Åtte uker etter at Stratos-produsent Orkla og Freia Boble-produsent Mondelez møttes i Oslo tingrett er dommen i den bitre sjokolade-striden endelig klar. Retten gir Orkla fullt medhold.

 - Vi bobler bokstavelig over av glede, sier kommunikasjonsdirektør i Orkla Confectionary & Snacks, Elisabeth Aandstad Ekheim, til Kampanje.

- Dette er en historisk seier der vi vinner på alle punkter. Dette er virkelig en seier for alle som er glad i merkevarer, og vi er utrolig glade for at retten er enig med oss om at Mondelez nå må endre design og finne sitt eget uttrykk, sier Ekheim.

Oslo tingrett slår fast at blåfargen Pantone 2144 C er innarbeidet som varemerke for porøs melkesjokolade i hele Norge, og at Mondelez gjennom å bruke Pantone 2145 C i utformingen av dagens emballasje for Freia Boble har brutt god forretningsskikk næringsdrivende imellom.

- Vi vil takke for all støtte og engasjement som vi har fått. Det var viktig for oss å ta denne kampen. Ikke bare på vegne av oss, men for hele bransjen, avslutter Ekheim.

- Svært overrasket
Freia-eier Mondelez Norge får forbud mot markedsføre og selge Freia Boble-sjokolade med dagens emballasje. De pålegges også å tilbakekalle sjokoladen med dagens emballasje fra handelen og idømmes en erstatning på 20 millioner kroner pluss renter til Orkla. I tillegg kommer saksomkostninger på 2,2 millioner kroner.

- Vi er svært overrasket over at Oslo tingrett synes å endre rettstilstanden innen varemerke- og markedsføringsrett, og ser helt bort i fra vurderingen til både Patentstyret og klagenemnda. Vi er helt uenig i rettens vurdering, og kommer naturligvis til å anke, sier Øyvind Olufsen, kommunikasjonssjef i Freia, til Kampanje.

Mondelez bestemte seg for å anke dommen umiddelbart. Derfor blir Boble liggende i butikkhyllene inntil videre.

- Vi kommer til å sende inn anken så fort det lar seg gjøre. Ettersom vi anker er det ikke en rettskraftig dom, og derfor fortsetter vi som før inntil videre, sier Olufsen.


Saken fortsetter under bildet.

Bobler over av glede:

Fredag kom dommen i sjokolade-striden mellom Stratos og Boble Melkesjokolade. Orkla fikk fullt medhold i tingretten og kunne slippe jubelen løs. Foto: Orkla

Boblet over
I desember 2023 boblet det bokstavelig talt over for Orkla-eide Nidar og Stratos da de gikk til søksmål mot Mondelez og Freias Boble Melkosjokolade, på bakgrunn av etterligning.

Orkla stevnet konkurrenten 11. desember i fjor og krevde forbud mot salg og markedsføring av Freia Boble Melkesjokolade, i tillegg til at all Boble med dagens emballasje skulle trekkes fra markedet. Kravet ble begrunnet dels på varemerkeloven og dels på markedsføringsloven om god forretningsskikk.

Orkla-eide Nidar har hele tiden ment at Freia-eide Mondelez bevisst har etterlignet Stratos-emballasjen og laget en kopi som har gitt Freia store økonomiske fordeler, etter at Boble ble relansert i ny drakt høsten 2023.

Les mer: Orkla og Freia i bitter sjokolade-strid: - Uting når norske merkevarer kopierer hverandre

- Snylting
Orkla mener Mondelez har tjent på å kopiere ved å legge seg for tett opptil Stratos-designet ved å bruke for mye av blåfargen «Stratos-blå», som på fagspråket heter Pantone 2144 C. Fargen Mondelez har brukt på Freia Boble er identifisert som Pantone 2145 C.

Orkla mente også at Boble la seg for tett opptil mot Stratos´ slagord, som er «Bobler av glede», og en del av sjokoladens snart 90 år lange historie.

- Det handler om snylting, sa Marketing Director i Orkla, Julie Undlien Wisth, til Kampanje, i tingretten i april.

Orkla har tidligere søkt Pantentstyret om eneretten til blåfargen Pantone 2144 C – «Stratosblå», men fikk avslag. Sjokoladeprodusenten tok det så videre til KIFR (Klagenemda for industrielle rettigheter), der de også fikk avslag. 

Les mer: Orkla hardt ut mot Freia i retten: - Det handler om snylting

- Boble er ikke «Stratos-blå»
Freia har hele tiden blånektet for at dette var tilfellet og sto på sitt gjennom de tre dagene som var satt av i tingretten i midten av april. Boble Melkesjokolade ble relansert i fjor, og kommunikasjonsdirektør i Mondelez, Øyvind Olufsen, har tidligere uttalt til Kampanje at relanseringen var en kjempesuksess.

Freia hevder også at blåfargen har vært i deres portefølje siden 1926, og at den blant annet brukes på Toppris-sjokoladen.

- Boble er ikke «Stratos-blå». Den har en blåfarge som er komplementærfargen til hovedfargen vår – som jo er gul. Og blåfargen er en komplementærfarge for å understreke at Boble er en melkesjokolade med luft, har Olufsen sagt gjentatte ganger.

Les mer: Brukte 20 millioner på lansering av Stratos-konkurrent: - Aldri hatt høyere reklame-spending

Boble har vært på markedet flere ganger med ulikt design, men det var ikke før i fjor at Boble virkelig «tok av» i sjokoladehyllene og ble Norges andre mest solgte sjokolade – kun slått av Freia Melkesjokolade.