Mediekonsernet Viaplay avsluttet årets første kvartal med 7.634.000 abonnenter på sin strømmetjeneste med samme navn. Det utgjør en vekst på 325.000 abonnenter fra forrige kvartal. En tredjedel  av de nye abonnentene kommer fra Viaplays hjemmemarked i Norden, og resten kommer fra selskapets raskt voksende internasjonale satsing.

I dag har Viaplay 2,9 millioner abonnenter utenfor Norden. I første kvartal var det spesielt det polske og nederlandske markedet som stod for veksten.

- Vi fortsetter å levere på våre vekstmål til tross for en bred økonomisk usikkerhet og økt markedsvolatilitet, sier konsernsjef Anders Jensen i resultatmeldingen.

Les også: Gullruten-rekord for Viaplay - kaster NRK ut av dramakampen

Taper en halv milliard utenfor Norden
I februar lanserte Viaplay strømmetjenesten sin i USA og Canada, og dermed er Viaplay nå til stede i totalt 33 markeder. Men satsingen koster penger. Mens den nordiske virksomheten hadde en inntjening før renter, skatt og avskrivninger på 163 millioner svenske kroner i første kvartal, tapte Viaplay nesten en halv milliard svenske kroner på sin internasjonale virksomhet i samme periode.

Det er spesielt ervervingen av de polske Formula 1-rettighetene, lanseringen i USA og Canada, og oppskaleringen av Viaplays britiske virksomhet som har bidratt til det store tapet i første kvartal

Ifølge kvartalsmeldingen er tapene forventet å bli mindre utover året, og i 2024 regner Viaplay med at de vil tjene penger også utenfor Norden.

Anders Jensen holder fast på målet om å nå fire millioner internasjonale og fem millioner nordiske Viaplay-abonnenter ved utgangen av året.

Mandag varslet Viaplay-selskapet Allente nedbemanning: - Vi har en tøff periode foran oss

Usikre reklameutsikter
Viaplay driver ikke bare en stadig større strømmetjeneste. I Norden er de også til stede i reklamemarkedet med lineær-TV-kanaler som TV3 og radiokanaler som P4.

I andre kvartal var reklameinntektene i Norden på 871 millioner svenske kroner. Det utgjør en nedgang på to prosent fra samme kvartal i fjor, noe som er bedre enn konsernet kunne frykte.

- Vi forventer at det skandinaviske reklamemarkedet vil forbli svakt resten av året, og utsiktene for andre halvår er spesielt usikre, bemerker Anders Jensen i meldingen.

Han gleder seg samtidig over at selskapets nordiske driftsmargin på 4,2 prosent er høyere enn ventet, takket være solid abonnementsvekst og økte priser, i tillegg til at reklamemarkedet ikke falt så mye som de hadde regnet med.

Her kan du se resultaltene for Viaplay i første kvartal. Alle tall i millioner svenske kroner.

Viaplay 2023 2022 Endring i prosent
Omsetning 4.537 3.324 + 36,5
Driftsresultat - 325 602 -
Resultat før skatt - 362 583 -