Discovery dropper Premier League-klipp fra TV 2

Tar ingen sjanser i tv-konflikten.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi Journalist

Tidligere i april tok NFF, NTF og Fotball Media ut stevning mot TV 2 for det de mener er urettmessig utnyttelse av nyhetsretten til Eliteserien og OBOS-ligaen.

Årsaken er nyhetssendingene TV 2 sender hver halvtime i programmet FotballXtra på TV2 Zebra, der de viser scoringer og høydepunkter under rundene i Eliteserien. TV 2 mener på sin side at de holder seg innenfor nyhetsrettens begrensninger. Den sier at tv-kanaler vederlagsfritt kan sende korte utdrag fra begivenheter av stor allmenn interesse som en annen kanal har eksklusive rettigheter til å sende fra.

Nå blir det opp til Bergen tingrett å avgjøre hvor grensene går.

Les mer: NFF, NTF og Fotball Media stevner TV 2

Fjerner klipp fra TV 2
Det er Discovery som i dag sitter på rettighetene til Eliteserien, og selv om de ikke har kommentert konflikten mellom NFF og TV 2 direkte, førte spliden til at de i påskeuken stanset sine egne sportsnyheter som de får levert fra samarbeidspartneren sin VG, mens de selv gikk gjennom regelverket.

I sportsnyhetene VG har levert til Eurosport Norge har det blant annet blitt vist bilder fra TV 2-rettigheter som Premier League. Mellom tre og fem ganger per dag har disse bulletinene rullet og gått på Discoverys nye sportskanal der det har passet inn sendeskjemaet.

Nå er VGs nyhetssendinger tilbake på Eurosport Norge, men uten klipp fra Premier League. Samtidig fortsetter Discovery å vise klipp fra La Liga og Serie A, som er rettigheter Viasat sitter på i dag.

På egne flater benytter VG seg fortsatt av nyhetsretten for å vise klipp fra sportsbegivenheter som sendes på TV 2.

- Vår praksis knyttet til nyhetsretten er uendret og vi har heller ikke gjort endringer i våre sportsnyheter. Når det gjelder publisering av VGs sportsnyheter på Discovery, må du rette dette spørsmålet til Discovery, sier strategidirektør i VGTV, Thomas Manus Hønningstad.

- Ingen omforent praksis

Kampanje har sendt Discovery spørsmål om hvorfor de ikke vil vise bilder fra Premier League, om de vurderer nyhetsretten annerledes enn sin samarbeidspartner VG, og om de nye retningslinjene skjer som en konsekvens av stevningen NFF har tatt ut mot TV 2.

- Vi tok som sagt av nyhetene i et par dager mens vi er i samtaler med VG om retningslinjer for hva som kan leveres i våre sportsnyhetssendinger, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland til Kampanje.

- Hvorfor vurderer dere dette annerledes enn VG?

- Det er en konflikt i bransjen knyttet til forståelsen av hvordan nyhetsretten skal praktiseres. Vi registrerer at det ikke er noen omforent praksis her. NRK praktiserer den på sin måte, TV 2 på sin, og VG på sin. Vi har et relativt likt syn på denne retten som NRK - vi viser ikke klipp fra eksklusive sendinger mens begivenheter pågår, med mindre vi har avtaler om dette. Derfor kan det være at nyhetene hos oss noen ganger vil skille seg fra VG sine - men vi har en løpende og god dialog om dette.

Bildene fra La Liga og Serie A har Discovery en avtalefestet rett til, forteller han.

- VG har en avtale med Viasat. I denne avtalen ligger det også at vi kan bruke bildene i nyhetshjulet vårt gjennom uken, så lenge disse krediteres, sier Skoland.

Les også: Discovery stanser tv-nyheter fra VG- Vi viser ikke klipp fra eksklusive sendinger mens begivenheter pågår, sier kommunikasjonsdirektør Espen Skoland i Discovery. Foto: Ingerid Medhus/TVNorge.

TV 2: - Har aldri truet med søksmål
Nyhets- og sportsredaktør Jan Ove Årsæther i TV 2 sier han verken ser positivt eller negativt på at Discovery nå vil holde seg unna bilder fra deres sportsrettigheter.

- Dersom VG tar et skritt tilbake når gjelder sin bruk av nyhetsretten i forhold til det de har gjort i flere år, og som de har uttalt er litt av strategien bak sin lineære tv-kanal, så må VG selv redegjøre for hvorfor, sier han til Kampanje.

Han understreker at diskusjonen om nyhetsretten ikke er ny, men at den har pågått i flere år.

- Har dere vært kritiske til Discoverys bruk av nyhetsretten?

- Vi har hatt diskusjoner om nyhetsretten så lenge som TV 2 har eksistert, men vi har aldri truet noen med søksmål eller stevnet noen om dette. I lys av at det er litt uklart farvann, er det veldig greit at Bergen tingrett trekker opp litt tydeligere grenser om nyhetsretten i lys av dette europeiske direktivet, sier Årsæther.

Discovery dropper Premier League-klipp fra TV 2