Spillavhengige fortviler over betting-reklame på Discovery-kanaler: - Blodpenger

TV-distributørene skylder på Discovery og etterlyser informasjon om når spillreklamen sendes.

Publisert / Oppdater

Ragnhild Aarø Njie, Knut Kristian Hauger og Dag Robert Jerijervi

Medietilsynet og Lotteritilsynet har ført tilsyn med pengespill-reklamen på Discovery-kanalene som sender fra utlandet, og nå rasler de med sablene som følge av at det amerikanskeide TV-selskapet fortsetter som før, til tross for en endring i kringkastingsloven som gjør det mulig for Medietilsynet å pålegge distributørene om å stanse videreformidlingen av reklamen.

Lotteritilsynet fant i tilsynet reklame for spillselskapene Unibet, Betsson, Nordicbet og Betsafe på Discoverys kanaler Fem, Max, Vox og Eurosport Norge. 

- Dette er klare og alvorlige brudd på markedsføringsforbudet i pengespillregelverket, og vi har anbefalt Medietilsynet å sette i verk tiltak etter kringkastingsloven for å stanse den ulovlige reklamen, sier Atle Hamar, direktør i Lotteritilsynet.

I den frivillige organisasjonen Spillavhengighet Norge sier politisk rådgiver Magnus Pedersen at han var «forsiktig optimist» når det gjaldt den nye loven om bettingreklame. Han er derfor ikke overrasket over at Discovery har fortsatt å sende den kontroversielle pengespillreklamen og at TV-distributørene har videreformidlet denne. Tidligere er det kjent at Nent-gruppene har valgt å stanse salget av denne reklamen.

- Det er mye penger i sving og vi forventet aldri at alle skulle rekke hånda i været og si at dette slutter vi med, men vi ønsker loven velkommen, sier Pedersen til Kampanje.

Han er imidlertid ikke nådig når det gjelder å omtale skadeomfanget av denne formen for reklamen.

- Det er en type reklame som avler så mange problemer at vi som samfunn er nødt til å ta tak i dette. Det er blodpenger. Spilleavhengige som ser denne reklamen samtidig med at de prøver å slutte for å leve normale liv, sier til oss at de blir både kvalme, dårlige og sinte når de blir eksponert for reklamen og at man altfor ofte faller for disse lokkemidlene, sier han.

- Ingen tvil om at det nye lovverket ville hatt en effekt

Han sier at i samtale med spilleavhengige, dukker markedsføring ofte opp som tema. 

- De trenger hjelp til å stenge ute de muligheten som finnes der, sier han.

Han sier det nå blir spennende å følge utviklingen i saken og hvilken konklusjon Medietilsynet lander på med tanke på å gi TV-distributørene et pålegg.

- Det er ingen tvil om at det nye lovverket ville hatt en effekt og at vi på den måten kan hindre at familier går til grunne på grunn av spilleavhengighetene. Men vi vet det er lange prosesser på gang og at det tar tid før denne type saker kommer seg igjennom rettssystemet. Nå gleder vi oss til at sakene er ferdig behandlet og at det blir likhet for alle TV-kanaler enten de sender fra utlandet eller fra Norge, sier han.

Les også: Dobbel jackpot for Discovery - soper inn bettingmillioner etter nytt lovforbud

Vil ha reklamen bort:

- Spilleavhengige som ser denne reklamen samtidig med at de prøver å slutte for å leve normale liv, sier til oss at de blir både kvalme, dårlige og sinte, sier Magnus Pedersen i foreningen Spillavhengighet.

- Har bedt Discovery om mer informasjon

Hverken Telenor eller Telia har besvart Kampanjes spørsmål om hvordan de forholder seg til meldingen fra Medietilsynet, som sier de nå vil vurdere hvorvidt de vil komme med et varsel om pålegg. I så fall må Medietilsynet gi eksempler på hvordan distributørene kan stanse reklamen.

Telenor og Telia henviser i stedet til bransjeorganisasjonen for de kommersielle kabel-TV-operatørene, Kabel Norge. 

Der sier styreleder Haakon Li Dragland at distributørene stiller seg bak hensikten med lovendringen, som er å bekjempe spilleavhengighet.

- Vårt standpunkt er at innholdet som distribueres på våre plattformer, skal være i overenstemmelse med de lover og regler som gjelder for dette innholdet. Det er imidlertid kringkasterne som bestemmer hva som skal sendes på deres kanaler, og det er også de som har det redaksjonelle ansvaret for dette, sier Li Dragland.

Videre sier han at de observerer at Discovery er uenig i lovens gyldighet, og at det pågår en rettslig prosess mellom Discovery og myndighetene. 

Samtidig har der startet et løp for å få den informasjonen de trenger fra Discovery for å ta grep, ifølge styrelederen.

- Medlemmene i Kabel Norge har god dialog med Medietilsynet og undersøker fortløpende muligheten for å imøtekomme eventuelle pålegg. Vi har ingen mulighet til å forhindre sendingen av spillreklame da vi ikke har informasjon om når spillreklame sendes. Vi har løpende dialog med Discovery, og har spurt om de kan bidra med denne informasjonen, sier han. 

Operativ leder i Discovery Norge, Espen Skoland, kjenner seg ikke helt igjen i dette.

- Det er riktig at vi har fått et brev fra Kabel Norge som gjelder spillreklame, men kompleksiteten i innholdet er noe annerledes enn det du beskriver. Brevet vil bli besvart innen fristen Kabel Norge har bedt om at vi forholder oss til, skriver han i en tekstmelding til Kampanje.

Discovery har saksøkt staten på bakgrunn av endringen i kringkastingsloven, og har anket avvisningen av søksmålet. De vil ha fastslått at Medietilsynet ikke har kompetanse til å gripe inn mot sendinger som Discovery kringkaster fra andre EØS-land.

- Vi forholder oss til EØS-regelverket, herunder senderlandsprinsippet. Lotteritilsynets vurdering endrer ikke dette, sa han til Kampanje tidligere i dag.

Spillavhengige fortviler over betting-reklame på Discovery-kanaler: - Blodpenger