Viaplay-sjefen varsler kostnadskutt på nærmere én milliard kroner

- Vi befinner oss i et marked som har gått fra ille til verre, sier konsernsjef Anders Jensen.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Konsernsjef Anders Jensen i Viaplay Group varsler kostnadskutt på rundt én milliard svenske kroner. Det tilsvarer over 950 millioner norske kroner.

Nyheten kommer etter at selskapet la frem nye tall for tredje kvartal som viser at den internasjonale utrullingen av strømmetjenesten Viaplay går som planlagt, men at veksten bremser opp i det nordiske hjemmemarkedet.

Det er spesielt det norske markedet som skuffer Viaplay-toppene. Premier League-salget i Norge går tregere enn først antatt og Viaplay setter vekstmålet i Norden med 200.000 kunder til 4,6 millioner kunder ved utgangen av året.

På tirsdagens resultatpresentasjon fortalte Viaplay-sjefen at de har lykkes med å få kjernefansen til å tegne seg opp som abonnenter, men at rekrutteringen utover denne gruppen ikke har stått til forventningene.

- Vi må jobbe fokusert og målrettet for å komme opp til det neste nivået. Veksten har gått tregere enn forventet, men jeg vil ikke kalle det et nederlag på noen måte. Vi må bare være tålmodige, sa Jensen.

Han avviser samtidig at det er aktuelt å kutte prisen på Premier League-pakken.

- Jeg tror avgjørelsen om å sette prisen til 649 kroner var riktig under normale omstendigheter. Det er 50 kroner mindre enn forrige rettighetshaver tok for et lignende produkt. Men i disse tider er det en betydelig investering for en hver husholdning. Vi vurderer ikke å redusere prisen, men vi vil jobbe mer med pakketeringskampanjer, sier han.

Les mer: Viaplay sliter med Premier League-salget i Norge

Skal finne én milliard kroner

Viaplay rapporterer om et justert driftsresultat på minus 100 millioner svenske kroner for tredje kvartal i 2022 og det var også svakere enn det analytikerne i snitt haddet ventet seg. Selskapet lanserer nå et «omfattende» spareprogram som også skal veie opp for de negative effektene av en sterk dollarkurs.

- Vi må finne kostnadsbesparelser på rundt én milliard svenske kroner for å håndtere det lavere nivået vi har på vei inn i 2023 og motvinden vi opplever fra den amerikanske dollaren, sa Anders Jensen på dagens resultatpresentasjon.

Viaplay-sjefen vil slippe flere detaljer om spareprogrammet når selskapet avholder sin kapitalmarkedsdag 9. november, men han antyder at kuttene blant annet kan skje i form av kutt i innholdsinveseringer og utsettelser av investeringer i nye markeder.

Viaplay Group har planlagt nye lanseringer i Storbritannia, Tyskland, Østerrike og Sveits i 2023. De tre sistnevnte blir trolig skjøvet på.

- Vi befinner oss i et marked som har gått fra ille til verre fra februar til nå. Det vi må gjøre nå er ha en så forsvarlig tilnærming som mulig til å kombinere vår evne til å fortsette investeringene. med tiltak for å sikre regnskapet vårt. Jeg føler meg ganske sikker på at vi har verktøyene vi trenger til å håndtere dette, sa Jensen.

Investorene på Stockholmsbørsen svarte på dagens resultater med å sende aksjen ned over 25 prosent.

Les mer: Viaplay-aksjen stuper på børsen - fem milliarder svenske kroner i børsverdier er blåst bort

Større skepsis til nye strømmetjenester

Reklamesalget står fortsatt for over 20 prosent av alle salgsinntektene til Viaplay Group. I tredje kvartal falt disse inntektene med tre prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Dette tilskriver selskapet en svakere utvikling i lineær-TV-markedet.

Vialay Group driver TV-kanalene TV3, TV3+ og TV6 i Norge, samt radiokanalene i P4-familien. Radiodriften utviklet seg positivt i kvartalet.

- Vi ser en nedgang i alle markeder som følge av høy inflasjon og økte kostnader, sa Jensen på tirsdagens resultatpresentasjon.

Selv om inflasjonen er lavere i Norge enn i de andre nordiske markedene, merker Viaplay Group en adferdsendring også hos norske husholdninger.

- Mange husholdninger mindre villige til å abonnere på nye tjenester enn de har vært tidligere.

Viaplay-sjefen varsler kostnadskutt på nærmere én milliard kroner