kjenner fra før. At barnet får bli i et kjent miljø kan være betryggende for alle parter, og overgangen til et fosterhjem kan bli lettere, sier direktør Mari Trommald i en melding.

Se filmen her (saken fortsetter):                    


- Emosjonell bombe

Performancerådgiver Fridtjof Hødnebø i Kitchen forklarer at byrået la opp en detaljert plan for filmens spredning i Norge først - sammen med TV 2. Målgruppen ble definert som «fellesskapsorienterte nordmenn».

- Vi ønsket å treffe de som er interessert i dette budskapet, og med begrensende budsjetter måtte vi være stramme i målrettingen. Den viktigste grunnen er at det er sterk film, det er jo en emosjonell bombe på ett minutt. Og det er jo ingenting internett liker bedre enn det, sier Hødnebø til Kampanje.

Filmen traff godt i det norske markedet, men så startet snøballen å rulle også utenfor landets grenser.

- Vi så tidlig at filmen begynte å spre seg til Polen, Ungarn og Hellas. Filmen har mest sannsynlig vært synlig for polakker i Norge og de har delt den og dermed spredde den seg veldig fort.

Da nettstedet 9Gag plukket opp filmen og også en blogger med over én million følgere på Facebook delte filmen, var den internasjonale spredningen i boks.

- Vi fikk 95 millioner visninger bare på postingen fra bloggeren «Everything about silence». Nå er vi usikre på hvor mange som har lastet ned og delt filmen, så dette har virkelig gått viralt, sier Hødnebø.

For Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har det først og fremst vært viktig at folk i Norge får den med seg, og filmen er sett av over fire millioner her i Norge, opplyser Kitchen.  

- Når kommer toppen?
Filmen er uten dialog, med kun tekst på slutten som avslører hvem som er avsender og formålet med filmen. Bendik Romstad synes det er artig at norsk kreativitet viser seg god nok til å bli vist over hele verden.

- Det er gøy at en liten film fra et lite land like ved Nordpolen kan spre seg så raskt over hele verden. Det viser hvordan kreativitet ikke har noe grenser, og at i verden der frykten øker for hver dag har vi alle sammen et behov for å tro på at menneskeheten fremdeles egentlig er gode. Jeg tror den enorme spredningen viser hvor viktig saken er og hvor naturlig det er for folk å hjelpe hverandre også i slike situasjoner, sier Romstad til Kampanje. Og han er spent på når filmen når toppen av spredning.

- Nå spres filmen til ca 1 million nye hver time. Spørsmålet er når den når toppen? Enda har ikke aviser plukket den opp, men de ringer oss ned nå fra hele verden med alle mulig merkelige spørsmål. Det er rett og slett litt vanskelig å henge med, sier han entusiastisk.   

Produksjonsbyrå har vært Willy Nikkers med Jens Lien på regi.