Viaplay rapporterer om 7,3 millioner abonnenter ved utgangen av fjerde kvartal i 2022. Det utgjør en vekst på 890.000 abonnenter fra forrige kvartal og en økning på 83 prosent på ett år.

4,6 millioner av abonnentene er nordiske og 2,7 millioner befinner seg utenfor Norden.

Det er helt på linje med det nedjusterte vekstmålet selskapet gikk ut med da de presenterte tallene for tredje kvartal i oktober i fjor.

- Vi avsluttet året i toppform og er i rute til å nå våre femårige strategiske mål. Vi har levert i henhold til våre oppdaterte veiledning for 2022, økt vår abonnementsbase på Viaplay til over 7,3 millioner og vår totale omsetning til 15,7 milliarder svenske kroner for hele året. Til tross for sterk konkurranse, fortsetter vi å vokse eller beholde vår andel av abonnementsmarkedet i alle markeder, sier konsernsjef Anders Jensen i resultatmeldingen.

Har lansert i 11 markeder
I løpet av 2022 har selskapet økt omsetningen med tre milliarder svenske kroner til 15,7 milliarder svenske kroner.

Viaplay-konsernets flaggskip - strømmetjenesten med samme navn - ble lansert i Storbritannia i fjerde kvartal er i dag tilgjengelig i 11 markeder. I år står USA og Canada for tur. I tillegg er Viaplay-merkevaren tilgjengelig i 20 markeder gjennom samarbeid med tredjeparter.

Anders Jensen bemerker i resultatmeldingen at de starter jakten på britiske TV-seere 35 år etter at de begynte å sende sine nordiske TV-kanaler fra London.

- Vår strømmetjeneste og kanaler er nå tilgjengelig direkte til forbrukere og via betal-TV-partnere med en kombinasjon av sport og nordisk drama. Vi vil legge til flere lokale Viaplay-originaler og mer innhold fra tredjeparter på plattformen for å etablere oss i et av verdens største og mest innholdssultne markeder, sier Jensen.

Jekker opp prisene
Foreløpig taper Viaplay store penger på den internasjonale utrullingen. Bare i fjerde kvartal svidde selskapet av 400 millioner svenske kroner på ekspansjonen. Ifølge Viaplay-sjefen er tapene likevel mindre enn de forventet ved inngangen av 2022. Han forventer et mindre tap i 2023 og at selskapet vil begynne å tjene penger på satsingen i 2024.

Ett av grepene selskapet tar for å bedre lønnsomheten er å øke prisen på Viaplay i alle markeder der de har lansert. I Norge ble prisene jekket opp allerede i januar. Enkelte pakker, som Premier League-pakken «Viaplay Total», har fått en prisvekst på 15 prosent til 749 kroner i måneden.

Den norske prisøkningen skjedde noe tidligere enn planlagt, erkjenner Anders Jensen på tirsdagens direktesendte resultatpresentasjon. Det skyldes at Premier League-salget i Norge fortsatt er noe svakere enn selskapet har regnet med.

Les mer: Viaplay jekker opp prisene - Premier League-pakken øker med 100 kroner

Svikt i annonsesalget
Viaplay-virksomheten nærmer seg 50 prosent av omsetningen til konsernet (48 prosent i fjerde kvartal), men Viaplay har fortsatt betydelige inntekter fra annonsemarkedet og tradisjonelle TV-abonnement.

Reklamesalget på TV-kanaler som TV3 og TV6 og radiokanaler som P4 står for 23 prosent av den totale omsetningen til Viaplay. Denne omsetningen falt med ni prosent i fjerde kvartal sammenlignet med samme kvartal året før. Det skyldes ifølge Viaplay et svakere annonsemarked og fotball-VM i Qatar på konkurrerene kanaler.

- Dette er en noe svakere uvikling enn ventet, sier Anders Jensen på tirsdagens direktesendte resultatpresentasjon.

Etter at selskapet la frem tall for tredje kvartal, satte selskapet i gang et konstadsprogram på én milliard svenske kroner. Det tilsvarer over 950 millioner norske kroner.

Her kan du se alle tallene til Viaplay for årets fjerde kvartal. Alle tall i MSEK. 

Viaplay 2022 2021 Endring i prosent
Omsetning 4.670 3.553 + 31,4
Driftsresultat - 294 69 -
Resultat før skatt - 317 48 -