En anmeldelse av den av den japanske restauranten Hanami i Finansavisens ukentlige magasin Premium får hard medfart av journalist og forfatter Ingeborg Senneset i et innlegg delt på Sennesets Instagram- og Facebook-profil. Det er bruken av tittelen «En anorektikers drømmelunsj» hun reagerer på. 

Senneset er blant annet kjent som journalist i Aftenposten og som forfatter av boken «Anorektisk», der Senneset skriver biografisk om sin egen årelange kamp mot sykdommen. 

- Virkelig, Finansavisen? Tittelen er sikkert ikke vondt ment, og tipper den var tenkt som en morsom, tabloid inngang. Men den treffer ca. like godt som disse ville gjort, skriver Senneset og lister opp følgende titler: 

- «Perfekte kniv for selvskading», «Den ultimate såpen for tvangshandlinger», «Lettdrukket vin for en alkoholiker» og «Perfekt tau for…». 

Om det er å dra det langt? Ja, ganske. Men hvorfor er disse fiktive titlene verre å lese en enn som spiller på den mest dødelige psykiske sykdommen vi kjenner til?, fortsetter hun. 

Innlegget kan leses i sin helhet her. 

Senneset skriver blant annet også at «samtaler og humor rundt sykdom og symptomer kan bidra til å normalisere og fjerne stigma, bryte ned skammen som altfor ofte står i veien for gode samtaler og nødvendig helsehjelp». 

- Men tittelen deres er hverken humor eller normalisering. Tvert imot. Den spiller bare videre på den sørgelige og dypt skadelige misoppfatningen av at anoreksi er en slags slankekur på villspor. Den gir næring til myten om den typiske anorektikeren som en furten fjortis, en som bare kan spise litt mer, så ordner det seg. En som bare kan skjerpe seg, fortsetter Senneset.  

- Så dumt at det nesten ikke er til å tro
Til Kampanje sier Senneset at hun håper Finansavisen oppfatter kritikken som konstruktiv.

- Som journalister velger vi til tider feil ord eller formulerer oss feil, det er bare menneskelig. Men da fikser vi det. Vi oppdager det internt eller eksternt, og så ordner vi opp. Kjernen av mediekritikk er at man skal ha muligheten til å endre og bli bedre. Men det er også lov til å tenke litt selv, sier Senneset.

Hun forteller at hun fikk veldig mange meldinger fra ulikt hold da tittelen først ble publisert.

- Jeg tenkte da at den formuleringen er så dum at det nesten ikke er til å tro. Jeg forventet i grunn at de kom til å oppdage det og endre den selv. Men da jeg sjekket på nytt i morges etter ytterligere meldinger i innboks, stod den der dessverre fortsatt, sier hun.

- Håper du at de kommer til å endre tittelen?

- Ja, herregud, håper da det. Det ville vært veldig rart hvis ikke, sier Senneset.

Under Sennets innlegg på Instagram har nå Finansavisen kommentert:

- Vi beklager og ser at det ble veldig feil. Tittelen er nå endret. Takk for at du reagerte.  

Kampanje har kontaktet Finansavisen, men de har ennå ikke besvart vår henvendelse om tilsvar. Etter at Kampanje kontaktet avisen, har de endret tittelen på saken til «Drømmelunsj for småspiste».