At Mondelez er blitt dømt til å fjerne Freia Boble fra butikkhyllene er en viktig dom. Det er sjelden at en merkevare får rettslig beskyttelse for en farge. Etter min mening var det på tide. Og noe Patentstyret må ta inn over seg.

Kopister sier ofte til sitt forsvar, når de kopierer en farge eller andre elementer på et pakningsdesign, at de bare benytter kategorispråket. Grunnen til at et kategorispråk oppstår er at originalen ikke har beskyttet sine merkemarkører som bl. a. farge, struktur eller annet. Da blir det fritt frem for andre å benytte de samme merkemarkørene.

Grunnen til at man kopierer er jo for å bli oppfattet å være i samme kategori som den man kopierer. Det er snylting. Og må forbys og straffes. Hadde originale merkevarer trukket kopister for retten hver gang de ble kopiert, ville begrepet kategorispråk sannsynligvis ikke eksistert.

Porøs melkesjokolade er en underkategori. Stratos er den dominante i denne under kategorien. Stratos har benyttet sin blåfarge i snart 100 år. Freia har bevisst tatt Stratos sin blåfarge. Det finnes flere titalls andre blåfarger, så hvorfor bruke Stratos-fargen? Jo, fordi den blåfargen forteller kundene at Freia Boble er i Stratos-kategorien.

Freia Boble er først og fremst en ny melkesjokolade fra Freia, derfor er det meste av pakningen gul, som også Mondelez sin informasjonsdirektør sier. Men det han ikke forteller, er hvorfor Freia har kopiert Stratos sin blåfarge. Det valget har vært helt bevisst.

Derfor er det riktig at Freia straffes.

Les også: Knusende dom i sjokoladestrid - Freia må trekke Boble fra markedet