12. mai kåres «Årets markedssjef» og de fem finalistene er nå klare.

- Vi har en god bredde i kandidater, og det har vært viktig i juryeringen å vektlegge de som utvikler merkevaren videre. Denne prisen er ingen reklamekonkurranse. Ledelsen og ikke minst evnen til å bygge gode relasjoner både internt og eksternt er vektlagt, samt evnene til å gjøre markedsfaget viktig og legge premisser for bedriftens videre vekst, sier juryleder og Aller-topp, Bente Klemetsdal, til Kampanje. 

Her kan du se listen over de fem som fortsatt kjemper om prisen:

Navn Selskap
Mari Husby McDonalds Norge
Tim Nilo Askeladden
Frode Skage Ullebust Ikea
Hanne-Lill Johnsen Finn.no
Albert Arli Onecall

To av finalistene, markedssjef i McDonalds Mari Husby og markedssjef i Askeladden Tim Nilo forteller at det er stort å bli komme til finalen i et ellers sterkt heat.

- Det er kjempestas og en ære. Jeg synes det var veldig mange dyktige nominerte, så det var gøy, sier Husby.

- Er dette en gjev utmerkelse?

- Ja, absolutt. Jeg synes jo det. Det er en ny pris, så det å være med her er spennende. Det er gøy at de setter lys på arbeidet jeg og andre gjør i ulike virksomhete. Man jobber ofte i team og er helt avhengig av å ha gode kolleger og partnere rundt seg, men også det å anerkjenne de som sitter tett på business og beslutninger for å skape god markedsføring er hyggelig. Det er en fin motivasjon, fortsetter hun.

Rolle med økt anseelse 
Også Tim Nilo som nå er en av de fem finalistene sier det er veldig moro å gå videre. 

- Jeg tenker at det er vanvittig gøy og jeg setter stor pris på å ha kommet så langt i et godt selskap. Men jeg tenker også at dette er et resultat av hva teamet vårt har gjort de seneste årene. Jeg er veldig stolt av hva de får til hver eneste dag, sier Nilo.

Nilo tror toppledelsen i forskjellige virksomheter til stadighet begynner å anerkjenne markedssjefenes og markedsavdelingenes arbeid mer og mer.

- Jeg opplever at rollen til en markedssjef har økt i anseelse og at vi nærmer oss en situasjon hvor markedsavdelingen og markedsførerne ses på som en investering og ikke en kostnad, sier Nilo.

- Hva legger du i det?

- Vår tilnærming til marketing er at det er en forretningskritisk funksjon som spiller en betydelig rolle til topplinjen i selskapet. Min erfaring er at det ikke har vært oppfatningen i ledelsen og styrer til norske selskaper, og at markedsavdelingens oppgave feilaktig har blitt sett på som ansvarlige for duftlys og ballonger, sier Nilo.

Les også: Disse kjemper om den aller første Årets markedssjef-prisen – her er de nominerte

Ser langt frem 
Husby forteller at langtidsarbeid og arbeid mot en sterk merkevare er viktige elementer i en markedsavdelingens og markedssjefens arbeid.

- Hvorfor er det viktig å arbeide langsiktig?

- Jeg tror at hvis man bygger stein for stein, i et langtidsperspektiv og ved å bygge merkevare, så vil man imøtekomme de behovene som i vårt tilfelle gjestene har. Det er viktig. Man kan ikke tenke tre-fire måneder frem i tid. Vi jobber kontinuerlig med to-treårs perspektiver. Vi gjør stadig undersøkelser for å få den nødvendige innsikten og for å bekrefte innsikten. På den måte ser vi hvordan vi oppfattes og hvordan vi kan styrke merkevarens posisjon, forklarer hun.

Hun og Nilo er som nevnt to av finalistene som til prisen «Årets markedssjef». Utdelingen skjer på et eget arrangement på kvelden i etterkant av Kampanjes store konferanse «Merkevaredagen» 12. mai.

Undersøkelsen og kåringen «Årets markedssjef» bygger både på kvantitative og kvalitative data og noen av kriteriene juryen har sett etter er «markedssjefens posisjon i selskapet og viktigheten marketing har for virksomheten», «markedssjefens bidrag til marketing gjennom driftighet, engasjement, lederegenskaper og gjennomføringsevne», «gode resultater», «vanskelighetsgrad» og «samfunnsansvar».

Med seg i juryen har Klemetsdal fått med seg Espen Haugen fra Los & Co, tidligere Rema 1000-direktør og DNB-topp, Trond Bentestuen som i dag er selvstendig næringsdrivende, Kampanjes egen kommersielle sjef, Nina Gade TenvikAlf Bendixen fra NSB Marketing Best Practice, Lise Tangen Hansen i Papirfly, Aram Z. Vaughan fra No Name og markedsføringsprofessor Tor W. Andreassen ved NHH.