NRK henter inn flere sommervikarer - Dagbladet ansetter færre for å «passe på økonomien»

- Vi tror det blir et større behov for nyhetsoppdateringer enn under en vanlig sommer, sier NRK-redaktør.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie
Ragnhild Aarø Njie Journalist

Norske aviser og mediehus venter nå på en krisepakke rettet mot mediene, men mens annonseomsetningen faller, øker lesertallene kraftig. 

Tidligere i april skrev Kampanje om bekymrede journalistikkstudenter og medie-professorer meldte om dystre fremtidsutsikter innenfor jobbmarkedet -  til tross for at «journalistikken sjeldenere har vært viktigere enn i den krisen vi er inne i nå», slik VGs nyhetssjef Tora Bakke Håndlykken ordla det. 

Tidligere denne uken skrev Journalisten at de tre Amedia-avisene Fremover, Nordlys og Avisa Nordland har måttet si opp sommervikarene før de har begynt. Av riksmediene Kampanje har vært i kontakt med, er det kun Dagbladet og NRK som så langt har gjort endringer i sommerens bemanning som en direkte følge av koronakrisen - men også Aftenpostens nyhetsredaktør sier at «ting kan endre seg raskt». 

- Vi har en voldsom trafikkvekst, men som alle andre må vi passe ekstra godt på økonomien for tiden. Vi må stramme inn, også redaksjonelt, sier Dagbladets nyhetsredaktør Frode Hansen til Kampanje. 

- Dagbladet skal naturligvis også i år ha en rekke sommervikarer på alle avdelinger. Vi jobber nå med totalkabalen, og det er litt for tidlig å si hvor vi ender totalt på antall uker med vikarer. Det er også for tidlig å si hvordan den praktiske hverdagen blir fremover, fortsetter han. 

- Betyr det at noen av dem som har fått tilbud om sommervikariat muligens ikke får jobbe likevel? 

- Vi jobber med totalkabalen nå. 

- Tar dere inn færre i år enn tidligere? 

- Det blir litt færre enn i fjor på enkelte avdelinger, men totalt ikke veldig store endringer, svarer Hansen og legger til: 

- Det totale antall uker for alle avdelinger blir også litt færre enn i fjor. 

NRK: - Større behov

NRKs administrative redaktør Åse Westrum sier til Kampanje at bemanningssituasjonen er usikker før sommeren, og at den er avhengig av koronasituasjonen i Norge. Hun er likevel klar på at de kommer til å ha en høyere bemanning i år enn tidligere. 

- Vi tar høyde for å ha en robust bemanning som skal tåle høyere sykefravær enn til vanlig, sier Westrum. 

Hvor mye høyere det totale antallet journalister vil være, er hun per i dag usikker på. 

- Vi omprioriterer ressurser, gjennom å hente inn flere sommervikarer og via alternativ bruk av egne ansatte. Mange av journalistene i Sporten er nå tilgjengelige som ressurser for Nyhetsdivisjonen, ettersom sportsaktiviteten er så lav, sier hun og fortsetter:

- Om det er behov for ytterligere styrking vil vi se ann fortløpende. Vi kan ikke fylle huset med bare sommervikarer, vi må også ha noen mer erfarne - den balansen er viktig gjennom hele sommeren. Vi tror det blir et større behov for nyhetsoppdateringer enn under en vanlig sommer. 

Aftenposten: - Ting kan endre seg raskt

Aftenpostens nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen sier at Aftenposten har ansatt 25 sommervikarer, og at «ting vil gå som normalt» i avisa i sommer. 

- Samtidig kan ting endre seg raskt, med tanke på situasjonen vi er inne i nå. Det er nesten aldri to streker under svaret lenger - men å hente inn alle sommervikarene, er altså planen vår nå, sier Strøm-Gundersen. 

- Skal sommervikarene jobbe hjemmefra, eller i lokalene i Akersgata? 

- Slik Aftenposten er organisert nå, så har i utgangspunktet alle hjemmekontor. Unntaket er en liten kjerne som holder til i Akersgata - digitaldesken, vaktsjefene i papiravisa og de som jobber med podkast. Utover det har vi ingen redaksjonelle medarbeidere tilstede i lokalene. Hvordan situasjonen vil se ut i sommer er for tidlig å si. Vi følger myndighetenes råd og vurderinger, sier Strøm-Gundersen.

Nyhetsredaktøren sier de «har en plan» opplæring av sommervikarene, også hvis den ikke kan skje i Aftenpostens lokaler. 

- Vi tenker at det skal være mulig å gjøre opplæring, og å sikre dem den samme typen introduksjon som man får ellers. Vi bruker alltid mye tid på opplæring og å gi introduksjon til sommervikarene, uansett om de har vært hos oss tidligere eller ikke. Vi bruker mye tid på etikk og redaksjonelle vurderinger. Alt dette vil vi gjennomføre uansett, inkludert den tekniske opplæringen, som kan gjøres over video, sier hun. 

Hun understreker at situasjonen potensielt kan bli mer utfordrende enn det den har vært tidligere sommer. 

- Hvis det blir slik at sommervikarene må jobbe hjemmefra, så har heldigvis vi i redaksjonen har fått øvd oss på det. Da vil sommervikarene komme inn i det vi håper er et litt etablert system. Jeg tror vi skal få det til, avslutter Strøm-Gundersen. 

60 sommervikarer til VG

Både TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbærkke og Klassekampen-redaktør Mari Skurdal bekrefter til Kampanje at de vil beholde alle sommervikarene de har ansatt.

- Vi har ikke planlagt lavere drift. Vi tok inn sommervikarer før koronakrisen, og vi har ikke endret på det nå, sier Skurdal. 

Hun sier at de har hentet inn «omtrent femten» vikarer til i sommer. Det er ennå ikke avklart hvor de vil jobbe fra. 

- Det vil jo være avhengig av hvilke muligheter man har til å jobbe hjemmefra. Og vi har kontorer som vi har delt opp, slik at noen har mulighet til å være der. Vi må gå igjennom det regnestykket sommerne nærmer seg og når vi har mulighet, sier Skurdal. 

VGs prosjekt- og administrasjonsleder Andreas Arnseth sier til Kampanje at VG og VGTV har hentet inn cirka 60 sommervikarer, et tall som skal være omtrent det samme som i fjor. 

- Vi fortsetter som normalt. Det meste av rekrutteringsprosessen var fullført før koronakrisen traff oss i midten av mars. De ansatte skal jo ha ferie selv om sommeren sikkert blir veldig spesiell. Vi har diskutert det, men konkludert med at vi ikke gjør noen endringer, sier Arnseth. 

 

NRK henter inn flere sommervikarer - Dagbladet ansetter færre for å «passe på økonomien»