Snapchat samler Norges beste medieselgere - reklamekjøper tror omsetningen vil skyte fart

Nye anslag viser at omsetningen til Snapchat kommer til å doble seg i år. Se tall her.

Publisert / Oppdater

Dag Robert Jerijervi
Dag Robert Jerijervi Journalist

Det er snart fem år siden Steffen Rabben ble den første norske ansatte i Snap Norge. Siden har Snapchat vokst kraftig på det norske annonsemarkedet og nå vokser også det norske salgskontoret de har etablert i Spaces i Oslo, der Schibsted holdt til tidligere. Se nye anslag på Snapchat-omsetningen i Norge lenger ned i saken. 

- Det er fin fart både på det kommersielle og generelt på appen, og derfor er vi så heldige å få inn flere flinke folk som Jonas og Martin. Vi er blitt en god gjeng, sier den norske Snapchat-sjefen til Kampanje.Han snakker om Jonas Floberg Åkre og Martin Wenstad Janssen. De kommer fra henholdsvis Clear Channel og Cavai og får stillingstittelen Account Executive i Snapchat. 

 - Vi er veldig heldige å få på plass Jonas som både har jobbet som medierådgiver i PHD og salgssjef i Clear Channel. Det er en fyr vi har veldig tro på, sier Steffen Rabben.

Jonas Floberg Åkre har tilbragt de siste fire årene i Clear Channel. Først som selger og deretter som salgssjef. 

- Hva er det som tiltrekker deg med Snapchat? 

- Det ene er den dokumenterbare effekten og det man har vist der. Personlig har jeg også tro på appen fordi jeg selv bruker den. Det er noe med måten man bruker Snapchat til å kommunisere på. Det så vi spesielt under pandemien, sier Floberg Åkre.

Les mer: Snapchat doblet omsetningen med Norges beste medieselger ombord

Årets medieselger (1):

Da han jobbet i Aller i 2019 ble Martin Wenstad Janssen kåret til årets medieselger. Fremover skal han jobbe i Snapchat i Norge. - Jeg har alltid hatt inntrykk av at Snapchat er et utrolig fett sted å jobbe, både med tanke på de som jobber der og det man jobber med, sier han.

Kåret til årets medieselger

Martin Wenstad Janssen ble kåret til Norges beste medieselger på Mediaforums årskonferanse på Norefjell i 2019. Da var han strategisk kundeansvarlig i Aller Media. Det siste året har han jobbet som kommersiell direktør i Cavai. 

- Jeg har alltid hatt inntrykk av at Snapchat er et utrolig fett sted å jobbe, både med tanke på de som jobber der og det man jobber med. Om man jobber med annonseteknologi i Cavai eller i et redaktørstyrt medium som Aller så diskuterer man ofte andre kanaler. Da får man med seg at Snacphat er svært velkommen på medieplanene til annonsørene, sier Martin Wenstad Janssen.- Martin har en fantastisk energi og et strategisk «mindset» som er viktig for oss for å vokse videre. Vi er heldige som har fått de begge på plass, sier Steffen Rabben.

I Snapchat møter Janssen for øvrig en annen vinner av Mediaforums høythengende pris, Per Christian Strand Teslo. Han er også kundedirektør i Snapchat og fikk prisen året etter sin nye kollega. 

Les mer: Snapchat doblet omsetningen med Norges beste medieselger ombord

Årets medieselger (2):

Kundedirektør Per Christian Strand Teslo i Snapchat vant prisen «Årets medieselger» for to år siden. Nå blir han kollega med en med samme tittel. Foto: Eivor Eriksen

Satser stort på Augmented Reality - ikke metaverse

Snapchat har over 319 millioner brukere over hele verden og over 2,8 millioner av dem befinner seg i Norge. Helt ferske tall fra Ipsos sin sosiale medier-undersøkelse for første kvartal i 202, viser at hele 66 prosent av nordmenn over 18 år har i dag en profil på plattformen.

- Andelen av profiler er høy i alle aldersgrupper, også for de over 60 år. Dette er ganske unikt i Norge sammenlignet med resten av verden. Og i bruk ser vi at rundt annenhver nordmann bruker Snapchat daglig, sier daglig leder i Ipsos, Nathalie Eyde Warembourg, til Kampanje.

Selv om bruken er høy i hele befolkningen samlet sett, er det særlig blant de yngre at tjenesten er mest populær. Blant de mellom 16 og 19 år er den daglige bruken på hele 89 prosent.

- At over 50 prosent av Norges befolkning bruker Snapchat, det synes vi er utrolig, sier Will Scougal, Global Director Creative Strategy i Snapchat. 

Han ringer inn på en videosamtale fra Snapchats kontorer i Stockholm som han besøker denne uken. 

- I de fleste markeder der vi har en utvidet tilstedeværelse har vi en høy penetrasjon i generasjon z. Det har vi også i Norge, men det som er spesielt interessant med det norske markedet er at demografien strekker seg helt opp til folk som kan være besteforeldre. Det er virkelig fantastisk å se, sier han.Snapchat omtaler seg selv som et kameraselskap, ikke et sosialt medium, og de satser stort på såkalt Augmented Reality (AR) som smelter sammen den virkelige og den virtuelle verdenen. Ett eksempel på det er såkalte linser som forandrer utseendet til brukeren på ulike måter. Ett annet eksempel er at brukeren kan manipulere det hen ser gjennom mobilkameraet med ulike applikasjoner.  

- AR er fundamentalt en digital opplevelse som legger seg på toppen av den virkelige verdenen. Den forsterker verden rundt deg og forbedrer verden rundt deg, men den fjerner deg ikke fra verden rundt deg sånn som VR-briller gjør, sier Scougal. 

Snapchat bruker derfor ikke begrepet «metaverse» når de snakker om AR.  

- Metaverse fjerner deg fra den virkelige verden og plasserer deg et annet sted. Men det som er interessant er at vi har sett at selskaper bruker AR som et kommunikasjons- og reklameverktøy for å snakke om ting som skjer i metaverse. 

Les mer: Snapchat med overskudd for første gang

I Sverige:

Snapchats globale kreative leder, Will Scougal, var denne uken på besøk i Stockholm. Her åpner han konferansen NextM i den svenske hovedstaden. Foto: Snap

Tror briller vil erstatte mobilskjermen

Denne teknologien er stadig under utvikling og i løpet av fem til ti år tror Snapchat at brillene våre vil overta mye av jobben mobilskjermen gjør i dag. På den måten kan mobilen bli liggende i lomma, noe som vil frigjøre hendene våre og skape en mer sømløs AR-opplevelse. 

- AR er en fundamental del av opplevelsen til folk som bruker Snapchat daglig. Det handler om hvordan folk uttrykker seg selv til hverandre og hvordan vi opplever verden på ulike måter og tester ut nye produkter og merkevarer. Det er en stor del av fremtiden til Snapchat, sier Will Scougal. 

Ifølge Snapchat-toppen bruker 75 prosent av brukerne deres AR på én eller annen måte hver dag og her ligger det store kommersielle muligheter, mener han. 

- Jeg tror vi vil se en økning i bruken av AR innenfor handel og ecommerce, både hos folk og hos merkevarer. Det eksploderte innen mote og skjønnhet under nedstengningen og jeg tror det vil utvides til andre kategorier også.  

Steffen Rabben viser til Lyko og XXL som eksempler på norske annonsører som har tatt i bruk AR. Sistnevnte lot brukerne teste både ski og skøyter hjemmefra, mens Lyko utviklet en applikasjon som påførte brukerne digital sminke og leppestift uten at de trengte å dra på butikken for å prøve. 

- Men å prøve sminke eller skøyter i AR er vel ikke det samme som å prøve dem hjemmefra, eller er dere uenige i det? 

- Med leppestift og sminke er det veldig likt i AR som i det virkelige liv. Teknologien er veldig presis og eksakt.  

- Men når du beveger deg inn på klær og sko så blir det litt mer komplisert? 

- Jeg tror det avhenger av hvor viktig funksjonen av produktet er. Hvis jeg er en erfaren skigåer, vil jeg også gjerne kjenne på hvordan skiskoene er. Men hvis jeg kjente merkevaren og skoen fra før, og jeg bare vil oppdatere modell, ville jeg ha kjent meg trygg på det. 

- Brukerne foretrekker begge deler

Snapchat selger også mer tradisjonelle annonseformater som legger seg mellom videoinnholdet brukerne blar seg gjennom Discover-funksjonen i appen. Såkalte «midrolls». Dette er fortsatt en viktig satsing for Snapchat, forteller Steffen Rabben. 

- Til og med før Snapchat fikk norgeskontor, så hadde vi et mediepartnerskap med VG. Så VG har vært viktige for oss hele veien. Siden har vi fått på plass Dagbladet, TV 2 og Discovery som stiller med godt premiuminnhold på høyresiden. Der har vi et stort varelager, sier han. 

- Hva er det viktigste produktet dere selger til annonsørene? Er det «midrolls» eller AR-løsninger? 

- Vi ser at de kampanjene som klarer å kjøre en kombinasjon, er de som leverer best. Brukeren er i ulike moduser. Iblant ser de på «midrolls» mens de ser på annet innhold og andre ganger leker de med ulike funksjoner i kameraet. Vi har fokus på begge deler, både fordi det leverer best og fordi det er det brukerne foretrekker. 

Tror på dobling i omsetning

Selv om Snapchat fortsatt er liten sammenlignet med de to store, Facebook og Google, som begge har flere milliarder kroner i omsetning på det norske markedet, begynner det å bli bra fart i reklameomsetningen til Snapchat også. 

- Snapchat har vokst kraftig i Norge og det skyldes den sterke posisjonen Snapchat har i Norge, sier forhandlingssjef i Group M, Jarle Thalberg.

Han sier omsetningen til Snapchat i Norge trolig har passert 200 millioner kroner.

- Det er flere og flere annonsører som nå har tatt Snapchat i bruk og jeg anslår at reklameomsetningen i 2021 sannsynligvis var på rundt 220-230 millioner kroner, sier Thalberg.

Han tror kanalen kommer til å legge på seg ytterligere i år.

- Snapchat kommer til å få ytterligere vekst også i 2022 og jeg anslår at de kan nærme seg 400 millioner i reklameomsetning, sier han.

- Hvordan?

- Både på grunn av den høye bruken i Norge, men og at det ennå er mange annonsører som ikke har tatt plattformen i bruk, samt at de som har gjort det nok vil vokse videre i bruken. At de også ansetter flere personer i salgsavdelingen i Norge gjør at de også har større kapasitet til å selge og utvikle kampanjer sammen med annonsørene, sier Thalberg.

Som tilfellet er for Google og Facebook er den reelle omsetningen til Snapchat langt høyere enn regnskapstallene som rapporteres i Norge. Snap Norway, som selskapet heter i Norge, har gått fra null til nesten 22 millioner i omsetning på fem år, men anslagene til Group M viser at denm faktiske omsetningen nok er langt større. 

Snapchat samler Norges beste medieselgere - reklamekjøper tror omsetningen vil skyte fart